Gyertek, találkozzunk reggel az E-Fit Miskolcban, Nórinál!

Ha nehezen is, de elvonszoltam magam a hétfői edzésre. Bevallom, az egyhetes ciprusi nyaralás után nehéz volt visszatérnem a hétköznapokba, így a sporthoz is erőt kellett vennem magamon. Muszáj volt, hiszen a török konyha ízeit szeretem, ezért igyekeztem végigkóstolni sokfélét a svédasztalról. Igaz, barátaim mindennap rávettek az edzésre, de még ez is kevés volt ahhoz, hogy a baklavával felvegye a versenyt a testem. Nem vagyok édesszájú, de ennek a keleti édességnek nem tudok ellenállni, imádom, ahogy ragad a mézédes sziruptól. Minden egyes harapás egy cukorsokk, ehhez képest kellett hétfő reggel mindenképp elmennem edzeni.

A képen a következők lehetnek: Rita Szántó, állás és belső tér

Mint már többször írtam, a kardió edzések mellett nekem az e-fit jön be a leginkább. Gyors, hatékony, és a gerincsérv tüneteinek a kezelésére a legjobb. Ráadásul Nóri mindig ráérez arra, hogy mire van szükségem, ha kell erősebb, ha kell még erősebb edzést tart. Lazsálás nincs, ma reggel sem engedte. Nem is baj, így a program végén büszkén veregettem meg a saját vállam.

S hiába volt nehéz a reggeli indulás, edzés után sokkal frissebbnek éreztem magam. Korábban elképzelhetetlen volt számomra, hogy reggel, délelőtt sportoljak, de mostanában érzem, sokkal jobb így indítani a napot. Ilyenkor még van energia, kedv – jó, az nem mindig -, ráadásul egésznapra feltöltődöm.

Most pedig egy akció is segíti, hogy minél többen edzenek reggel. Az E-Fit Miskolc most napijegy akciót hirdetett. AKi reggel 9 és délután 3 óra között megy edzeni hozzájuk, annak csak 2000 forintba kerül egy alkalom. Az akció szeptember 11-től 30-ig érvényes.

 

A Bükki borok a Michelin-csillagos ételekhez is passzolnak

Nehéz helyzetben vannak a Bükki borvidék borászai: egyrészt meg kell felelniük az évszázados hagyománynak, valamint fel kell venniük a versenyt két olyan neves borrégióval, mint Tokaj-Hegyalja és az Egri borvidék. Bevallom, nekem az előbbi a kedvencem, lokálpatriótaként minden budapesti étteremben a tokaji borokat keresem, kérem, ezzel is megerősítve, hogy igenis van keresletük. Persze, némelyik nem szorul az én támogatásomra, de jólesik a hazai ízeket fogyasztani az ország más pontján is. Igazából Miskolcon is szívesen venném, ha a helyi borászok alkotásait kóstolhatnám meg, de úgy tűnik, erre még várni kell. Valamiért a miskolci éttermek közül csak kevesen vállalják fel, hogy a Bükki Borvidék borait forgalmazzák, miközben egészen kiváló nedűk készülnek helyben is, csak két ilyen borrégió között nehéz érvényesülni.

Talán majd most, hiszen három bükki borász – Sándor Zsolt, Borbély Roland és Hajdu Roland – egy évvel ezelőtt úgy döntött, eredet- és értékvédelmi közösséget alapítanak, így jött létre a Szövetség a Bükki Borvidékért. Céljuk az volt, hogy egy saját szabályrendszerű termelői csoportot hozzanak létre, amely kijelölt, szigorú követelmény-rendszerben évről-évre kimagasló minőségű és a termőhelyeiket magas szinten bemutatni képes borokat alkot. Ez a követelmény rendszer pedig a következő: a Classic Bükk és a Terroir Bükk, valamint a bükkbor. Ez a szentháromság különböző karakterű, de kiváló minőségű borokat takar, különböző árfekvésben.

Az első, a Classic, ahogy Sándor Zsolt fogalmazott, megengedőbb, lazább rendszer, nem feltétel a bioművelésű szőlő, az ára valahol a 2000-2500 forint közé tehető majd, de a termelő dönti el. A Terroir már egy magasabb értéket képviselő bor, mely 5000-6000 forinttól indul. A borok mindegyikét a Szövetség ellenőrzi, függetlenül, hogy melyikben szeretne indulni a borász, amely tulajdonképpen egyfajta garancia is a vásárló felé, hogy a bor a kategóriájának a meghatározott szintjét hozza. Ezt úgy érik el, hogy ellenőrzés alatt tartják a teljes borkészítést, a szőlőmetszéstől a palackozásig, és végül úgynevezett vakkóstolással döntik el a pályázó borok közül, melyik érdemli ki ezt a címet.

