Valóra vált álom: a Cake de la Cake-nek Szikszó ad otthont

Úgy tűnik, valóra vált egy álom, már az első nevezés is beérkezett, és az időpont is megvan: szeptember 14-én Szikszó ad otthont a Cake de la Cake-nek, azaz az első Magyar Nemzetközi Torta Design Versenynek. Az ötlet még tavaly született meg: dr. Lenkey Ferencné Böbe cukrász és Sylvia Elba, az első magyar Cake Internacional zsűritagja és junior nagykövete találták ki.

A lelkesedésünk óriási, már a szervezés nagyrészén túl vagyunk, igazából már “csak” az anyagiak hiányoznak – ezt még tavaly nyilatkozta Böbe.

Azóta már csaknem tucatnyi támogatója van a rendezvénynek, érkeznek a nevezések és a két hölgy gőzerővel szervezi a programot.

Megálmodtuk ezt a versenyt, hogy lehetőséget biztosítsunk számotokra nemcsak magyarországi hanem
külföldi versenyzésre is – írják a szervezők a versenykiírásban. – Magyarországon sokan szeretnének nemzetközi versenyre menni, de nem áll módjukban, ezért úgy gondoltuk, hogy mi hozzuk el nektek a nemzetközi versenyt, hogy elérhetőbb legyen számotokra. Reméljük ezzel a kezdeményezéssel segíteni és támogatni tudjuk szakmai fejlődéseteket és előrelépéseteket! Bízunk benne, hogy támogatásotokkal egy Magyar torta verseny tradíciót tudunk felállítani, amely segít majd létrehozni és támogatni a jövő torta designer generációt.

Füzzesséri József, Szikszó polgármestere azonnal rábólintott az ötletükre, és biztosítja a helyszínt a számukra – mesélte Böbe. Azt is elárulta, várakozásait felülmúlta, hogy mennyien támogatják a rendezvényt, és látnak benne lehetőséget, fantáziát. A Hotel VécseCity például külön csomagot kínál majd a vendégeknek erre az időszakra: a szállóvendégek ellátogathatnak a versenyre, megtekinthetik a különleges tortaszobrokat, csokoládécsodákat.

A versenyzők több kategóriában nevezhetnek: vajkémmel burkolt torta, cukorpasztával burkolt torta, faragott forma torta, édes sütemények, dekorációs szobrászat, nagy dekorációs szobrászat, cukorvirág, esküvői torta, mentes sütemények, élő verseny (A helyszínen egy darab hungarocell tortát kell díszítenie a versenyzőknek), Cake International London 2020 versenyzés támogatása (Professzionális), Cake International London 2020 versenyzés támogatása (Amatőr), Cake International London 2020 versenyzés támogatása (Kezdő), Sugar Paris 2020 versenyzés támogatása (Cukrász tanuló), és lesz gyermekkategória is.

NYEREMÉNYEK
❖ A Cake de la Cake Champion-ja / Overall Champion
❖ A Gyermek Kategória Champion-ja / Children’s Category
Champion
❖ A legízesebb torta díja / The Best Tasting Cake Award
❖ A Zsűri elnök különdíja / Head Judge Award
❖ Polgármester különdíja / Mayor’s Award
❖ 3xCIL* győztese / CIL* Winner
❖ 1xSP* győztese/ SP* Winner
❖ Minden kategóriában I. -II. -III. helyezett / In every category
1
st, 2nd and 3rd places
❖ Közönségdíj / Audience Award

Támogatók:

A képen a következők lehetnek: szöveg

 

Versenykiírás:

CakeXdeXlaXCake-Szikszo-Magyar-Uj

 

A legboldogabb ember Szikszón szervez nemzetközi tortadesign versenyt

Talán ma én vagyok a legboldogabb ember! – adta hírül Facebook-oldalán Sebők Erzsébet (Böbe) szombaton, amikor is bejelentkezett a Birmingham-i tortadekoráló versenyről, amely a világ legnagyobb ilyen rendezvénye.  Böbe ugyanis negyedik helyezést elismerő oklevelet kapott, ami azért is nagy szó, mert életében először vett részt ezen a megmérettetésen, és második alkalommal készített csokoládéból szobrot. Az angliai versenyre nem ezeket szántam, de sajnos szállítási nehezségek adódtak, ezért ezt a két figurát tudtam benevezni – árulta el a miskolci cukrász. Kiemelte azt is, csokoládéval dolgozni nem könnyű, nagyon nem….!

