A szívek szabója Londonban is sikert aratott – Sylvia Szikszóra hozza a cukrászmesterség nagyjait

Évekkel ezelőtt célul tűzte ki, hogy segíti a hazai cukrászokat – profikat, amatőröket egyaránt -, hogy nemzetközi versenyekre is kijuthassanak. Azóta is ösztönzi őket, hogy minél több megmérettetésre nevezzenek be külföldön, elsősorban Angliában, ahol Sylvia Elba él. Célja megvalósításában nagy szerepet játszott az is, hogy – első magyarként – a Cake International zsűritagjának és junior nagykövetének választották. Ez a showt – ahogy Sylvia nevezi az angol versenyt – 25 éve rendezték meg először, azóta pedig évente kétszer adnak lehetőséget a cukrászoknak, hogy versenyezzenek. Áprilisban Londonban, novemberben pedig Birminghamben rendezik meg a Cake Internationalt. Ahol a fődíj összege sem elhanyagolható, hiszen felnőtt kategóriában közel 1millió forint, a gyermekeknél pedig csaknem 100 ezer forint.

Sylvia Elba

A novemberi versenyről már korábban beszámoltam, hiszen a miskolci dr. Lenkei Ferencné Böbe negyedik helyezést ért el csokoládéból készített szobrával. Böbe az áprilisi versenyen is indult – most marcipánból készített szobrot, ami meglepte a zsűrit is, merésznek tartották -, de mellette Nyári Szandra, Móczár Piroska és Pintér Katalin is neveztek a londoni eseményre. Természetesen mindannyian Sylvia ösztönzésére, segítségével és támogatásával indultak Londonban. Nyári Szandra is már másodszor jutott ki a versenyre, Sylvia mellett a Szilágyi Györgyi Tortamissio is szponzorálta.

Sylvia, a bátor mestercukrász

A nívós verseny egyetlen magyar zsűritagja pedig nem vallott szégyent honfitársaival, hiszen arany- és bronzérmeket, valamint számos oklevelet hoztak el az áprilisi versenyről. “Kis- és nagy artisztikval neveztek, valamint gyermekkategóriában is, többek között az én fiam is, valamint volt két magyar hölgy – egyiküket csak a versenyen ismertem meg -, akik kekszet készítettek a versenyre. Nem is akármilyen kekszeket: hímestojás és hímzés motívumok voltak a süteményeken. De spanyol nő, tigris és mesevilág is készült csokoládéból… Böbe hatalmas inspiráció mind a magyarok, mind a külföldi versenyzők számára, hiszen 69 évesen is fantasztikus sikereket ér el. Most engem is meglepett, hiszen nem tudtam előre, mit készít, majd kiderült, a sógoromat, Idris Elba színészt formázta meg, amivel negyedik lett… Több éves tapasztalatom alapján bátran állítom, a magyar versenyzőknek igenis ott a helyük egy-egy ilyen nemzetközi eseményen” – fogalmazott Sylvia.

A képen a következők lehetnek: 4 ember, , mosolygó emberek, cipők és belső tér
Böbe eddigi alkotásai csokoládéból

 

A képen a következők lehetnek: étel
Móczár Piroska a Szívek szabóját mintázta meg

 

A képen a következők lehetnek: 1 személy, mosolyog
Nyári Szandra ezzel a szoborral nevezett

 

A képen a következők lehetnek: 1 személy, mosolyog, állás és belső tér
Pintér Katalin műve bronzot ért. Gratulálunk neki is!

Persze Sylvia nem csupán az angol versenyre invitálja a magyarokat, hanem Magyarországra, egészen pontosan Szikszóra is szervez egyet: a Cake de la Cake lesz az első Magyar Nemzetközi Torta Design Verseny. A megmérettetés szeptember 14-én lesz.

“Megálmodtuk ezt a versenyt, hogy lehetőséget biztosítsunk a hazai cukrászoknak nemcsak magyarországi, hanem külföldi versenyzésre is – meséli Sylvia. – Magyarországon sokan szeretnének nemzetközi versenyre menni, de nem áll módjukban, ezért úgy gondoltuk, hogy mi hozzuk el nekik a nemzetközi versenyt. Reméljük ezzel a kezdeményezéssel segíteni és támogatni tudjuk szakmai fejlődésüket és előrelépésüket. Bízunk benne, hogy magyar tortaverseny hagyományát teremthetjük meg, amely támogatja a jövő tortadesigner generációját.”

Füzzesséri József, Szikszó polgármestere azonnal rábólintott az ötletükre, és biztosítja a helyszínt a számukra

– Sorra érkeznek a nevezések, a határidő június – mondta Sylvia. – Arra számítunk azonban, hogy sokan az utolsó pillanatban jelentkeznek majd a versenyre. Annyit mondhatok, érdemes lesz részt venni, hiszen néhányan kijuthatnak a londoni nagyversenyre, illetve a cukrásztanulók közül páran Párizsba is elutazhatnak. Hogy kik, arról a hazai szakemberek mellett egy nemzetközi zsűritag is dönt majd.