A harmadik kategória a bükkbor lesz, amely Olaszrizling, Chardonnay és Zenit borok házasításából áll majd. Sándor Zsolt hangsúlyozta, a Zenitet tűzték zászlójukra, mert itt a Bükki Borvidéken olyan mennyiségben van telepítve, hogy ezzel foglalkozni kell. Másrészt pedig kellett egy olyan fajta ami még nem “foglalt”. Arról nem is beszélve, hogy sok arca van ennek a szőlőfajtának, ráadásul az itteni klíma kedvez is a termesztésének. “A bükkbor kapcsán az a terv, hogy ezt a három fajtát egyenlő arányban házasítjuk, s ha a borász szeretné, akkor még akár 10 százalékban más egyéb, nem illatos szőlőfajta is hozzáadható majd a bükkborhoz. Ez is szabályozva van, például ez a bor csak reduktív eljárással készülhet majd, így tudjuk garantálni az állandó minőséget és a bükkbor egyfajta egységes minőségét, egységét” – árulta el. Részleteket a terroirbukk.hu oldalon olvashatnak.

A szövetség egyik alapítója beszélt arról is, hogy mennyire fontos egy ilyen érdekképviseleti szövetség, hiszen a Bükki borvidék zsugorodik, egyre kevesebb képzés van, és nagy baj, hogy nincsenek fiatal borászok. Innen, talán nem túlzás mélypontnak nevezni a jelenlegi helyzetet, kell felállniuk a bükki borászoknak, és felfejleszteni ezt a borrégiót oda, ahol egykor, évszázadokkal ezelőtt volt.

De hol is volt? A XVIII. századból fennmaradt írásokból kiderül, Miskolc hírnevét a borművelésnek és méhészetének köszönhette. Egyes írásos emlékek szerint a város neve sem véletlen, egészen pontosan borának mézes íze után kapta: Mézkolts, azaz Mézes kulcsnak hívták. Sok helyen említik, hogy a miskolci bor a tokajival egy időben kezdett elhíresedni, sőt a két nedű hasonlított is egymásra. A legjobb, szőlőtermesztésre alkalmas dombok az Avas és a Tetemvár voltak, ezeket már a középkorban is művelték. S érdemes megemlíteni Miskolc borospincéit, amelyek nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a tokaji bor ismert legyen, hiszen Miskolc meghatározó kereskedelmi háttérrel szolgált.

„A bükki bortermelői kultúrát az alapoktól kell újraépíteni, a fiatalokat rávenni, legyenek szőlészek, borászok, de ehhez kell természetesen a produktum, a marketing, és eredmények” – sorolta Sándor Zsolt. Azt azért még elárulta, ha Miskolcon sok helyen nem is találunk helyi borokat, de Budapest Michelin-csillagos éttermeiben már ott vannak. 

Nyálcsordító nemzetközi cukrászati verseny lesz Szikszón- szeptemberben lesz az édesszájúak eldorádója

Cake de la Cake néven Magyarország első nemzetközi torta desing versenyét rendezik meg Szikszón szeptember 14-én. A Szikszó Önkormányzata támogatásával Sylvia Elba es Dr. Lenkei Ferencné szervezésében megvalósuló első ilyen hazai versenyről péntek délelőtt tájékoztatták a sajtót.

A Cake de la Cake célja többek között az, hogy külföldi és magyar cukrászoknak, ipari tanulóknak és hobbi cukrászok számára lehetőséget biztosítson nemzetközi megmérettetésre. A szikszói verseny négy nyertese jogosult majd arra, hogy Londonban részt vegyen a Cake Internationalon és Párizsban a Sugar Parison .

Takács Lászlóné alpolgármester elmondta, örömmel karolják fel ezt a versenyt, amely szervesen illeszkedik a harminc esztendős város jubileumi rendezvénysorozatába.

A versenyen való részvételről, a nevezésekről,  a zsűrizésről, részletes programról a szervezők részéről Sylvia Elba tájékoztatott. Elárulta, ő maga Londonban él, ahol nagy tradíciója van az ilyen versenyeknek . Ott például gyakran kétezernél is többen neveznek be a vetélkedőre.

Rákérdeztem, hogyan kell egy ilyen versenyt elképzelni. Elmondta, hogy az indulók nem a helyszínen, nem a nézők szeme előtt alkotnak.  A versenyre kétféle művel jelentkeznek: egy ehetővel és egy cukormázas formátumúval. Ma már ezeken a nemzetközi cukrászati  seregszemléken gondolnak a cukrosokra, a liszt- és a gluténérzékeny édesszájúakra is. Természetesen lehet majd kóstoló jegyeket is vásárolni, s a látogatók is szavazhatnak.  Lesz közönség díj is. A helyezettek egyben lehetőséget kapnak a jövőre megrendezendő londoni és párizsi tortasütő versenyen való részvételre. Sőt a verseny anyagi támogatást nyújt legalább két cukrásztanulónak is a kiutazáshoz, a versenyen való részvételhez.

Mivel magam is édesszájú vagyok és nehezen tudom elképzelni, hogy egy ünnepi ebéd után ne szeleteljünk fel egy csillagszórós, tűzijátékkal feldíszített cukrászati remekművet, okvetlenül megnézem a versenyt. Sajnos egy kérdésre nem válaszoltak, hogy kik neveznek be a régióból. Jómagam a fővárosban a Daubnerékat tartom a legjobbnak, de helyből a miskolci Kisgergely Zsolt cukrászata is az élvonalban van.

