Mirjam örökre elhajózott – embercsempészetben utaztunk

Az életnél nagyobb forgatókönyvíró még nem született. Időnként sorsunk hihetetlen fordulatokban bővelkedik. Vannak titkaink, amelyeket legalább harminc évig, vagy még tovább őriznünk kell. Magunkban. Úgy, hogy még azt a legközelebbi szeretetteinkkel se oszthatjuk meg. Ez végül akár velünk együtt a sírba száll.

A hetvenedik évembe lépve jutott eszembe, eljött az ideje a nagy visszaemlékezéseknek. Az Új életben a magyar zsidóság újságjában  tettem közé először, hogy keresem azokat a  fiatalokat, akik Jugoszlávián keresztül jutottak ki az Ígéret földjére 1972 nyarán. Ők a budapesti hitközségen keresztül jelentkezhettek egy tengerparti, nyári táborozásra. Elsőként ehhez a cikkhez, mellékelt képen látható Grósz Péter jelentkezett. Innentől kezdve máris elárasztottak a visszaemlékezésekkel, a résztvevők neveivel, az élőkével és a már elhunytakéval.  Sokan csak most, csaknem félévszázad elteltével szembesülnek, hogy miért és miként tervezték meg ezt az Exodus akciót.

Kevesen tudják, hogy 1967 nyarán, amikor meg kellett szakítanunk a diplomáciai kapcsolatot az agresszornak nyilvánított Izraellel, egyre nehezebb, körülményesebb volt a magyar zsidó fiatalok kiutazása. Többen is a tengerben vesztek, amikor Triesztnél akartak kijutni a keleti tömbből.

Mivel akkoriban a KGB megbízottak még a vidéki kapitányságokon is jelen voltak, kockázatos volt a közvetlen kapcsolatkeresés a zsidó állam megbízottaival. Az állambiztonsági szolgálatok a pártközpont legmagasabb szintű, titkos utasítására kiküldött egy ügynököt Jugoszlávia és Olaszország közötti útvonal feltérképezésére. Ez a tiszt viszont  disszidált és minden titkát felfedte az amerikai kollégáknak. Akik egyáltalán nem honorálták a bőbeszédűségét, viszont megtudták, hogy az akkori magyar vezetésnek van egy ilyen szándéka. ( Megjegyzem az ilyen önkéntes árulókat minden titkosszolgálatnál bizalmatlanul fogadják. )

Tehát csak célba ért a hír, a  párt első embere elfogadja, hogy sok zsidó fiatal Belgrádon át teljes biztonságban jusson ki Izraelbe. Csaknem félévtizedig tartott, míg ez a sokoldalú, humánus jó szándék minden részről egymásra találjon. A legnehezebb az volt, hogy a testvéri Szovjetunió minderről ne szerezzen tudomást.

Tehát olyan embert kellett találniuk, aki a szolgálatok kebelén belül teljesen „szűz” ismeretlen, és nem fordulhat elő, hogy átáll. Mivel az ilyen küldetésekre soha sehol a világon nem hirdetés útján keresnek vállalkozót, nálunk – emlékeim szerint – Ladvánszky Károly miniszterhelyettes szemelt ki.

Megjegyzem, alig húsz esztendősen tudtam meg, hogy ez a megbízás nem egy írásos megállapodás alapján zajlik majd.  Nem kapok munkakönyvet és szerződést, csak egy privát autót. Érthetőbben minden eszköz és anyagi forrás a rendelkezésemre áll, de ha bármi is történne velem, mi sohasem ismertük egymást. Mondhatok majd bármit, letagadják. A lebukás kockázata csak az enyém. Pontosabban nem kerülök leltárba, fogyóeszköz leszek.  Mint nőtlen legfeljebb majd Édesanyámnak hiányozhatok. Úgy adtak szabadságot, hogy a KISZ megyei első titkára politikai munkára kért ki az újság kiadójától. A hosszúra szabott nyaralásom okát, célját soha senkivel sem oszthattam meg. Vigasztalásul elmondták, szurkolnak nekem.

Szerencsére, a terep nem volt ismeretlen számomra.  Korábban ugyanis Bárány Vilmos, a Hungarocamion vezérigazgató helyettese többször is felkért egy–egy riport útra.  Kamionos utazásokra.  Ez se lehetett véletlen. Voltam Splitben, Koperban, becsatangoltam a kikötőket és a környező üdülőhelyeket, így mintha hazamentem volna. Társaim, segítőim, ha élnének, még most se örülnének, ha felfedném a kilétüket. A belgrádi hitközség segítségével találtunk egy tágas, de lepukkant nyaralót közel a tengerhez – a máig őrzött képeslap szerint Kastel Stariban. Vaságyakkal és pottyantós budival. Ezt a két dolgot sosem felejtem el. Ezeket mindannyiunknak szokni kellett.

