A szívek szabója Londonban is sikert aratott – Sylvia Szikszóra hozza a cukrászmesterség nagyjait

Évekkel ezelőtt célul tűzte ki, hogy segíti a hazai cukrászokat – profikat, amatőröket egyaránt -, hogy nemzetközi versenyekre is kijuthassanak. Azóta is ösztönzi őket, hogy minél több megmérettetésre nevezzenek be külföldön, elsősorban Angliában, ahol Sylvia Elba él. Célja megvalósításában nagy szerepet játszott az is, hogy – első magyarként – a Cake International zsűritagjának és junior nagykövetének választották. Ez a showt – ahogy Sylvia nevezi az angol versenyt – 25 éve rendezték meg először, azóta pedig évente kétszer adnak lehetőséget a cukrászoknak, hogy versenyezzenek. Áprilisban Londonban, novemberben pedig Birminghamben rendezik meg a Cake Internationalt. Ahol a fődíj összege sem elhanyagolható, hiszen felnőtt kategóriában közel 1millió forint, a gyermekeknél pedig csaknem 100 ezer forint.

Sylvia Elba

A novemberi versenyről már korábban beszámoltam, hiszen a miskolci dr. Lenkei Ferencné Böbe negyedik helyezést ért el csokoládéból készített szobrával. Böbe az áprilisi versenyen is indult – most marcipánból készített szobrot, ami meglepte a zsűrit is, merésznek tartották -, de mellette Nyári Szandra, Móczár Piroska és Pintér Katalin is neveztek a londoni eseményre. Természetesen mindannyian Sylvia ösztönzésére, segítségével és támogatásával indultak Londonban. Nyári Szandra is már másodszor jutott ki a versenyre, Sylvia mellett a Szilágyi Györgyi Tortamissio is szponzorálta.

Sylvia, a bátor mestercukrász

A nívós verseny egyetlen magyar zsűritagja pedig nem vallott szégyent honfitársaival, hiszen arany- és bronzérmeket, valamint számos oklevelet hoztak el az áprilisi versenyről. “Kis- és nagy artisztikval neveztek, valamint gyermekkategóriában is, többek között az én fiam is, valamint volt két magyar hölgy – egyiküket csak a versenyen ismertem meg -, akik kekszet készítettek a versenyre. Nem is akármilyen kekszeket: hímestojás és hímzés motívumok voltak a süteményeken. De spanyol nő, tigris és mesevilág is készült csokoládéból… Böbe hatalmas inspiráció mind a magyarok, mind a külföldi versenyzők számára, hiszen 69 évesen is fantasztikus sikereket ér el. Most engem is meglepett, hiszen nem tudtam előre, mit készít, majd kiderült, a sógoromat, Idris Elba színészt formázta meg, amivel negyedik lett… Több éves tapasztalatom alapján bátran állítom, a magyar versenyzőknek igenis ott a helyük egy-egy ilyen nemzetközi eseményen” – fogalmazott Sylvia.

A képen a következők lehetnek: 4 ember, , mosolygó emberek, cipők és belső tér
Böbe eddigi alkotásai csokoládéból

 

A képen a következők lehetnek: étel
Móczár Piroska a Szívek szabóját mintázta meg

 

A képen a következők lehetnek: 1 személy, mosolyog
Nyári Szandra ezzel a szoborral nevezett

 

A képen a következők lehetnek: 1 személy, mosolyog, állás és belső tér
Pintér Katalin műve bronzot ért. Gratulálunk neki is!

Persze Sylvia nem csupán az angol versenyre invitálja a magyarokat, hanem Magyarországra, egészen pontosan Szikszóra is szervez egyet: a Cake de la Cake lesz az első Magyar Nemzetközi Torta Design Verseny. A megmérettetés szeptember 14-én lesz.

“Megálmodtuk ezt a versenyt, hogy lehetőséget biztosítsunk a hazai cukrászoknak nemcsak magyarországi, hanem külföldi versenyzésre is – meséli Sylvia. – Magyarországon sokan szeretnének nemzetközi versenyre menni, de nem áll módjukban, ezért úgy gondoltuk, hogy mi hozzuk el nekik a nemzetközi versenyt. Reméljük ezzel a kezdeményezéssel segíteni és támogatni tudjuk szakmai fejlődésüket és előrelépésüket. Bízunk benne, hogy magyar tortaverseny hagyományát teremthetjük meg, amely támogatja a jövő tortadesigner generációját.”

Füzzesséri József, Szikszó polgármestere azonnal rábólintott az ötletükre, és biztosítja a helyszínt a számukra

– Sorra érkeznek a nevezések, a határidő június – mondta Sylvia. – Arra számítunk azonban, hogy sokan az utolsó pillanatban jelentkeznek majd a versenyre. Annyit mondhatok, érdemes lesz részt venni, hiszen néhányan kijuthatnak a londoni nagyversenyre, illetve a cukrásztanulók közül páran Párizsba is elutazhatnak. Hogy kik, arról a hazai szakemberek mellett egy nemzetközi zsűritag is dönt majd.

Megvan az utánpótlás, ez Sylvia fia készítette

A díjak mellett értékes tombolaajándékok is lesznek, Sylvia jóvoltából Michael Kors, Armani, Superdry, Loreal, Astor, Swarowsky, Jasper Conrad, Next termékeket sorsolnak ki.

A látogatók és versenyzők egésznap – a szikszói polgármester felajánlásának köszönhetően – ingyen üdítőt kapnak. Es a szervezők is reggelivel, kávéval várják a versenyzőket.

 

NYEREMÉNYEK
❖ A Cake de la Cake Champion-ja / Overall Champion
❖ A Gyermek Kategória Champion-ja / Children’s Category
Champion
❖ A legízesebb torta díja / The Best Tasting Cake Award
❖ A Zsűri elnök különdíja / Head Judge Award
❖ Polgármester különdíja / Mayor’s Award
❖ 3xCIL* győztese / CIL* Winner
❖ 1xSP* győztese/ SP* Winner
❖ Minden kategóriában I. -II. -III. helyezett / In every category
1
st, 2nd and 3rd places
❖ Közönségdíj / Audience Award

 

Versenykiírás:

CakeXdeXlaXCake-Szikszo-Magyar-Uj