Korábban beszámoltam róla, hogy Böbe mert nagyot álmodni, két éve szeretett volna kijutni egy külföldi versenyre, és ez most megadatott neki. Igaz, szerinte ehhez kellett egy jó tündér is, aki Sylvia Elba, az első magyar Cake Internacional zsűritagja és junior nagykövete személyében érkezett meg. A verseny pedig nem volt más, mint a Birminghamben minden évben megrendezett, a világ legnagyobb tortadekoráló versenyének számító rendezvény. Itt profik, amatőrök, gyerekek kicsik és nagyok mérettetnek meg, és ezen közel kétezer versenyző vett részt az idén is.

Böbe Miskolcon készítette el két csoki alkotását: egy férfi figurát kutyával, illetve egy rőfös nőt. „Először fénykép alapján dolgoztam, a királyi családot akartam megformálni, de rájöttem, nekem a másolás nem megy. Csak saját ötlet alapjn tudok dolgozni. Itthon csaknem egy hónapig dolgoztam a versenyműveken, volt, hogy nem aludtam három napig, de ma már azt mondom, megérte. Elismerést is kaptam, valamint tapasztalatot is szereztem, milyen egy nemzetközi verseny, hogyan dolgoznak és milyen alapanyagokkal a profik” – mesélte.

Böbe egy óriási bejelentést is tett, amikor Sylvia Elbával közösen élőben jelentkezett be az angliai versenyről vasárnap. Igazi örömhírről számoltak be, március 16-ára nemzetközi tortadesign versenyt rendeznek, amely az első ilyen hazai rendezvény lesz. A versenynek megyei kötődése is van, hiszen Szikszó városa fogadja majd a nemzetközi versenyzőket.

  • Füzzesséri József, Szikszó polgármestere azonnal rábólintott az ötletünkre, és biztosítja a helyszínt a számunkra – mesélte Böbe. – Egy ilyen verseny azért fontos, mert a hazai versenyzők többsége, nem tud kiutazni külföldi versenyekre, de helyben tudnak nevezni egy ilyen megmérettetésre. A lelkesedésünk óriási, már a szervezés nagyrészén túl vagyunk, igazából már „csak” az anyagiak hiányoznak.

Böbe és Sylvia azt ígérik, színvonalas, látványos programok várják a torták, csokoládék szerelmeseit jövő év márciusában Szikszón.

https://www.facebook.com/sylvia.elba/videos/10218310309289541/?t=3

 

 

 

Élete legnagyobb megmérettetésére készül több kilónyi csokoládéval

Mestercukrász vagy amatőr? -tettem fel a kérdést még 2016-ban, amikor először írtam Sebők Erzsébetről (Böbéről). Azóta számomra egyértelművé vált a válasz: mestere a cukrászatnak. Ráadásul már nem is „csak” Sebők Erzsébet, hanem dr. Lenkei Ferencné.

Böbét évek óta ismerem, de egyszer csak arra lettem figyelmes, hogy Facebook oldalán sorra osztja meg az általa – ahogy ő fogalmazott – csakúgy összedobott sütemények fotóit. Ez az összedobás azonban koránt sem egy átlagos munka, hiszen igazi remekművek születnek a keze alatt. A képeket látva nagyon sokáig győzködtem Böbét, hogy bemutathassam őt és tortáit. Mindig megköszönte az érdeklődést, de elutasító választ kaptam. Igazából már feladtam a próbálkozást, majd egyszer rám írt: „Azt szeretném kérdezni, hogy még mindig szeretnél-e írni rólam…” A válaszom persze, igen volt.