Majd júniustól megkezdtük az embercsempészést. Több turnusban, általában  vonattal.  Egyénileg, csoportosan, úgy szerveztem, hogy a magyar határig mindannyian külön ültünk. Több frissen avatott rabbi növendék és zsidó árvaházi fiatal választott magának új hazát. A Szentföldet. Nagy szomorúságomra a következő esztendőben kitört Közel- keleti háborúban már többen is katonaként vesztették életüket. A lányok, fiúk, a velem egykorúak soha sem tudhatták, hogy vigyázok rájuk. Magam se lehettem biztos, hogy akad e köztük tégla. Figyelnek-e minket, vagy az ottaniaknak szemet szúrt-e már az állandó jövés, menés.

Az Exodus akció minden fejezete azzal végződött, hogy akik végleg elszánták magukat az alijázásra, egyenként találkoztak egy magas, sportos alkatú, szép, szőke hosszú hajú, szemüveges nővel egy kikötőhöz közeli vendéglőben. A nő nekem nagyon megtetszett és egyre több hasonlóságot fedeztem fel benne Mamámmal és testvéreivel. Szűkszavú, mindig szomorú hangulatú volt, és már sajátos akcentussal, de szépen beszélt magyarul. Tőlem akkor soha semmit nem kérdezett és a szolgálat szabályai szerint magam se kíváncsiskodhattam.

Nos, jóval a rendszerváltás után tudtam meg, hogy ez a nő drága édesanyám unokahúga Schiffer Mirjam. Marika, aki 1931 januárjában Miskolcon született és tizenhárom esztendősen járta meg a poklok poklát. Mamámmal és Margit nénikémmel Auschwitzon kívül hét lágert jártak meg. A kilencvenes évektől már rendszeresen hazajárt. Így derült fény arra, hogy mi már valahonnan ismerjük egymást. Ám a közös titkunkat őriztük. Remélem megbocsátja, hogy most  már leleplezem.

Marika, Margitka nénikémmel. Itthon. Édesanyámmal míg élt, telefonon naponta akár kétszer is keresték egymás . Ha Mamám nem vette fel, rögtön engem tárcsázott.

Édesanyám halála után még egyszer eljött a családjával Miskolcra. A Murphy’s étteremben, a kedvenc helyén készült ez a kép.

Marika drága most május másodikán, 88 esztendős korában hunyt el egy Haifa-i szeretetotthonban. Vasárnap este temették. Fia Ámon felhatalmazott, immár eljött az ideje, hogy talán utolsóként a világ elé tárjuk közös titkunkat.

Drága Marika, aki Édesanyám szerint a lágerek poklában gyerekként csak arról álmodozott, hogy egyszer majd jóllakik, a felszabadulás után azonnal kivándorolt. Katonaként részt vett az ország függetlenségi harcában, majd rádiótávírász lett több hajón is. Mi az Opát nevű teherhajón nem egyszer találkozhattunk. Egy képet sikerült róla megőrizni, amelyet a rádiósfülkében készítettem. Mindig, távol a spliti mólósortól, libériai zászlóval horgonyoztak le. A teherhajó nagy volt, de kis létszámú legénységgel járták a világot óceánról, óceánra. Nekem kellett hozzájuk időzíteni a táborozási turnusokat.

Nemrégiben még azon dolgoztam, hogy Marika idejében megkaphassa a neki méltán járó Magyarországi elismerést. Gondolom, feltételezem, soha nem árulta el, hogy ezért az akciójáért kapott-e valamilyen kitüntetést Izraelben.  Ezt magamtól már soha nem deríthetem ki. Annyit tudok, hogy ahányszor Pestre jött, az izraeli követség autója várta a repülőtéren.

Amit biztosan tudok, s már elmondhatom, hogy az izraeli speciális szolgálatok honorálták a magyarországi segítséget. Jöttek mentek az információk abban az időben is, amikor az internet és a mobiltelefonok világa még messze volt. A terroristákról és a terrorizmusról szóló titkos anyagok a bécsi izraeli légitársaság irodájában cseréltek gazdát. Ez a kölcsönösen hasznos biznisz nem sokáig maradhatott rejtve a szovjetek elől. Ám amikor megtudták, hogy ez mennyire kölcsönösen előnyős, már sokkal nagyobb biztonságban érezhettem magam.