Egyébként köztudott, hogy augusztusban, Szent István napja előtt megszavazzák, megválasztják az ország tortáját. Emlékezetem szerint minden alkalommal valamilyen jellegzetes magyar gyümölccsel ízesítik, dekorálják ezeket. Az utóbbi évek nyertesei biztosan megjelennek majd a zsűri előtt. Sajnálom, hogy ebből a tisztes ítélőbizottságból  kihagytak. Kár mert ilyen ügyekben megvesztegethetetlenül korrekt vagyok.

szantograf.hu

 

Kerényi László képei

Miért jött el újra a jósok ideje? Ha már mágia, akkor mit válasszunk?

Ki tud ajánlani megbízható jóst? Ismer-e valaki jövendőmondót? Ezekkel a kérdésekkel egyre gyakrabban találkozom a közösségi oldalakon. Arról nem beszélve, hogy a tévécsatornák is egyre-másra hirdetik a magukat jövőbelátóként aposztrofáló varázslókat, meg a mindenféle pénzenergiával hitegető mágusokat, vagy sokkal inább álmágusokat. Éppen ezért elkezdett érdekelni, miért is tért vissza a jósok ideje, miért hiszünk nekik, miért akarjuk szinte rögeszmésen tudni a jövőt, miért akarjuk mindenáron, mágikus segítséggel befolyásolni az életünket. Hiszem, nincsenek véletlenek, ezért, amikor egy közösségi oldalon összeakadtam Sibillával – így nevezi magát -, akkor gondoltam, itt az ideje, hogy egy “szakmabelitől” kapjak válaszokat a kérdéseimre. Majd később kiderült, ő maga elítéli a jóslást, és óva int tőle mindenkit. Hogy miért?
“Mert túl nagy kárt tudnak okozni a léleknek, a testnek és a szabad akaratnak” – érkezett a gyors válasz Sibillától. Aki vallja, az életünket igenis tudjuk irányítani, szabad akarattal döntéseket hozhatunk. Viszont, ha közben jósoltatunk, máris letérünk a helyes útról, mert arra koncentrálunk amit a jós mondott, mindegy, hogy az jó, vagy rossz, és itt már beindul a vonzás törvénye.
Képtalálat a következőre: „jóslás”
Sibilla szerint is ma már szinte divattá vált, hogy jósokhoz fordulunk, ha valami nem sikerül az életünkben. “Bár mindig is léteztek jövendőmondók, de korábban csak kevesen hittek nekik. Most egyre többen keresnek fel jósokat, mágusokat, mert ahogy az emberek egy bizonyos problémához érnek, tőlük várják a megoldást. Sőt, egyre többen kérnek szerelmi kötést, ami hatalmas bűn – figyelmeztet Sibilla. – A célszemély szabad akaratát eltérítik, és tévútra küldik, amiből később csak boldogtalanság lesz mindkét fél számára. Viszont a kötés által egy életre össze vannak kötve, és ez már sajnos igazi fekete mágia.
Képtalálat a következőre: „angyali segítők”
A kérdés persze adódott, mivel ő maga lelkitisztítást “kínál”, akkor hogyan dolgozik, amit ő végez, miben különbözik egy jós munkájától. “Az általam végzett rituálék a fehér mágián belül vannak, amihez az angyalok áldásukat adják, és segítik a munkánkat. Minden egyes vendég kérése előtt a legfontosabb megvizsgálni az adott problémát, és az angyalok segítségével, áldásukkal tovább lehet dolgozni, megoldani a kialakult helyzetet. Ha egy munkára nem kapok angyali engedélyt, nem végzem el, hiszen anélkül már fekete mágia lenne. Az Isten és az angyalok tudják jól, hogy ki az, akinek, és akin lehet segíteni. A jóslást én konkrétan fekete mágiának tartom, mert az Isten nem fogja a kártyákból megmutatni senkinek a jövőt, ez egy hatalmas tévhit. Persze életvezetési tanácsadással vázolhatjuk a vendégnek a ráváró feladatokat, így segíthetjük őt” – sorolta.

Képtalálat a következőre: „szibilla”

Mi az, amit ő kínál a tőle segítséget kérőknek? “Lélektisztítást, szerelmi harmonizálást, túlvilági lények átjuttatását a fény felé, felhalmozott negatív energiák eltávolítását, különböző problémák megoldását, természetesen a fehér mágia keretein belül maradva” – válaszolta. Hozzátette: “Ezekhez a rituálékhoz elsősorban hitre van szükség. Minden rituálé személyreszabott, mindenki a saját hálószobájában kell, hogy elvégezze, miközben telefonon tartjuk a kapcsolatot. Egy friss fotóra van szükségem, abból látom a vendég szemeit. A szem a lélek tükre. Megvizsgálom és elmondom, mi az amiben tudok segíteni, és miben nem. Amiben úgy gondolom hogy tudok, ahhoz először engedélyt kérek az angyaloktól, illetve áldásukat kérem a munkánkhoz. Ha az adott kérésemre nem adnak áldást, akkor ellátom a vendéget életviteli tanácsokkal, az már rajta múlik, hogy megfogadja, vagy sem.

