A hejcei mákos guba és a borostyánnal futtatott fésűs házak

Szégyellem, de Hejcéről akkor hallottam először, amikor a repülőgépszerencsétlenség történt. Ennek már 13 éve: egy szlovák békefenntartó katonákat szállító repülőgép nekicsapódott a Borsó-hegynek. Újságíróként dolgoztam, és 2006 januárja erről is emlékezetes lett. Mindenki próbált minél többet megtudni a tragédiáról, a helyszínen lévőket pedig sokkolta az eset, nem is akartak beszélni a nyilvánosság előtt. Azóta azonban eltelt több mint egy évtized, a falu közepén emlékmű, így tisztelegnek … A hejcei mákos guba és a borostyánnal futtatott fésűs házak részletei…

Aranyat érő desszertek az Avalon cukrászatában

Szakácsból lett cukrász, egy véletlennek köszönhetően. Spanyolországban volt gyakorlaton, amikor egyszercsak a konyháról áthelyezték a cukrászatba. Akkor megtetszett neki a szakma, és az interneten keresgélve olyan színes, kreatív cukrászalkotásokat látott, hogy úgy érezte magát, “mint Alice csodaországban”. Ott s akkor végérvényesen eldöntötte, cukrász lesz. Ennek még alig négy éve, de Nagy Csaba máris megnyerte a Nemzetközi Cukrász Világbajnokságot, amit az elmúlt héten rendeztek meg Riminiben. … Aranyat érő desszertek az Avalon cukrászatában részletei…

Valóra vált álom: a Cake de la Cake-nek Szikszó ad otthont

Úgy tűnik, valóra vált egy álom, már az első nevezés is beérkezett, és az időpont is megvan: szeptember 14-én Szikszó ad otthont a Cake de la Cake-nek, azaz az első Magyar Nemzetközi Torta Design Versenynek. Az ötlet még tavaly született meg: dr. Lenkey Ferencné Böbe cukrász és Sylvia Elba, az első magyar Cake Internacional zsűritagja és junior nagykövete találták ki. A lelkesedésünk óriási, már a szervezés … Valóra vált álom: a Cake de la Cake-nek Szikszó ad otthont részletei…

Robottal avatta fel automata magasraktárát a HELL ENERGY

Futurisztikus vendég, vagyis Titan a világhírű robot vágta át a szalagot a HELL ENERGY Magyarország Kft. 31 ezer raklap befogadására alkalmas, teljesen automatizált magasraktárának átadásán kedden délelőtt. Ezzel a cég a csaknem 30 milliárd forint összértékű beruházásának az utolsó szakaszát zárta le. A HELL cégcsoport az elmúlt 8 évben mintegy 220 millió euró értékben fektetett be a térségben, ezzel több mint 600 új munkahelyet teremtve. … Robottal avatta fel automata magasraktárát a HELL ENERGY részletei…

Ragadós bejegyzés

A nehéz ünnepi ételek után jöhet a könnyű hal

Nem tudom, ki hogy van vele, de én a nehéz karácsonyi ételek után, kimondottan vágyom valami könnyű finomságra. Mondjuk halra, salátára, valami egészséges, mégis tápláló köretre. Éppen ezért látogattam el újra a Bárka étterembe, ahol többféle hal közül választhattam. Ráadásul az ünnepek alatt mindenki óriási dózist kapott a hazai konyhából, így jólesett megkóstolni az ázsiai ízeket. A választásom egy vöröstonhal steakre esett, amit bulgursalátával és … A nehéz ünnepi ételek után jöhet a könnyű hal részletei…

Ragadós bejegyzés

Bárka: sushi mellé kézműves, japán gin dukál

Ma már szinte mindenki ismeri a sushit, és tudja, ez tipikus japán étel. Manapság már a kínai, thai konyha sem áll annyira távol a hazai közönségtől, bár az extrémebb ízeket azért még nehezen fogadjuk el. S miközben megismertünk számos ázsiai receptet, a Távol-Kelet italairól kevés szó esik. Persze ismerjük a szakét, a japánok ősi alkoholos italát, amely rizs erjesztésével készül, de gondoltuk volna, hogy ginben … Bárka: sushi mellé kézműves, japán gin dukál részletei…

A legboldogabb ember Szikszón szervez nemzetközi tortadesign versenyt

Talán ma én vagyok a legboldogabb ember! – adta hírül Facebook-oldalán Sebők Erzsébet (Böbe) szombaton, amikor is bejelentkezett a Birmingham-i tortadekoráló versenyről, amely a világ legnagyobb ilyen rendezvénye.  Böbe ugyanis negyedik helyezést elismerő oklevelet kapott, ami azért is nagy szó, mert életében először vett részt ezen a megmérettetésen, és második alkalommal készített csokoládéból szobrot. Az angliai versenyre nem ezeket szántam, de sajnos szállítási nehezségek adódtak, ezért … A legboldogabb ember Szikszón szervez nemzetközi tortadesign versenyt részletei…

Valóságshowban akarnak tanulni, az iskolákban meg nincs utánpótlás

Miközben a hazai gasztrokultúra rohamosan fejlődik, a szakma megrekedt valahol a 90-es évek eleji szinten (tisztelet a kivételnek). Éppen ezért egyre kevesebb fiatal gondolja úgy, hogy szakácsként tanul tovább, kevés az utánpótlás, a szakmai szervezetek pedig ott tartanak, iskolákban kénytelenek toborozni a jövő szakácsait. De talán még ez is kevés, hiszen a vendéglátós képzőkbe bekerülve a fiatalokat olyan légkör fogadja, amitől elmegy a kedvük a … Valóságshowban akarnak tanulni, az iskolákban meg nincs utánpótlás részletei…

Már nemcsak Anyukám Mondta

A hasunkért bármire képesek vagyunk. Bárhová elmegyünk, ha híre megy, hogy egy legendásan jó vendéglő, vagy étterem van a közel- távolban.  Ha aztán sokat mondogatják, hogy az Anyukám Mondta a toplistások között is a legjobb, akkor oda el kell mennünk. Legyen az bármilyen mesze.  Az igazi gurmand nem hagyja magát megvezetni, nem hűbele Balázs módjára indul el. Előtte tanulmányozza az étlapot, megnézi a képeket, a … Már nemcsak Anyukám Mondta részletei…