Kedves Marika, drága nénikém soha nem felejtünk!

Az írás a szántográf.hu oldalról átvéve.

Home Stúdió: ahol mindent tudnak az otthonról

Előételként pizzakenyeret kínáltak nyúlpástétommal, humusszal, fürjtojással, főfogásként pedig báránysültet tálaltak búza rizottóval, roppanósra párolt zöldségekkel a Micorex Home Stúdió bemutató konyhájában. Előtte workshopot tartottak, amin a stúdió tulajdonosa Germán László köszöntötte a többnyire hölgyekből álló vendégsereget, majd Szász Miklós, az IRIS CERAMICA gyár képviselője ismertette legújabb termékeiket. Ezt követően Czinkné Sztán Anikó, az EA Art GALLERY tulajdonosa egy egyedülálló dekorációs lehetőséget mutatott be: cége egyedi, művészi színvonalú digitális festményt készít.

Mondanám, hogy az előadások alatt, az Anyukám Mondta étterem séfjének köszönhetően finom illatok terjengtek a konyha körül, de ez nem lenne igaz, hiszen amellett, hogy a Miele konyhatechnikai eszközök jól vizsgáztak, a tűzhelybe épített szagelszívó aratta a legnagyobb sikert a vendégek körében. Minden háziasszony rémálma az ételszag, de engem az is zavar, hogy a szagelszívó hangosan „dolgozik”. Itt ebben nem volt hiba, csendesen, precízen tette a dolgát, így a bemutatott bútorok, kiegészítők sem vették át az egyébként ínycsiklandó illatokat.

Minden frissen kszült a Miele bemutató konyhájában

A Micorex Home Stúdió 2018. áprilisában nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt. A stúdió létrehozásának ötlete az elmúlt 20 év kereskedelmi tapasztalataiból táplálkozva született meg, hiszen a MICOREX Tüzép mint anyacég,- amelyet sokan ÚJ HÁZ Centrumként ismernek – óriási gyakorlati tudásra tett szert az építőanyagok és ezen belül is a hideg burkolatok értékesítése terén.

– Stúdiónk egyediségét növeli, hogy kínálatunk a világszerte híres olasz designra épül a hidegburkolatoktól, a lámpákon a konyhatechnikán át, egészen a bútorokig – mondta a tulajdonos. – Ennek komplex bemutatása érdekében a POLIFORM olasz bútorgyártó cég kínálatára épülő “minta lakást” hoztunk létre, amelynek köszönhetően a vásárló egységében tapasztalhatja meg, hogy a minőségi építőanyagok, meleg színek, kárpitok, a kiváló technikai megoldásokkal párosulva, hogyan tudna a letisztult elegancia jegyében, egy igazán kényelmes, meleg és tartósan trendi otthont alkotni.

Egy ízléses szobabelső
Ez így egy az egyben jöhet
Egy stílusos gardrób minden nő álma
A csillárba beleszerettem
Étkező
Mondtam, hogy beleszerettem

A stúdió a régió lakberendezési dizájn centrumává szeretné kinőni magát, ezért fontos számukra, hogy vevőik minden tekintetben elégedettek legyenek szolgáltatásaikkal, ezért, a magas minőségű kínálat mellett kiváló ár- értékarányt nyújtanak vásárlóiknak.

„Magas minőséget kínálunk igazán megfizethető áron. Számunkra fontos, hogy a vevő otthon érezze magát vásárlás közben, ezért kiválóan képzett szakmai csapatunk segít a választásban, tervezésben, és a kivitelezésben, igénytől függően. Olyan egyéb szolgáltatásokkal állunk rendelkezésére (pl.: komplett 3D-s belső tervezés, egyedi digitális festmény tervezés és kivitelezés a belső enteriőrhöz igazítva), amelyek más forgalmazók kínálatában nem találhatók meg, és segítik a vevőt abban, hogy tökéletesíteni tudja lakberendezési vagy kivitelezési ötleteit” – fogalmazott Germán László.