Képtalálat a következőre: „angyali jóslatok”
– Negyedszázada végzem az angyalsegítői munkámat, ha nevezhetem így, mert igazából ez az életem is, amit tiszta szívből végzek minden vendégemnek – mondta Sibilla. – A visszajelzéseim nagyon pozitívak, amit köszönök nekik és az angyaloknak. El is várom tőlük, hogy ne csak akkor hívjanak, amikor probléma adódik, hanem örülni is szeretnék velük együtt az új, boldogabb élettörténéseiknek. Általában mindenkivel kapcsolatban maradok, aki hagyja, és nem választja tanácsaim ellenére a fekete mágiát. Angyali lelkitisztítás során minden ember megszabadul a felhalmozott negatív energiáktól, ami blokkolást eredményez az élet területein. Vannak jósok, akik más hatalmú erőkkel dolgoznak. Amit tanácsolok, mindenképp győződjenek meg arról, hogy a segítő személy angyalok segítségével végzi-e a rituálékat.
Képtalálat a következőre: „angyali segítők”
Sibilla, bár nem miskolci, de már több embernek segített itt is. “Nem jósolt, de megmutatta az irányt, vázolva, hogy van választási lehetőségem. Megnyugtató, hogy nem csak akkor hívhatom, ha baj van, nem csak addig tart a “kezelés”, amíg fizetek, hanem bármikor, bármivel megkereshetem, segít. Azt hiszem, ez az igazi angyali tulajdonság” – fogalmazta meg egyikük.
Ha többre is kíváncsiak, Sibillat a Facebookon is megtalálják. Kérdezzék bátran!

A Gönci Barack Vigasság kicsiben, de Budapestre is ellátogat

A Czakó Kert szombati Piaczán július 13-án, a budapesti Gönci Barack Nap keretén belül őstermelők kajszibarackjai játsszák majd a főszerepet.

Idén nyolcadik alkalommal rendezték meg a Gönci Barack Vigasságot, amely idén kicsiben Budapestre is ellátogat. A szervezők a hazai kulinária különlegességeire, valamint a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozásra, a fenntarthatóságra való ösztönzésre, továbbá a tudatos fogyasztásra és a környezetvédelemre is kiemelt figyelmet fordítanak.

A jó hírünk pedig, hogy a Czakó Piacz otthont ad majd a Gönci Barack Napnak is, ahol bárki megvásárolhatja a frissen leszedett, ízletes kajszibarackokat. Igaz, a térség látványát – a völgy és a hegyek lankáit – nem lehet reprodukálni, de a régió egyik kincsét, az eredetvédett kajszibarackot Budapestre lehet vinni. Közkívánatra szombaton 8 és 14 óra között a Czakó Piaczon Gönci Barack Nap kerül megrendezésre: „Rengeteg ilyen irányú kérdést érkezett hozzánk és sokan kérték, hogy hozzuk Budapestre a barackot, hiszen nem mindenki tud leutazni Boldogkőváraljára. Ráadásul jóval kisebb is az ökológiai lábnyoma, ha mi, egyben visszük a fővárosba a friss, gönci kajszibarackot, mintha a családok egyesével, autóval utaznak el érte, bár hozzáteszem, mindenkit bármikor örömmel látunk” – meséli Czakó Mónika, a Gönci Barack Vigasság főszervezője és a BESTILLO társtulajdonosa. A szervezők örömmel csatlakoztak a műanyagmentes júliushoz és száműzik a műanyag csomagolást a Piaczról: a barackokat igény esetén papírdobozokban vihetjük majd haza.

A piacon több, helyi őstermelő barackjait lehet majd megvásárolni, és mindenki a saját szája ízlés szerint készíthet el belőle – bármit. Elő a családi receptekkel és (be)főzésre fel!

Csak itt, csak most: a hollywoodi sztár tortáját magyar cukrászmester álmodta meg

Marokkó egyik mesés luxus szállodájában mondta ki az igent Idris Elba angol színész, producer, énekes, rapper és DJ még április végén. Az esküvőre több száz ember volt hivatalos, például Davido is, aki énekelt is a háromnapos rendezvényen. Számunkra mégsem ezért érdekes az ünnepség, sokkal inkább azért, mert a menüt készítő afrikai és olasz szakácsok mellett egy magyar cukrász is segédkezett a nagynapon. Sylvia Elba mestercukrász készítette ugyanis az esküvői tortát sógora és újdonsült sógornője számára. Sylviát már ismerhetik a gasztrográf olvasói, hiszen ő az, aki Lenkey Ferencné Böbével közösen szervezi a szikszói, szeptemberi Cake de la Cake nemzetközi tortaversenyt.