Megvan az utánpótlás, ez Sylvia fia készítette

A díjak mellett értékes tombolaajándékok is lesznek, Sylvia jóvoltából Michael Kors, Armani, Superdry, Loreal, Astor, Swarowsky, Jasper Conrad, Next termékeket sorsolnak ki.

A látogatók és versenyzők egésznap – a szikszói polgármester felajánlásának köszönhetően – ingyen üdítőt kapnak. Es a szervezők is reggelivel, kávéval várják a versenyzőket.

 

NYEREMÉNYEK
❖ A Cake de la Cake Champion-ja / Overall Champion
❖ A Gyermek Kategória Champion-ja / Children’s Category
Champion
❖ A legízesebb torta díja / The Best Tasting Cake Award
❖ A Zsűri elnök különdíja / Head Judge Award
❖ Polgármester különdíja / Mayor’s Award
❖ 3xCIL* győztese / CIL* Winner
❖ 1xSP* győztese/ SP* Winner
❖ Minden kategóriában I. -II. -III. helyezett / In every category
1
st, 2nd and 3rd places
❖ Közönségdíj / Audience Award

 

Versenykiírás:

CakeXdeXlaXCake-Szikszo-Magyar-Uj

Valóra vált álom: a Cake de la Cake-nek Szikszó ad otthont

Úgy tűnik, valóra vált egy álom, már az első nevezés is beérkezett, és az időpont is megvan: szeptember 14-én Szikszó ad otthont a Cake de la Cake-nek, azaz az első Magyar Nemzetközi Torta Design Versenynek. Az ötlet még tavaly született meg: dr. Lenkey Ferencné Böbe cukrász és Sylvia Elba, az első magyar Cake Internacional zsűritagja és junior nagykövete találták ki.

A lelkesedésünk óriási, már a szervezés nagyrészén túl vagyunk, igazából már “csak” az anyagiak hiányoznak – ezt még tavaly nyilatkozta Böbe.

Azóta már csaknem tucatnyi támogatója van a rendezvénynek, érkeznek a nevezések és a két hölgy gőzerővel szervezi a programot.

Megálmodtuk ezt a versenyt, hogy lehetőséget biztosítsunk számotokra nemcsak magyarországi hanem
külföldi versenyzésre is – írják a szervezők a versenykiírásban. – Magyarországon sokan szeretnének nemzetközi versenyre menni, de nem áll módjukban, ezért úgy gondoltuk, hogy mi hozzuk el nektek a nemzetközi versenyt, hogy elérhetőbb legyen számotokra. Reméljük ezzel a kezdeményezéssel segíteni és támogatni tudjuk szakmai fejlődéseteket és előrelépéseteket! Bízunk benne, hogy támogatásotokkal egy Magyar torta verseny tradíciót tudunk felállítani, amely segít majd létrehozni és támogatni a jövő torta designer generációt.

Füzzesséri József, Szikszó polgármestere azonnal rábólintott az ötletükre, és biztosítja a helyszínt a számukra – mesélte Böbe. Azt is elárulta, várakozásait felülmúlta, hogy mennyien támogatják a rendezvényt, és látnak benne lehetőséget, fantáziát. A Hotel VécseCity például külön csomagot kínál majd a vendégeknek erre az időszakra: a szállóvendégek ellátogathatnak a versenyre, megtekinthetik a különleges tortaszobrokat, csokoládécsodákat.

A versenyzők több kategóriában nevezhetnek: vajkémmel burkolt torta, cukorpasztával burkolt torta, faragott forma torta, édes sütemények, dekorációs szobrászat, nagy dekorációs szobrászat, cukorvirág, esküvői torta, mentes sütemények, élő verseny (A helyszínen egy darab hungarocell tortát kell díszítenie a versenyzőknek), Cake International London 2020 versenyzés támogatása (Professzionális), Cake International London 2020 versenyzés támogatása (Amatőr), Cake International London 2020 versenyzés támogatása (Kezdő), Sugar Paris 2020 versenyzés támogatása (Cukrász tanuló), és lesz gyermekkategória is.

NYEREMÉNYEK
❖ A Cake de la Cake Champion-ja / Overall Champion
❖ A Gyermek Kategória Champion-ja / Children’s Category
Champion
❖ A legízesebb torta díja / The Best Tasting Cake Award
❖ A Zsűri elnök különdíja / Head Judge Award
❖ Polgármester különdíja / Mayor’s Award
❖ 3xCIL* győztese / CIL* Winner
❖ 1xSP* győztese/ SP* Winner
❖ Minden kategóriában I. -II. -III. helyezett / In every category
1
st, 2nd and 3rd places
❖ Közönségdíj / Audience Award

Támogatók:

A képen a következők lehetnek: szöveg

 

Versenykiírás:

CakeXdeXlaXCake-Szikszo-Magyar-Uj

 

Élete legnagyobb megmérettetésére készül több kilónyi csokoládéval

Mestercukrász vagy amatőr? -tettem fel a kérdést még 2016-ban, amikor először írtam Sebők Erzsébetről (Böbéről). Azóta számomra egyértelművé vált a válasz: mestere a cukrászatnak. Ráadásul már nem is „csak” Sebők Erzsébet, hanem dr. Lenkei Ferencné.