A stúdióban az EA ART GALLERY képei is megtalálhatók, megrendelhetők
Egyedi portré, egyedi stílus
Részlet…
A stúdióban is kitavaszodott
A hölgyeket lenyűgözte a kínálat
Czinkné Sztán Anikó előadás közben
Előétel
Frissítő
A bárány még tálalás előtt
Az Anyukám Mondta étterem főétele

Az okleveles Papp Ranch, ahol már készül a sonka húsvétra – csak egy maradhat, Böbe a túlélő

Betonkerítés, zöld kapu, előtte buszmegálló. Ezek voltak a GPS-koordináták, amelyek alapján meg kellett találnom a Papp Ranchet. Valamennyivel Arnót után, de még Sajópálfala előtt húzódik meg az az öt hektáros terület, amely valamikor a helyi mezőgazdasági szövetkezeté volt. Hat éve azonban a Papp család tulajdonába került, igaz addigra már elvesztette régi fényét az óriási telek: elhanyagolt volt, a rajta lévő épületek romosak, volt olyan ház, amit észre sem vettek a gaztól, úgy benőtte. Mára azonban egy csodaszép kisbirtok, tóval, istálókkal, házakkal, fűszerkerttel. A karámok mögött angus marhák, az ólban duroc disznók, az udvaron tyúkok kapirgálnak. A kép idilli: az öt hektáros területet négy kutya védi, de sokkal inkább ők is élvezik a hatalmas birtok nyújtotta lehetőségeket.

Kezdetben ilyen romos istállók álltak a tanyán
A parasztház, távolban az istállók
A füstből „kijőve”

Papp Adrienn, a Miskolci Egyetem Marketing és Turizmus Intézetének tanársegédje, akitől számos érdekes előadást hallottunk a Gasztrotudós képzésen. Itt tudtam meg azt is, hogy van egy tanyájuk, ahol mindenféle disznóság készül, értem ez alatt a kolbászt, hurkát, szalonnát, és készítenek szarvas szalámit is. Szerencsés voltam, kóstolót is kaptam a finomságokból. Akkor már tudtam, el akarok látogatni Adriennék tanyájára. Erre kiváló alkalom volt a húsvét előtti időszak, hiszen a füstölőben már javában pihentek a húsvéti sonkák.

Egy a sok közül
Az utánpótlás

Mielőtt azonban megnézhettem volna a füst titokzatosságába burkolózó disznó combokat, Adrienn mesélt a Papp Ranchról, annak történetéről. „A testvérem, Ádám álma volt, hogy legyen egy tanyánk, szereti az állatokat, hivatásos vadász, vadgazda mérnök, így a szakértelme megvolt egy ilyen gazdasághoz. Persze kellett hozzá pénz is, a szüleink támogatták az ötletet, így hat éve miénk lett a terület. Amit most látunk, az az elmúlt évek munkája, amikor megvásároltuk a tanyát csak gaz volt és rom. A területből semmit nem láttunk, mindenhol bokor, gyomnövények. Ezt az épületet csak később, a gazdaság rendbetétele után vettük észre, annyira benőtte a gaz” – mutat Adrienn a mostanra kicsinosított, tetővel fedett, takaros parasztházra. Ebben található egy közösségi tér, ahol a család és barátok ünnepelhetnek, bulizhatnak. Valamint itt van a húsok, hústermékek előkészítésére alkalmas konyha, mögötte a füstölő. Onnan éppen gomolyog ki a bükkfa füstje… A ház tövében kemence áll, vele szemben pedig egy smoker, amit régi csövekből Adrienn testvére készített.

Saját készítésű smoker

A kilátás talán a tanya ezen részéről a legszebb, hiszen közvetlenül előttünk terül el a tó, ami kiváló horgászásra.

Tó, kilátással
Romantika
Tavasz

Egy öt hektáros területet nem egyszerű bejárni, de látszik, Adrienn nem először idegenvezet a területen. Egy újabb felújított ház következik, ahol vadászlak szerű szobákat alakítottak ki, és a tervük, hogy kiadják ezeket, ha beindulna a falusi turizmus. De ne szaladjunk ennyire előre…

Fűszerkert, a kutyák miatt megemelve
Tanyasi csendélet

– Egyelőre három szoba van, de egyelőre csak ismerősök, barátok alszanak itt – meséli Adrienn. – Most vagyunk abban a szakaszban, hogy döntenünk kell: vagy maradunk a gazdálkodás ezen szintjén, vagy továbblépünk. A továbblépés azt jelenti, hogy a falusi turizmusban látjuk a jövőt. Lenne szállás, az itt nevelt állatokból pedig ételt is készíthetünk a vendégeknek.

Angus marhák

Ez pedig nem is akármilyen étel lenne, hiszen a Papp Ranch csapata több okleveléllel is büszkélkedhet: a Vámos-Toros napok rendszeres versenyzői, hurkájuk, kolbászuk, disznótoros ételeik a látogatók egyik kedvencei.