 

Sylvia és családja az esküvőn
A mestercukrász
A tortát friss virágok díszítették

A magyar származású Sylvia Angliában él és dolgozik, ahol elismert mestercukrász, számos világhírű verseny zsűritagja. Éppen ezért nem is volt kérdés, hogy világhírű sógora esküvőjére ki készítse el a többemeletes esküvői tortát. Már az ünnepi édesség megálmodása sem volt egyszerű, hiszen a modellként dolgozó menyasszony, Sabrina Dhowre és persze Idris is elmondták, milyen ízű krémeket szeretnének. A vőlegény kívánsága annyi volt: meggyes torta legyen. A menyasszony viszont olíva olajos tortát kért, mert neki az a kedvence. Sylvia pedig mindkét kívánságnak igyekezett megfelelni, így sógora számára madagaszkári vaníliás, madagaszkári vaníliás krémmel töltött édességet készített, amelybe Morello meggykrém került.

Mint a mesében…
Készül a remekmű

Sabrina kérése nagyobb fejtörést okozott a mestercukrásznak, de nem fogott ki rajta: citromos, bazsalikomos krémmel töltötte meg az olíva olajos tortacsodát. “Amikor a hotelben beszélgettem a cukrászokkal, és olíva olaj után érdeklődtem, kiderült, hogy a szálloda 20 hektáros területén olívát is termesztenek, éppen ezért van saját olajuk, így természetes volt, hogy azt használom a süteménybe. A menyasszony tehát marokkói olíva olajos tortát kapott, ebben házi citrom lekvár volt, és citromos-bazsalikomos mascarpone krémmel töltöttem meg. Minden szelet citromos-bazsalikomos (krém)quenelle-el, és Morello meggykrémmel volt tálalva, valamint ehető virággal díszítettük” – mesélte Sylvia.

A torta

Az ötemeletes esküvői torta mellé két kisebb, gluténmentes sütemény is készült. Éppen ezért Sylvia már egy héttel az esküvő előtt megérkezett a marokkói szállodába, hogy elkészíthesse a tortákat. A szálloda konyhájában férje segített neki, illetve az ottani szakemberek: Hamouda El Hammoudi, Charaf El Boujlaidi főcukrász, Abdelouahed Benbousalham, Simo Moukil, Mouloudi Zakaria és az esemény event managere, Hassania Laraichi.

Sylvia két és fél bőrödnyi cukrászeszközzel indult útnak, és mivel a torta emeletenként három piskótából állt, így jó előre el kellett készítenie az alapokat, ráadásul többet is, ha időközben megsérülne valamelyik, legyen tartalék. Mivel a szálloda konyhájában napközben dolgoztak, így leginkább éjszaka tudott sütni, tortát díszíteni. Mint mesélte, a szombati esküvőre délután fél hatkor kellett indulni, de ő még négy órakor a konyhában dolgozott, épp csak annyi ideje volt, hogy felkapja az estélyi ruháját.
Végül minden fantasztikusan sikerült, az ünnepi tortával elégedett volt a násznép és persze a friss házasok is. Bár Sylvia azért is izgult, hogy a sütemény külleme bírja a megpróbáltatást, a sok embert, a marokkói meleget.
Az egyhetes munka végül megérte, hiszen a magyar mestercukrász művéről az angol Vogue is beszámolt, megemlítve hazánkat is, illetve Martha Stewart, a tévés főzőműsor vezetője is érdeklődött a recept iránt.
A tortára friss virág került

A gasztrográf azonban abban a szerencsében részesült, hogy Sylvia mesélt magáról az esküvőről is. A háromnapos rendezvény első estéje az afrikai hagyományok jegyében telt, mindenkinek afrikai öltözéket kellett viselnie. Idris és felesége ugyanis afrikai származású. Majd szombaton volt az esküvő, ahová természetesen sztárok is érkeztek. A harmadik napon white partyt tartottak, ahol Vera Vang is megjelent, aki a mennyasszonyi ruhát tervezte.

S míg a felnőttek buliztak, a gyerekek szórakoztatására mini cukrásztanfolyamot szervezett Sylvia.

A vendégeknek pedig nem lehetett okuk panaszra, hiszen luxus szállodában szállásolták el őket, a Mandarin Oriental Hotel Marrakechben.
A virágdíszek

Tudatos táplálkozás a Gönci Barack Vigasságon

Az elmaradhatatlan kajszibarack mellett a július 6-i rendezvényen az egészséges táplálkozás, a tudatos vásárlás és fogyasztás ösztönzése is főszerepet játszik majd a BESTILLO-kertben.

A boldogkőváraljai térség gasztronómiai esszenciájának bemutatása, a családi programok és a vidám hangulat mellett a szervezők a hazai kulinária különlegességeire, valamint a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozásra, a fenntarthatóságra, továbbá a tudatos fogyasztásra is kiemelt figyelmet fordítanak.

