Valóra vált álom: a Cake de la Cake-nek Szikszó ad otthont

Úgy tűnik, valóra vált egy álom, már az első nevezés is beérkezett, és az időpont is megvan: szeptember 14-én Szikszó ad otthont a Cake de la Cake-nek, azaz az első Magyar Nemzetközi Torta Design Versenynek. Az ötlet még tavaly született meg: dr. Lenkey Ferencné Böbe cukrász és Sylvia Elba, az első magyar Cake Internacional zsűritagja és junior nagykövete találták ki.

A lelkesedésünk óriási, már a szervezés nagyrészén túl vagyunk, igazából már “csak” az anyagiak hiányoznak – ezt még tavaly nyilatkozta Böbe.

Azóta már csaknem tucatnyi támogatója van a rendezvénynek, érkeznek a nevezések és a két hölgy gőzerővel szervezi a programot.

Megálmodtuk ezt a versenyt, hogy lehetőséget biztosítsunk számotokra nemcsak magyarországi hanem
külföldi versenyzésre is – írják a szervezők a versenykiírásban. – Magyarországon sokan szeretnének nemzetközi versenyre menni, de nem áll módjukban, ezért úgy gondoltuk, hogy mi hozzuk el nektek a nemzetközi versenyt, hogy elérhetőbb legyen számotokra. Reméljük ezzel a kezdeményezéssel segíteni és támogatni tudjuk szakmai fejlődéseteket és előrelépéseteket! Bízunk benne, hogy támogatásotokkal egy Magyar torta verseny tradíciót tudunk felállítani, amely segít majd létrehozni és támogatni a jövő torta designer generációt.

Füzzesséri József, Szikszó polgármestere azonnal rábólintott az ötletükre, és biztosítja a helyszínt a számukra – mesélte Böbe. Azt is elárulta, várakozásait felülmúlta, hogy mennyien támogatják a rendezvényt, és látnak benne lehetőséget, fantáziát. A Hotel VécseCity például külön csomagot kínál majd a vendégeknek erre az időszakra: a szállóvendégek ellátogathatnak a versenyre, megtekinthetik a különleges tortaszobrokat, csokoládécsodákat.

A versenyzők több kategóriában nevezhetnek: vajkémmel burkolt torta, cukorpasztával burkolt torta, faragott forma torta, édes sütemények, dekorációs szobrászat, nagy dekorációs szobrászat, cukorvirág, esküvői torta, mentes sütemények, élő verseny (A helyszínen egy darab hungarocell tortát kell díszítenie a versenyzőknek), Cake International London 2020 versenyzés támogatása (Professzionális), Cake International London 2020 versenyzés támogatása (Amatőr), Cake International London 2020 versenyzés támogatása (Kezdő), Sugar Paris 2020 versenyzés támogatása (Cukrász tanuló), és lesz gyermekkategória is.

NYEREMÉNYEK
❖ A Cake de la Cake Champion-ja / Overall Champion
❖ A Gyermek Kategória Champion-ja / Children’s Category
Champion
❖ A legízesebb torta díja / The Best Tasting Cake Award
❖ A Zsűri elnök különdíja / Head Judge Award
❖ Polgármester különdíja / Mayor’s Award
❖ 3xCIL* győztese / CIL* Winner
❖ 1xSP* győztese/ SP* Winner
❖ Minden kategóriában I. -II. -III. helyezett / In every category
1
st, 2nd and 3rd places
❖ Közönségdíj / Audience Award

Támogatók:

A képen a következők lehetnek: szöveg

 

Versenykiírás:

CakeXdeXlaXCake-Szikszo-Magyar-Uj

 

Robottal avatta fel automata magasraktárát a HELL ENERGY

Futurisztikus vendég, vagyis Titan a világhírű robot vágta át a szalagot a HELL ENERGY Magyarország Kft. 31 ezer raklap befogadására alkalmas, teljesen automatizált magasraktárának átadásán kedden délelőtt. Ezzel a cég a csaknem 30 milliárd forint összértékű beruházásának az utolsó szakaszát zárta le. A HELL cégcsoport az elmúlt 8 évben mintegy 220 millió euró értékben fektetett be a térségben, ezzel több mint 600 új munkahelyet teremtve.