Disznótoros

 

Képtalálat a következőre: „húsvéti sonka”
Ínycsiklandó
Félhomályban

Füstölt sonkájukat három éve készítik, többféle páccal kísérleteztek már. Az idén csak sóban érlelték a sertéscombot, négy héten keresztül, közben pedig forgatták. Majd pácolás után a füstölőbe került a sonka, és hamarosan a húsvéti asztalon köt ki. „Nyersen kevésbé szeretem, de sóspitébe kiváló. A családnak azonban nagy kedvence, egészen vékonyan szeleteljük, pont, mint az eredet védett sonkákat. Amellett, hogy finom, tudjuk, hogy az állatok mivel voltak etetve, nálunk duroc sertések vannak és csak kukoricát kapnak… Amennyi állat van, azok pont elegendőek, hogy a családot ellássák húsárúval” – mondta Adrienn.

Ízletes finomságok kerüének ki a kemencéből
Füstölögve
Csendélet

Persze nem mindegyik állat kerül az asztalra. Böbe, a vaddisznó például kivételes helyzetben van, őt befogadták a tanyára, nevet is kapott, így nagy a valószínűsége, ő a Papp Ranchon éli le az életét.

A kerítés mögött zöldséges kert lapul

– A tanya a testvérem ötlete volt, de időközben mindannyiunk álma lett – folytatta Adrienn. – A hétköznapok stresszéből jó ide kimenekülni. Nyugalom, csend van, igaz, az állatok gondozása rengeteg munkát ad, de ez egészen másfajta munka, mint amivel a hétköznapokban foglalkozom.

Helló tyúk!

A szívek szabója Londonban is sikert aratott – Sylvia Szikszóra hozza a cukrászmesterség nagyjait

Évekkel ezelőtt célul tűzte ki, hogy segíti a hazai cukrászokat – profikat, amatőröket egyaránt -, hogy nemzetközi versenyekre is kijuthassanak. Azóta is ösztönzi őket, hogy minél több megmérettetésre nevezzenek be külföldön, elsősorban Angliában, ahol Sylvia Elba él. Célja megvalósításában nagy szerepet játszott az is, hogy – első magyarként – a Cake International zsűritagjának és junior nagykövetének választották. Ez a showt – ahogy Sylvia nevezi az angol versenyt – 25 éve rendezték meg először, azóta pedig évente kétszer adnak lehetőséget a cukrászoknak, hogy versenyezzenek. Áprilisban Londonban, novemberben pedig Birminghamben rendezik meg a Cake Internationalt. Ahol a fődíj összege sem elhanyagolható, hiszen felnőtt kategóriában közel 1millió forint, a gyermekeknél pedig csaknem 100 ezer forint.

Sylvia Elba

A novemberi versenyről már korábban beszámoltam, hiszen a miskolci dr. Lenkei Ferencné Böbe negyedik helyezést ért el csokoládéból készített szobrával. Böbe az áprilisi versenyen is indult – most marcipánból készített szobrot, ami meglepte a zsűrit is, merésznek tartották -, de mellette Nyári Szandra, Móczár Piroska és Pintér Katalin is neveztek a londoni eseményre. Természetesen mindannyian Sylvia ösztönzésére, segítségével és támogatásával indultak Londonban. Nyári Szandra is már másodszor jutott ki a versenyre, Sylvia mellett a Szilágyi Györgyi Tortamissio is szponzorálta.

Sylvia, a bátor mestercukrász

A nívós verseny egyetlen magyar zsűritagja pedig nem vallott szégyent honfitársaival, hiszen arany- és bronzérmeket, valamint számos oklevelet hoztak el az áprilisi versenyről. „Kis- és nagy artisztikval neveztek, valamint gyermekkategóriában is, többek között az én fiam is, valamint volt két magyar hölgy – egyiküket csak a versenyen ismertem meg -, akik kekszet készítettek a versenyre. Nem is akármilyen kekszeket: hímestojás és hímzés motívumok voltak a süteményeken. De spanyol nő, tigris és mesevilág is készült csokoládéból… Böbe hatalmas inspiráció mind a magyarok, mind a külföldi versenyzők számára, hiszen 69 évesen is fantasztikus sikereket ér el. Most engem is meglepett, hiszen nem tudtam előre, mit készít, majd kiderült, a sógoromat, Idris Elba színészt formázta meg, amivel negyedik lett… Több éves tapasztalatom alapján bátran állítom, a magyar versenyzőknek igenis ott a helyük egy-egy ilyen nemzetközi eseményen” – fogalmazott Sylvia.