A világhírű, Magyarországon őshonos mangalica húsa egészséges, könnyebben emészthető, az emberi szervezet számára létfontosságú telítetlen zsírsavakat (ez meggátolja a rossz koleszterin lerakódását az évfalakon) és E-vitamint is tartalmaz. Ráadásul kevesebb benne a koleszterin, mint más sertéshúsokban. A Gönci Barack Vigasság lesz az egyik állomása az Agrármarketing Centrum sertés fogyasztásösztönző kampányának, ahol ízletes kóstoló falatokkal csábítják majd a látogatókat a standjukhoz. A magyar gasztrokultúra tradicionális eleme, a sertéshús az egészséges és kiegyensúlyozott emberi táplálkozás fontos része, rendszeres fogyasztását az élelmezési szakértők is javasolják.

A sertésen kívül a halat is érdemes rendszeresen beilleszteni az étrendbe. Európában a magyarok fogyasztják a legkevesebb halat, holott a halhúsnak magas az A, D, B12, B1, B2 és D-vitamin tartalma, amelyek fontos szerepet játszanak az immunrendszer megfelelő működésében és az allergiás megbetegedések számának csökkentésében.  Azokban az országokban, ahol gyakran fogyasztanak halat, sokkal kevesebb szív- és érrendszeri megbetegedés fordul elő. A halban található omega-3 és omega-6 telítetlen zsírsavak pedig elengedhetetlenek a központi idegrendszer, a máj és a szem megfelelő működéséhez  és jótékony hatással van a keringésre, a vérnyomásra és a memóriára, valamint a koncentrációs képességre is. Ki mondta, hogy ne alkothatna tökéletes ízkombinációt az édes barack és a hal? A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) éttermeinek sztárszakácsai akár ízletes hazai fogassal is párosítják a mennyei barackot. A július 6-án megrendezendő eseményen így halas finomságokkal is várják a barackimádókat. Aki ellátogat a Kapj rá! standhoz, mindent megtudhat az édesvízi halak fogyasztásának fontosságáról, miközben meg is kóstolhatja a halból készült fogásokat, amelyeket tökéletes kiegészítenek a BESTILLO minőségi pálinkái.

A mennyei barack természetesen nem csak a hallal illik kitűnően össze. A Stílusos Vidéki Éttermiség 15 vendéglátóegysége vállalkozott arra, hogy a Gönci Barack Vigasságot megelőző hetekben valamilyen kreatív módon beépíti egyik legnépszerűbb levesébe, főételébe, desszertjébe a BESTILLO-tól kapott ízletes, friss barackot. A közös akció amellett, hogy bámulatosan egyedi ételkreációkat inspirál, – melyek fotóit folyamatosan megcsodálhatjuk a közösségi oldalakon -, a hungarikum gönci kajszibarackot is népszerűsíti.

Az egészséges táplálkozás és a tudatos fogyasztás mellett a környezettudatosságra is kiemelten figyelnek a szervezők: éppen ezért a műanyagmentes július kihívásához csatlakozva az italokat – pálinkákat, borokat és koktélokat – üvegpoharakba kérhetjük.

A rendezvény látogatása ingyenes, viszont regisztrációhoz kötött.

További információ és regisztráció: www.goncibarack.hu

 

Étkezés, életmódváltás és E-Fit, nekem most ez a szentháromság

Csodák márpedig nincsenek, hiába is szeretnénk. Évtizedek alatt magam is kipróbáltam számos diétát, volt, amelyik használt is, látványos fogyást eredményezett, de később valamiért mindig visszajött néhány – na jó, nem mindig csak néhány – kiló. Bevallom, nem vagyok a sport megszállottja, és akkor még nagyon óvatosan fogalmaztam. De amióta a miskolci E-Fitbe járok, boldogan megyek az edzésre. Úgy vagyok vele, azt a 20 percet bármikor lenyomom, főleg, ha eredménye is van. Márpedig úgy tűnik, végre van.

Reggelire görög joghurt, málna, müzli

Igaz, ehhez az étrendemen is változtatni kellett. Én, aki szenvedélyesen szeretem a kenyeret, örömmel jelentem, három hete már nem eszem. Ha mégis megkívánom, akkor valami nagyon barnából, nagyon magvasból engedélyezek magamnak egy fél szeletet, de azt is csak reggel, pirítva. A többi étkezés pedig salátából, főleg paradicsomból, magvakból, gyümölcsökből és halból áll. Azt hittem, rossz lesz, de nem, kellett ugyan pár nap az átállásra, de ma már bátran nyúlok a zöldségekhez, kreatívan készítek belőlük igazi ízletes ebédet, uzsonnát. A lényeg ugyanis az, hogy ízek kerüljenek az ételeinkbe, és akkor biztos, jól lakunk velük.