Böbét évek óta ismerem, de egyszer csak arra lettem figyelmes, hogy Facebook oldalán sorra osztja meg az általa – ahogy ő fogalmazott – csakúgy összedobott sütemények fotóit. Ez az összedobás azonban koránt sem egy átlagos munka, hiszen igazi remekművek születnek a keze alatt. A képeket látva nagyon sokáig győzködtem Böbét, hogy bemutathassam őt és tortáit. Mindig megköszönte az érdeklődést, de elutasító választ kaptam. Igazából már feladtam a próbálkozást, majd egyszer rám írt: „Azt szeretném kérdezni, hogy még mindig szeretnél-e írni rólam…” A válaszom persze, igen volt.

Ennek már két éve, és azóta is tartjuk a kapcsolatot. Még mindig meg tud lepni a tortacsodáival, és ámulattal nézem azt is, hogy 68 évesen mennyi energia, tanulási vágy, az újdonságok iránti érdeklődés van benne. Arra a bizonyos i-re a pontot, vagy stílusosabban arra a bizonyos tortára a habot azonban egy közelmúltbeli Facebook-bejegyzése tette fel: „Bocsánat, de ezt a nagy örömömet meg kell osztanom Veletek! Meglepetésemre ezt a megosztást láttam, ami számomra óriási! Merjünk nagyot álmodni, én is ezt teszem, a 2016-os VB-selejtező óta. Két éve álmodozom és Mónika barátnőmmel sokszor beszélünk, hogy milyen jó lenne, ha egyszer kijuthatnánk egy “kisebb” külföldi versenyre. És láss csodát, ez nekem most megadatik, amit egy jó Tündérnek köszönhetek, aki nem más mint Sylvia Elba! Köszönöm!…”

Kíváncsi lettem, mi is ez a verseny, és hogyan jutott idáig Böbe. Ő pedig szívesen mesélt: „Birminghamben minden évben megrendezik a világ legnagyobb tortadekoráló versenyét, ahol a profik, amatőrök, gyerekek kicsik és nagyok mérettetnek meg, és ezen közel kétezer versenyző vesz részt. Az álmom az volt, hogy egyszer kijussak erre a versenyre, persze csak, mint néző. Megkértem Sylvia Elbát, az első magyar Cake Internacional zsűritagját és junior nagykövetét – akit tortaversenyeken ismertem meg -, hogy segítsen bejutnom a versenyre. Először 2016-ban hallottam erről a megmérettetésről, azon a világbajnokságon, ahol 11. lettem. Sylvia pedig segített, igaz, nem úgy, ahogy én elsőre gondoltam…Ő arra gondolt, ha már kimegyek, miért ne versenyezhetnék. Én meg egyik nap megnyitom a Facebookot és látom, elintézte, hogy kint lehessek a versenyen, mint versenyző. Mini csokoládé artisztika kategóriában nevezett engem. Nagyon hálás vagyok neki, de egyből bedobott a mélyvízbe” – mesélte Böbe.

A verseny november elején lesz, addig – illetve október közepéig – Böbének el kell készítenie egy csokoládé alkotást. Már tudja is, mi lesz az, de nem árulta el. Annyit mondott, minden nap dolgozik rajta, és valószínű, két kiló csokoládé kell a teljes szoborcsoporthoz, ami öt figurából áll majd.

– Életem legnagyobb megmérettetése vár rám – tette hozzá. – Bevallom, a sütés már nem vonz annyira, mint a csokoládé szobrászat, most ebben látok lehetőséget, kihívást. Őszinte leszek, az eddigi eredményeim alapján, kicsit büszke vagyok magamra.

A kezdet:

  1. szeptemberében, Böbe elhatározta, hogy barátnője születésnapjára készít valami különlegeset. „Mivel pink táskamániás, kitaláltam, sütök neki egy rózsaszín tortát, aminek táska formája lesz. Nem tudtam, hogy kezdjek neki, de végül megcsináltam” – mesélte. Ez volt az első formatortája, és innen nem volt megállás. Késztetést érzett, hogy újabb és újabb tortákat találjon ki, készítsen el. Férje, dr. Lenkei Ferenc pedig biztatta, és mai napig legnagyobb rajongója. Büszkén mesélte, hogy Erzsébet korábban festett, szobrászkodott, amatőr festőként képeit kiállították a sátoraljaújhelyi művelődési házban. Ezen kívül korongozott, próbálkozott tűzzománccal, kézügyessége tehát adott volt.

Férje ötlete volt az is, hogy Erzsébet induljon tortaversenyen, így 2013-ban benevezett a Palotáson megrendezett versenyre. Ezt követte a többi, majd Farkas Vilmos cukrász tanfolyamára is beiratkozott, hogy még inkább megtanulja a tortakészítés csínját-bínját, trükkjeit.

A versenyeken kívül persze a családnak is süt, ünnepekre mindig kerül valami Böbesütőjéből. Ő maga azonban nem kóstolja meg a tortákat, nem szereti az édességet, csak készíteni.