A képen a következők lehetnek: 4 ember, , mosolygó emberek, cipők és belső tér
Böbe eddigi alkotásai csokoládéból

 

A képen a következők lehetnek: étel
Móczár Piroska a Szívek szabóját mintázta meg

 

A képen a következők lehetnek: 1 személy, mosolyog
Nyári Szandra ezzel a szoborral nevezett

 

A képen a következők lehetnek: 1 személy, mosolyog, állás és belső tér
Pintér Katalin műve bronzot ért. Gratulálunk neki is!

Persze Sylvia nem csupán az angol versenyre invitálja a magyarokat, hanem Magyarországra, egészen pontosan Szikszóra is szervez egyet: a Cake de la Cake lesz az első Magyar Nemzetközi Torta Design Verseny. A megmérettetés szeptember 14-én lesz.

„Megálmodtuk ezt a versenyt, hogy lehetőséget biztosítsunk a hazai cukrászoknak nemcsak magyarországi, hanem külföldi versenyzésre is – meséli Sylvia. – Magyarországon sokan szeretnének nemzetközi versenyre menni, de nem áll módjukban, ezért úgy gondoltuk, hogy mi hozzuk el nekik a nemzetközi versenyt. Reméljük ezzel a kezdeményezéssel segíteni és támogatni tudjuk szakmai fejlődésüket és előrelépésüket. Bízunk benne, hogy magyar tortaverseny hagyományát teremthetjük meg, amely támogatja a jövő tortadesigner generációját.”

Füzzesséri József, Szikszó polgármestere azonnal rábólintott az ötletükre, és biztosítja a helyszínt a számukra

– Sorra érkeznek a nevezések, a határidő június – mondta Sylvia. – Arra számítunk azonban, hogy sokan az utolsó pillanatban jelentkeznek majd a versenyre. Annyit mondhatok, érdemes lesz részt venni, hiszen néhányan kijuthatnak a londoni nagyversenyre, illetve a cukrásztanulók közül páran Párizsba is elutazhatnak. Hogy kik, arról a hazai szakemberek mellett egy nemzetközi zsűritag is dönt majd.

Megvan az utánpótlás, ez Sylvia fia készítette

A díjak mellett értékes tombolaajándékok is lesznek, Sylvia jóvoltából Michael Kors, Armani, Superdry, Loreal, Astor, Swarowsky, Jasper Conrad, Next termékeket sorsolnak ki.

A látogatók és versenyzők egésznap – a szikszói polgármester felajánlásának köszönhetően – ingyen üdítőt kapnak. Es a szervezők is reggelivel, kávéval várják a versenyzőket.

 

NYEREMÉNYEK
❖ A Cake de la Cake Champion-ja / Overall Champion
❖ A Gyermek Kategória Champion-ja / Children’s Category
Champion
❖ A legízesebb torta díja / The Best Tasting Cake Award
❖ A Zsűri elnök különdíja / Head Judge Award
❖ Polgármester különdíja / Mayor’s Award
❖ 3xCIL* győztese / CIL* Winner
❖ 1xSP* győztese/ SP* Winner
❖ Minden kategóriában I. -II. -III. helyezett / In every category
1
st, 2nd and 3rd places
❖ Közönségdíj / Audience Award

 

Versenykiírás:

CakeXdeXlaXCake-Szikszo-Magyar-Uj

Narancsbor, aminek semmi köze a narancshoz, mégsem átverés

Vártam, hogy megkóstolhassam. A neve alapján gyümölcsös, mézédes, csábító nedűre számítottam. Valami olyanra, amely nyáron, megfelelő hőmérsékleten hűsít, felüdít, télen pedig átmelegít. Mert a narancs nálunk téli gyümölcs, legalábbis az én korosztályomnak, évtizedekkel ezelőtt ugyanis csak télen – akkor is csak pult alól – lehetett beszerezni. De természetesen ez a mediterrán citrusféle maga a napfény, maga a nyár. De ne is vesztegessük a szót a narancsra, hiszen a narancsbornak semmi köze ehhez a gyümölcshöz, leszámítva persze a színét.

Kapcsolódó kép
Íme a narancsbor

Annak ellenére, hogy a neve alapján mézédesnek tippeltem a narancsbort, mégsem csalódtam abban, amit ízlelőbimbóim kóstoláskor felfedeztek. Száraz, gyümölcsös, kissé savanykás italba „botlottam”, ami elsőre fanyar volt, majd szőlőíz, a szőlőlevek kellemes édessége, a szőlő húsának fanyar, mégis cukros íze maradt a számban.