Egy kis bulgur,padlizsán, sok zöldfűszer

Nem akarom magam fitness-tanácsadónak feltüntetni, mert nagyon messze állok ettől a titulustól. Egyszerűen szeretném, ha az általam megtapasztalt módszerrel segítehetnék másoknak. Már csak azért is, mert alig egy hónap alatt nyolc kilót sikerült leadnom. Étkezés, életmódváltás és E-Fit, nekem most ez a szentháromság. És még a nasiról sem maradok le, mert a miskolci E-Fit vezetője, Markov Zámpory Nóra sok finomságot ajánlott, amit bátran fogyaszthatnak a fogyókúrázók is. Ilyen például a humus chips, ami többféle ízben kapható, és állítom, jobb, mint a krumplis változat. Én a DM-ben vettem, de egészségboltokban is beszerezhető. Arról nem beszélve, hogy szerencsés időszak van a fogyókúrához, hiszen a piac tele van zöldséggel, gyümölccsel, és ebédre egy dinnye is kiváló, uzsonnára pedig számos gyümölcs közül válogathatunk. Én mostanában a cseresznyefánkat dézsmáltam, de mára csak a madaraknak maradt némi aszalt gyümölcs a fa tetején. Sebaj, a málna, barack, körte még most indul be.

Jobb a kedv is

Korábbi cikkem kapcsán többen kérdezték, hogy az E-Fit-et elkezdhetik-e azok is, akiknek csípőprotézisük van. Ilyen esetekben Nóra azt ajánlja, egyeztessenek az orvosukkal, ha a kezelőorvos javasolja, akkor semmiféleképpen nem árthat ez a fajta edzés.

Gyerünk, induljatok el, találkozzunk az E-Fit-ben!

Remegő kezek, ízletes ételek, jó borok – a diákok vizsgáztak, mi finomakat ettünk

Valakiknek a nyolcadik volt, nekem az első. Nem is tudtam, pontosan, mire számítsak. Vizsgavacsorára hívtak, de én olyan bankett-szerűségre gondoltam, ahol a hallgatók majd jól megünneplik a vizsgájukat. Tévedtem, az ünneplés ugyan nem maradt el, de a hallgatóknak ez kőkemény vizsga volt. Mi vendégek, azonban jól éreztük magunkat. Finomakat ettünk, pár kedves szóval próbáltuk nyugtatni a diákokat, akik a végén annyira profik voltak, hogy észre sem vettük, hogy egy vizsgán vagyunk. Az est végére kellemes, baráti vacsora kerekedett.

A Gazdaságtudományi Kar és azon belül a Marketing és Turizmus Intézet múlt héten szerdán tartotta a Turizmus-vendéglátás szakon végzős hallgatók vizsgavacsoráját a Hotel Calimbra Szálloda éttermében. Mint dr. Piskóti István, a Marketing és Turizmus Intézet igazgatója, a Turizmus és Vendéglátás Tanszék vezetője elmondta, képzésük gyakorlat-orientált, és sok évre visszanyúló régi hagyomány, hogy hallgatóik a vendéglátás alapjai tárgy gyakorlati készségeiből, “éles helyzetben lebonyolított” vizsgavacsora keretében tesznek bizonyságot.
ű
A több mint húsz hallgató az alkalomhoz megfelelően öltözve – fehér ing, fekete alsó -, fogadta a vendégeket, és rövidke eligazítás után kezdődhet is a felszolgálás. Még szakkifejezést is tanultam, ugyanis tükörszervízt alkalmaztak a vizsgázók. Fogalmam sem volt, ez mit jelent, de a szakemberek elmagyarázták, ezt gálavacsorákon alkalmazzák. Lehet, nem pontos a megfogalmazásom, de nem is vagyok szakmabeli, de valahogy úgy képzeljük el, hogy a felszolgálók egyszerre teszik az ételeket a vendégek elé.
Míg a diákok izgultak, mi jól szórakoztunk, hiszen igazi különlegességek kerültek az asztalra. Előételként parajos-kecskesajtos tésztakosárkát tálaltak magvas kerti salátával, majd fácánerőleves következett, ezt követte az eper sorbet. A főfogás mangalicaszűz volt zelleres burgonya gratinnal, házilag savanyított zöldségekkel. Desszertnek pedig millefeuille-t tálaltak.
Igaz, remegő kézzel, de borokat is kínáltak a vizsgázók. Elsőként Bárdos és Fia Irsai Olivérjét, majd az etyeki Haraszthy Pincészet chardonnay-at, végül pedig a Grand Tokaj késői aranyát. Hiába, én a Tokaj-hegyaljai borok szerelmese vagyok, így a kedvencem az utóbbi volt.
Bár a vizsgavacsora végén nem derült ki, hogy mindenki számára sikeres volt-e a megmérettetés, de Bene Zsuzsanna egyetemi docens és Vantal Gábor, a diákok felkészítő tanára azt elárulták, eredményes volt a vizsga. Annak viszont nem örültek a diákok, amikor megjegyezték, jövőre találkozunk. Igaz, nem is a hallgatóknak szánták, hanem a vendégeknek.
Ha rajtam múlik, jövőre is megyek, élmény volt, és megtiszteltetés.