Ultramodern gyáróriások és világszínvonal egy kicsi, borsodi városban

A HELL ENERGY márka 2006-os születése után alig négy évvel már piacvezetői pozíciót szerzett hazánkban az energiaitalok között. Annak érdekében, hogy fogyasztóit a legmagasabb minőségi elvárások mellett és rugalmasan ki tudja szolgálni, saját töltőüzemet épített 2011-ben. A gyárba először egy, majd két ultramodern, alumínium italdobozok töltésére alkalmas gyártósort telepítettek, közben pedig egy PET töltősorral is bővítették termelőegységüket. 2017 nyarára megépült Magyarország első alumínium italdobozgyára, a QUALITY PACK. Ezzel a vállalat az energiaital, illetve az üdítőitalszektorban a világon egyedüliként mondhatja el magáról, hogy a gyártás teljes spektrumát képes önmaga lefedni. Tavaly került átadásra a cégcsoport 3. fémdobozos töltősora, amellyel megduplázták gyártókapacitásukat, így már napi 4,5 millió darab energia- és üdítőitalt állítanak elő a HELL szikszói üzemében.

A fejlődés útján

A 2016-ban megindult fejlesztések részeként a rendkívül nagy mértékben megnövekedett gyártókapacitás megkövetelte, hogy a HELL a logisztikai központját is folyamatosan bővítse; a rekord gyorsaságú építkezést szakmai profizmussal támogatták, amelynek köszönhetően tavaly év végére felépült a 30 méter magas, 31.000 darab raklapos készáru tárolására alkalmas, teljesen automatizált magasraktár. A HELL töltőüzemét az alumínium italdobozgyárral összekötő szállítópálya-rendszer, és a raktár állványrendszerének összeszerelése 2018 év végére fejeződött be. A tesztelések, valamint a külön a cég igényeire kifejlesztett logisztikai szoftver telepítését követően megkezdődhetett az automata magasraktár és szállítópálya üzemszerű használata.

 

„2016-ban jelentettük be azt a több mint 30 milliárd forint összeértékű beruházást, aminek befejezését 2019-ig vállaltuk és amihez 7 milliárd forint EKD támogatást kaptunk. A beruházás első elemeként 2017-ben megépítettük Magyarország első alumínium italdobozgyárát, majd 2018-ban telepítettük harmadik fémdobozos gyártósorunkat, amely a 120 000 doboz/óra darabszámú teljesítményével a világ egyik legmodernebb és leggyorsabb italgyártó sora. Most pedig elindítottuk hazánk egyik legnagyobb automata magasraktárát, lezárva ezzel azt a 3 éves beruházást, amivel 320 új munkahely teremtését is vállaltuk az egyik legszegényebb régióban. A HELL cégcsoport tulajdonosai az elmúlt 8 évben mintegy 220 millió euró értékben fektettek be, és beruházásaikkal, valamint a fenntartható üzleti stratégiájukkal, olyan értéket teremtettek, amelynek köszönhetően a HELL-t világszerte elismert energiaital-márkaként jegyzik.” – mondta el az ünnepélyes átadón Csereklye Barnabás, a HELL ENERGY Magyarország Kft. ügyvezetője.

What else do you need?!

A cégcsoport nemcsak ultramodern gyártástechnológiájáról ismert, hanem kiemelkedő marketingtevékenységéről is. A HELL ENERGY 2018-ban indult kampányához hollywoodi sztárt választott Bruce Willis személyében. Ezek után nem meglepő, hogy az automata magasraktár ünnepélyes átadójára egy nem mindennapi vendéget hoztak el. A megnyitó szalagvágásra ugyanis – robottechnológiáról lévén szó – segítségül hívták a világszerte ismert robot-előadóművészt, Titant, aki olyan sztárokkal lépett már fel, mint például Rihanna.  A gépóriás amellett, hogy segített a nemzeti színű szalag átvágásában, egyedülálló, kizárólag erre az alkalomra tervezett show-t is bemutatott.