Képtalálat a következőre: „narancsbor bor”
Gyönyörű színek, narancs és borostyán

– Narancsboroknak a héjon erjesztett fehérborokat nevezzük, amelyek nem a klasszikus fehérbor készítési eljárással készülnek – tudtuk meg dr. Bene Zsuzsanna, egyetemi docenstől, aki a Gasztrotudós képzésen tulajdonképpen az osztályfőnököm volt. Zsuzsanna maga is borász, sőt az általa vezetett Tokajbor-Bene Pincészet már készített is narancsbort, volt szerencsém ezt megkóstolni.

Képtalálat a következőre: „narancsbor bor”
Héjon erjesztés

 

„A normál fehérborok esetében a héjjal való érintkezés csak a préselést megelőzően történik, ezt hívják áztatásnak, de nincs erjedéssel járó folyamat. A narancsborok esetében a préselést megelőzően nem történik áztatás, hanem héjon erjesztés, pont, mint a vörösboroknál. A borkészítők arra törekednek, hogy az élesztők cukorátalakító tevékenységüket megkezdjék, hosszabb ideig héjon erjedjen az alapanyag, mielőtt préselnék. Ennek  eredményeként a bor narancsszerű színt kap, íze is eltér a megszokott fehérborokétól, ugyanis a héjban található színanyagok mellett, más értékes dolgok, így fenolok és tanninok is kerülnek az így készülő borba” – sorolta.

Ha a bor és a narancsbor történetét kutatjuk, akkor érdemes egészen a Dél-Kaukázusig mennünk. A tudomány mai állása szerint ugyanis a világ borkultúrájának bölcsője ott található. A tényt, miszerint a bor Grúziából indult el a meghódítani a világot mintegy 8000 évvel ezelőtt, számtalan ott talált régészeti lelet támasztja alá. Grúziában találtak olyan magokat, amelyek termesztett szőlő magjainak tűnnek, és körülbelül Kr.e. 6000-re datálhatóak. A Dél-Kaukázus ősi népe ekkorra már felfedezte, hogy a vadszőlő leve titokzatos átváltozással borrá alakul, ha a földbe teljes terjedelmükben beásott agyagedényekben, úgynevezett kvevrikben, hagyják. Ezt a tudás aztán apránként fejlődött és finomodott az évszázadok során.

Képtalálat a következőre: „agyagedény bor”
Kvevrik

 

A kvevrik olyan borkészítésre szolgáló speciális edények, amelyeket méhviasszal impregnáltak, majd földbe temették azokat, hogy az ottani állandó, alacsony hőmérsékleten mehessen végbe az erjedés. A termelés és a fogyasztás különböző fázisait több ezer év óta, mind a mai napig fejlesztik, de a Dél-Kaukázusban a kvevri még most is ugyanolyan fontos szerepet tölt be a borkészítésben, mint egykor.

A technológiát az UNESCO 2013-ban felvette az immateriális kulturális hagyományok között nyilvántartott eljárások sorába. Sok grúz család kitartóan ragaszkodik gazdag borkészítési kultúrájához. Lakóházuk mellett van egy speciális kis épület, a “Marani”, ahol különböző méretű kvevrik vannak elásva. A kvevrinek egész kultikus jelentősége van, amikor a családban fiúgyermek születik, elásnak neki egy kvevrit, amit csak a lakodalmán bontanak fel, hogy együtt fogyassza el a család az isteni nedűt.

Képtalálat a következőre: „kvevrik”
Itt nem kistételben készül a narancsbor

Miközben a világ borászatára egyre inkább jellemző az új trendek, új irányelvek megjelenése, fontos szerepe van a hagyományoknak, amelyek visszanyúlnak a szőlő- és bortermelő kultúrák gyökereihez. Éppen ilyen innováció a narancsbor készítése is.

Képtalálat a következőre: „kvevrik”
Pihen a borostyán színű nedű

A világ új gasztronómiai trendjeit tanulmányozva a narancsbor megjelenése igazi ritkaságnak és különlegességnek számít. A fehérborok héjon erjesztési eljárásával kapcsolatban rengeteg előítélettel rendelkezünk – mondta dr. Bene Zsuzsanna. – Sokan úgy gondolják, hogy ezek a borok a narancsból készülnek, vagy narancshéjat áztatnak a már kész borokba, miközben ezek az italok szárazra erjedt, különleges aromavilággal rendelkező borkülönlegességek.