Megvan az első igazi olasz minősítést szerző vidéki étterem

A miskolctapolcai Avalon Ristorante az első olyan vidéki étterem hazánkban, amely megkapta az egyik legrangosabb kulináris elismerést az Olasz Kereskedelmi Kamarától – az Ospitalitá Italiana díjat. Pénteken a 4. születésnapját ünneplő Avalon Park gasztronómiai egysége ezzel beírta magát azon nemzetközi éttermek közé, melyek méltán képviselik az eredeti olasz konyha örökségét.

Szinte minden kulináris szakértő egyetért abban, hogy az olasz konyha könnyen érthető, hiszen főleg az egyszerű receptekről, jó minőségű hozzávalókról, főzési technikáról és szenvedélyről szól.  Az olaszok hitvallása, hogy az étel nem csak étel, az „olasz stílusú” étkezés, pedig nem pusztán étkezés, hiszen a hagyományos receptek szerint főzött ételek összetevőinek egyedisége és frissessége – melyek generációs hagyományokkal átitatottak – igazi kulturális élménnyé teszik az evés-ivás ciklikus rituáléját.

Az Ospitalità Italiana egy olyan, az Olasz Kereskedelmi Kamara által megítélt kitüntetés, amely az olasz vendéglátóipari színvonal legmagasabb minőségi elismerése. A díj elnyeréséhez pedig a fentiekben felsorolt minőségi alapanyagokon és eredeti olasz recepteken kívül számtalan egyéb kritériumnak kell megfelelni. Az étteremnek többek között rendelkeznie kell legalább egy olyan alkalmazottal, aki olasz nyelven kapcsolatba tud lépni a vendégekkel, az étlapon a hagyományos olasz receptek alapján készült ételek aránya nem lehet kevesebb, mint az összes étel 50 százaléka; az itallapon szereplő boroknak legalább 30 százalékába oltalom alatt álló olasz borokat kell tartalmaznia, az étteremnek csak extra szűz olívaolajat lehet kínálni, valamint a séfnek képzettnek kell lennie az olasz ételek elkészítésében.

Olaszország nemcsak kultúrájáról, tájának szépségéről, ínyenc kiválóságairól, egyedülálló történelméről és hagyományairól nevezetes, hanem a nemzedékeken át öröklött földdel való szoros kapcsolattartásról is, amelyet az olasz kormány minden lehetséges módon támogat és véd, ennek részeként jött létre az Ospitalitá Italiana díj is.

Az olasz konyha az olasz társadalom és történelem több évszázados fejlődésének szerves része, amely mindig jelen volt az emberi civilizáció jelentős pillanataiban.

Képtalálat a következőre: „avalon etel”

Az olaszok különös hangsúlyt fektetnek az emberi kapcsolatokra és az életminőségre, így az asztal kultúrája az idő múlásával a vendégszeretet és az üdvözlés jelképévé vált, az élelmiszer pedig olyan értéket képvisel, amely egyenértékű a művészettel és a zenével.

A képen a következők lehetnek: 3 ember, köztük Bajusz Gergely, , mosolygó emberek, belső tér

Az Ospitalitá Italiana szerint az olasz ételeket fontos elemei az emberiség kulturális örökségének, és azt meg kell védeni, valamint védelmet nyújtani a hamisítás ellen, hogy megőrizhesse történelmét, kultúráját, minőségét és hitelességét.

Az olasz ízek Itálián túli nagykövetei számára hozták tehát létre az elismerő tanúsítványt azzal a céllal, hogy fejlesszék és népszerűsítsék az olasz élelmiszerek és termékek hagyományát, valamint az olasz ételek és borok kultúráját.

További céljuk még, hogy javítsák az olasz éttermek külföldi képét, amelyek garantálják az olasz vendéglátás minőségi előírásainak tiszteletben tartását.

Képtalálat a következőre: „avalon restaurant”

„Már jóval az Avalon Ristorante nyitása előtt tudtuk, hogy az Avalon Parkban igazi, autentikus olasz éttermet akarunk nyitni, de eleinte az olasz élelmiszer beszállítók nem vettek minket komolyan, mert nem látták bennünk a potenciált. Az évek során viszont sikerült olyan hírnevet szereznünk az olasz éttermek között, hogy ma már sorban állnak a beszállítók, akik velünk szeretnének dolgozni. Nagyon büszkék vagyunk erre az elismerésre főleg azért, mert az olasz kormánytól kaptuk, ez pedig ékes bizonyítéka, hogy vidéken is lehet olyan itáliai konyhát vinni, amit maguk az olaszok is elismernek. Vendégeink imádják pizzáinkat, tésztáinkat, melyek megtöltik az emberek szívét-lelkét melegséggel és az otthon érzetének komfortjával. Sosem felejtem el, amikor pár éve egy édesapa azt mondta, hogy a nálunk fogyasztott pizza az első, amit a kisfia úgy evett meg, hogy nem kért rá ketchupot, egyszerűen imádta, ahogy van! Ez a mi munkánkban a legnagyobb öröm és legegyszerűbb küldetés is: finomat főzni hiányérzet nélkül” – nyilatkozta Bajusz Gergely, gasztronómiai igazgató.

Kapcsolódó kép