Ennek már két éve, és azóta is tartjuk a kapcsolatot. Még mindig meg tud lepni a tortacsodáival, és ámulattal nézem azt is, hogy 68 évesen mennyi energia, tanulási vágy, az újdonságok iránti érdeklődés van benne. Arra a bizonyos i-re a pontot, vagy stílusosabban arra a bizonyos tortára a habot azonban egy közelmúltbeli Facebook-bejegyzése tette fel: „Bocsánat, de ezt a nagy örömömet meg kell osztanom Veletek! Meglepetésemre ezt a megosztást láttam, ami számomra óriási! Merjünk nagyot álmodni, én is ezt teszem, a 2016-os VB-selejtező óta. Két éve álmodozom és Mónika barátnőmmel sokszor beszélünk, hogy milyen jó lenne, ha egyszer kijuthatnánk egy „kisebb” külföldi versenyre. És láss csodát, ez nekem most megadatik, amit egy jó Tündérnek köszönhetek, aki nem más mint Sylvia Elba! Köszönöm!…”

Kíváncsi lettem, mi is ez a verseny, és hogyan jutott idáig Böbe. Ő pedig szívesen mesélt: „Birminghamben minden évben megrendezik a világ legnagyobb tortadekoráló versenyét, ahol a profik, amatőrök, gyerekek kicsik és nagyok mérettetnek meg, és ezen közel kétezer versenyző vesz részt. Az álmom az volt, hogy egyszer kijussak erre a versenyre, persze csak, mint néző. Megkértem Sylvia Elbát, az első magyar Cake Internacional zsűritagját és junior nagykövetét – akit tortaversenyeken ismertem meg -, hogy segítsen bejutnom a versenyre. Először 2016-ban hallottam erről a megmérettetésről, azon a világbajnokságon, ahol 11. lettem. Sylvia pedig segített, igaz, nem úgy, ahogy én elsőre gondoltam…Ő arra gondolt, ha már kimegyek, miért ne versenyezhetnék. Én meg egyik nap megnyitom a Facebookot és látom, elintézte, hogy kint lehessek a versenyen, mint versenyző. Mini csokoládé artisztika kategóriában nevezett engem. Nagyon hálás vagyok neki, de egyből bedobott a mélyvízbe” – mesélte Böbe.

A verseny november elején lesz, addig – illetve október közepéig – Böbének el kell készítenie egy csokoládé alkotást. Már tudja is, mi lesz az, de nem árulta el. Annyit mondott, minden nap dolgozik rajta, és valószínű, két kiló csokoládé kell a teljes szoborcsoporthoz, ami öt figurából áll majd.

– Életem legnagyobb megmérettetése vár rám – tette hozzá. – Bevallom, a sütés már nem vonz annyira, mint a csokoládé szobrászat, most ebben látok lehetőséget, kihívást. Őszinte leszek, az eddigi eredményeim alapján, kicsit büszke vagyok magamra.

A kezdet:

  1. szeptemberében, Böbe elhatározta, hogy barátnője születésnapjára készít valami különlegeset. „Mivel pink táskamániás, kitaláltam, sütök neki egy rózsaszín tortát, aminek táska formája lesz. Nem tudtam, hogy kezdjek neki, de végül megcsináltam” – mesélte. Ez volt az első formatortája, és innen nem volt megállás. Késztetést érzett, hogy újabb és újabb tortákat találjon ki, készítsen el. Férje, dr. Lenkei Ferenc pedig biztatta, és mai napig legnagyobb rajongója. Büszkén mesélte, hogy Erzsébet korábban festett, szobrászkodott, amatőr festőként képeit kiállították a sátoraljaújhelyi művelődési házban. Ezen kívül korongozott, próbálkozott tűzzománccal, kézügyessége tehát adott volt.

Férje ötlete volt az is, hogy Erzsébet induljon tortaversenyen, így 2013-ban benevezett a Palotáson megrendezett versenyre. Ezt követte a többi, majd Farkas Vilmos cukrász tanfolyamára is beiratkozott, hogy még inkább megtanulja a tortakészítés csínját-bínját, trükkjeit.

A versenyeken kívül persze a családnak is süt, ünnepekre mindig kerül valami Böbesütőjéből. Ő maga azonban nem kóstolja meg a tortákat, nem szereti az édességet, csak készíteni.