Képtalálat a következőre: „orange wine”
Borok

Számunkra a narancsborok nevükkel hívták fel a figyelmet, mert a megtévesztő elnevezéssel és színnel a mediterrán gyümölcsre asszociál a fogyasztó és mediterrán életérzésre, ami örömöt, bájt, jókedvet és nem utolsó sorban eleganciát, egyediséget hordoz. A fogyasztó mindig vágyik valami újra, különlegesre, de szem előtt tartva természetességet, a hagyományokat és egészségességet.

Képtalálat a következőre: „orange wine grill”
Grillezett rák mellé is ajánlják

Ma már a borkészítők, borszakértők mellett természetesen a gasztronómia is egyre több figyelmet fordít az agyagedényben és amfóratartályban erjesztett és érlelt borkülönlegességekre. De a gasztroszakemberek mit is ajánlanak a narancsborhoz?

Képtalálat a következőre: „héjon erjesztés”
Mihez is illik?

Dr. Bene Zsuzsanna két elismert szakembert kérdezett erről: Ruprecht László séfet, a SVÉT (Stílusos Vidéki Éttermiség elnöke) és gasztronómiai szakértőt és Angerman László sommeliert, az ÉV Sommelier 2016 és Év Sommelier 2018 címek birtokosát. Nem véletlenül, hiszen mindketten a magyar gasztronómia kiválóságai, akik nemcsak elméletben, hanem gyakorlati tapasztalatokkal is rendelkeznek a hazai vendéglátás terén.

Az ő ajánlásuk alapján a grillezett zöldségek, aszalt gyümölcsök, csirkemell, hal, kávés édességek mellé kiváló lehet. De beilleszthető tartalmas húsalapú levesek, kacsa, bárány, esetleg nem túl domináns egzotikus fűszerezéssel készült ételek mellé is, valamint kiváló salátákhoz is.

Képtalálat a következőre: „kávés édesség”
Kávés édesség mellé is kiváló

A szakemberek elmondták azt is, a narancsborokra úgy tekintenek, mint az újítás egy kiváló eszközére. A borászat ugyanis sokkal hamarabb reagál az innováció kihívásaira, mint a gasztronómia, így nem az ételek mellé keresnek új társat, hanem sokkal inkább egy borászati újdonsághoz próbálnak ételeket alkotni.

Képtalálat a következőre: „bárány étel”
Húsvétkor kipróbálhatjuk egy finom báránysült mellé

Ezeknek a boroknak a gasztronómiai megjelenése új irányokat jelölt ki a séfek számára, mert teljesen más az ízviláguk, mint a normál fehérboroknak, rendkívül elegáns a megjelenésük, viszont száraz borhoz mérten szokatlanul magas az áruk. Poharakba kitöltve nem tükrös, csillogók, hanem szűretlenek és semmilyen kémiai tartósítószert, segédanyagot nem tartalmaznak. Készítőik organikus gazdálkodást folytatnak, éppen ezért az organikus, kis ökológiai lábnyomú termékek piacán pozícionálódnak. Ma még sokszor nemcsak a fogyasztók, hanem a séfek számára is ismeretlenek ezek a borok.

Képtalálat a következőre: „fine dining”
Fine dining menüsorban is elképzelhető

Angerman László a narancsborokat egy fine-dining menüsorban tudja elképzelni. „Mindenképpen fontos, hogy felkerüljenek az étlapokra a narancsborok, még ha nem is nagy választékban, de ott legyenek és lehetősége legyen a vendégnek megkóstolni. A héjon erjesztett fehérborokat például aperitifként lehet a hideg előételek kísérője, mert vannak közöttük könnyedebb frissebbek, üdébbek. De egy tartalmas, aranysárga húsleves párja is lehet egy szép héjonerjesztett rizling, vagy a vaníliás jegyekben gazdag chardonnay. Mivel széles skálán mozog a narancsbor-étel párosíthatósága, így bármelyik fogáshoz találhatunk megfelelő ízkombinációt. De ne feledkezzünk meg a főételünkről, amely lehet szuvidált szűzpecsenye sáfrányos rizottóval és kapros mártással, ehhez milyen szépen harmonizál egy Tramini narancsbor fanyar, diós, karamell aromájával. Desszertként elképzelve egy könnyedebb mousse-t, szépen tudnak harmonizálni a narancsborok zöldalma és körte ízjegyei” – fogalmazta meg.

Képtalálat a következőre: „aranysárga húsleves”
Aranysárga húsleves mellé is ajánlva

 

Amennyiben valakit bővebben érdekel a narancsbor, most olvashat is róla. A kötet elektronikus formában érhető el az alábbi hivatkozáson: http://real.mtak.hu/91346/