 

 

https://www.facebook.com/gasztrograf/videos/1997082096994305/?t=1

A nehéz ünnepi ételek után jöhet a könnyű hal

Nem tudom, ki hogy van vele, de én a nehéz karácsonyi ételek után, kimondottan vágyom valami könnyű finomságra. Mondjuk halra, salátára, valami egészséges, mégis tápláló köretre. Éppen ezért látogattam el újra a Bárka étterembe, ahol többféle hal közül választhattam. Ráadásul az ünnepek alatt mindenki óriási dózist kapott a hazai konyhából, így jólesett megkóstolni az ázsiai ízeket.

A választásom egy vöröstonhal steakre esett, amit bulgursalátával és mentás zöldborsópürével tálaltak. (Ízlés szerint kérhető teljesen atsütve de az étterem mediumként anánlja, és ha ez számít, én is). Megtudtam, volt olyan külföldi vendégük aki 2-2 másodpercesen kérte, ennyi idő alatt pedig csak éppen, hogy kis kérget kapott a hal felszíne.

edf


A Bárka séfje ajánlotta a kardhalsteaket is, grill zöldségekkel, zöld curry mártogatóssal. Ezt leginkább azoknak javaslom, akik teljesen átsütve szeretik a halat. A kardhalnak fehér a húsa, mennyei az íze, érdemes kipróbálni.

edf

Akik viszont nem tudnak dönteni, azoknak a Bárka Haltálat ajánlom, amin vörös tonhal és kardhalsteak, lazac, tintahal, garnéla is található. Így egyszerre sok-sok finomságot kipróbálhatunk. A séf grillezett burgonyaszeletekkel és zöldségekkel kínálja. A tál háromféle hallal kérhető, és ezek mellé még rendelhetünk tintahallat és garnélát. Nem csoda, hogy jelenleg ez az étterem legnépszerűbb étele.

edf

De a halak mellett távol-keleti tészták, börgerek, saláták, grillételek, levesek is kaphatók. Ez utóbbi közül népszerű a ramen és a marha pho, valamint a chowder, amit már remélem mindenki kóstolt karácsony előtt. Most viszont lehet repetázni.

#bárkamiskolc #halatennijó

Bárka: sushi mellé kézműves, japán gin dukál

Ma már szinte mindenki ismeri a sushit, és tudja, ez tipikus japán étel. Manapság már a kínai, thai konyha sem áll annyira távol a hazai közönségtől, bár az extrémebb ízeket azért még nehezen fogadjuk el. S miközben megismertünk számos ázsiai receptet, a Távol-Kelet italairól kevés szó esik. Persze ismerjük a szakét, a japánok ősi alkoholos italát, amely rizs erjesztésével készül, de gondoltuk volna, hogy ginben is erősek. Hogy mennyire, azt most eldönthetjük mi magunk is, hiszen a miskolci Bárka étteremben a távol-keleti ízek mellé igazi japán, kézműves gint, az ETSU-t kínálják, amit Mikolcon csak itt kóstolhatnak meg a vendégek. 

Egy kicsit utánajártam ennek a ginnek, és kiderült, az ETSU volt az egyik első japán gin, ami elérhetővé vált a piacon. Kivételes ízvilága és stílusa annak a titkos ázsiai receptnek köszönhető, amit már a kezdetek óta alkalmaznak. Az összeállításban találunk borókabogyót, keserű narancsot, japáncitromot, koriandermagot, angyalgyökeret és édesgyökeret is. Ezek közül talán a szigetországban elterjedt citrusféle, a yuzu, azaz japáncitrom a legkarakteresebb. Az ETSU Gin tisztaságának, gyümölcsös jellegének, valamint a sansho borsnak köszönheti méltán kiérdemelt népszerűségét.  Egy pohár ETSU nem csupán kiegészíti fenséges vacsoránkat – sokkal inkább megkoronázza azt – vallják a ginszakértők.

A gin tonic kedvelőinek sem kell az ázsiai ízeket keverniük a hazai, európai itallal, hiszen az ETSU méltó párja a japán tonic – Tonic Water Original -, ami citrusosabb, mint a megszokott márka. De mindenki döntse el maga, persze a Bárkában!

Néhány részlet az ETSU ital készítéséről:

  • Maximum 2500 literes adagokban desztillálják
  • Naponta egyetlen desztillációs adag készül el
  • A higítás során használt víz a Hokkaidóban található Taisetsu hegyről származik
  • Az ital alapját melaszból készült semleges szesz adja
  • Alkoholtartalom: 43 % / 70 cl