Almavariációk 2.0; grízesre sikerült a vendégvárás

Még mindig kosárban tornyosodik a zöldalma nálunk. Sőt azóta már mégtöbb került ládába, mert a fa elkezdte ledobni magáról a termést. Éjszakánként halk puffanásra ébredtem, ahogy egy-egy gyümölcs megadta magát a gravitációnak, és pattogott néhányat a betonon. Sajnáltam az ütődötteket, éppen ezért gyors szedésbe kezdtem.

Persze nem csupán ezért, hanem a megtévesztés miatt is. Ede – aki nem ismerné ő egy egyéves kutyaúr – kedvenc kinti játéka egy zöld teniszlabda, de a fáról potyogó zöld gömbök megzavarták, hiszen megtévesztésig hasonlítanak a sportlabdára. Edének mindenképp.

Szóval szedésre adtam a fejem, leszüreteltem az első igazi termést. Igen ám, de újra kellett gondolnom, hogy az almaleves után mit is készítsek belőle. Mivel még mindig tart a kánikula, ezért az almás süti még várat magára, de egy gyors vendégvárót összedobtam.

Nem szeretek kidobni semmit, ezt nagyimtól. Jolikától taultam, örököltem, kinek hogy tetszik. A lényeg, szeretem, ha valamilyen maradékot újra tudok hasznosítani. Most sikerült. A napokban ugyanis megkívántam a grízes tésztát. Nem egy fantasztikus mutatvány elkészíteni – erről majd később -, de nem is mindig ez a lényeg az ételeknél. Finom volt, egyszerű, de maradt pirított gríz. Elszámoltam.

 

Gond egy szál sem, felkarikáztam az almákat, rájuk szórtam a maradék pirított grízt, meg egy kis porcukrot. Tudom, a kalóriák, de ez most sem érdekelt. Vallom, valami vagy finom, vagy fogyaszt…Persze ez csak vicc, vannak finom diétás ételek, de azért legyünk őszinték…

Végül elkészült a finom, de egyszerű vendégváró. Sokáig nem is kellett várnia a vendégeket, mert megérkeztek. Így a beszélgetéshez előkerült egy üveg jéghideg XUXU. AKi nem tudná – én sem tudtam egy hónappal ezelőttig – ez epervelővel ízesített vodka. Az íze isteni, de óvatosan vele, gyorsan fejti ki hatását. De időnként belefér.

A vérvörös, sűrű italból nem maradt, így megúsztam maradék nélkül. 🙂

 

Hófehérbe borul az Avalon az Angyalok estéjén

Legyél Te is Avalon Angyal! A nemzetközi „Be An Angel Day” jegyében augusztus 18-án 19 órától egy estére hófehérbe borul az Avalon Ristorante terasza. Ha még nincs programod aznap estére, érdemes elővenni a fehér ruhákat és irány az Avalon!
Már csak azért is, merta fogyasztás egy részét jótékonysági célra fordítják a szervezők.

A nemzetközi „Be An Angel Day  világmozgalmat huszonöt évvel ezelőtt egy amerikai írónő, Jayne Howard Feldman indította útjára azzal a szándékkal, hogy ezen a napon mindenki gondoljon legalább egy kedves gesztus, egy jó szó, vagy akár egy szívhez szóló apró meglepetés formájában valakire. Az Avalon ennek jegyében egy fehér vacsorát ad a két és fél éves Hanna tiszteletére és támogatására, aki háromszoros agyvérzéssel és véna trombózissal született, mindössze öt százalékos túlélési eséllyel.

A Ments Életet Alapítvány kezdeményezésével, a Váltsd Valóra Te is Egy Beteg Gyermek Álmát programmal, Hanna édesanyja a közösségi portálon találkozott, aki elérzékenyülve ragadott tollat amikor meglátta, milyen sok „álomvarázsló” segít a legtöbbször kórházban fekvő gyermekek kívánságait teljesíteni. Levelében leírta, hogy sajnos a stroke hatására a kislányának a bal oldala sokkal gyengébb, a bal kezét egyáltalán nem tudja használni. Jelenleg még nem tud ülni, állni, menni, csak kúszni a maga tempójában. Rengeteg kínkeservesen nehéz fejlesztésen vannak túl. Rendületlenül küzdenek, hogy Hannából egyszer önálló emberke lehessen. A család igyekszik mindent megteremteni neki, de nagyon nehéz helyzetben vannak. A kislány álma egy multifunkcionális tricikli, hogy ne csak babakocsival tudjanak kimenni sétálni. A háromkerekűvel erősíteni tudnák a hátizmait és a lábait is. Hanna nagyon bízik az Avalon Angyalaiban, reméli, hogy Bogyó és Babócás meséket, játékokat is kaphat. Hiszen amikor kedvenceit látja, akkor nincs baj, nincs sírás, nincs fájdalom.
Az esemény céljához méltóan az Avalon Ristorante kéri vendégeit, hogy fehérben érkezzenek a vacsorára. A vacsorán való részvételükkel a fogyasztásuk húsz százalékát Hanna álmainak megvalósítására és a család támogatására fordítják. A vacsoraest sztárvendége Varga Viktor lesz.


A’la carte kínálatunk mellett különleges fehér menüsorral is készülnek.
https://avalonpark.hu/application/files/5915/3388/5202/angyali_vacsora_menulap_web.pdf
Asztalfoglalás: +36 46 200 245

Almavariációk 1.0; végre a pálmacukor is bizonyíthatott

Szóval megérett az alma a kertünkben. Szép zöld, hibátlan. Jóleső érzés leszedni, kosárba rakni, és azon törni a fejem, mi készüljön belőle.

Itt még csak csábított
Az első ötletem almakompót volt. Úgy, ahogy nagyim készítette, fahéjasan, szegfűszegesen. Emlékszem, az egész lakás boldog, meleg illatban úszott.
De a kompót olyan őszi, téli étel, a hosszú estéken esik jól begubózni egy tál édes, forró almakompóttal. Na de nyáron? Ezért ezt gyorsan elvetettem, még a gondolatát is száműztem. Én még nem akarom az őszt.
S mivel ez az irtózatos kánikula nem csillapodik, hideg levesre vágytam. Így lett a kerti almából leves. Persze nem ilyen egyszerűen – de nem is bonyolult recept alapján -, de elkészült
Mivel egy ideje már a kamrapolcon vár sorsára egy zacskónyi pálmacukor (szerintem kesernyésebb, karakteresebb, égettebb ízű, mint a nádcukor), azt gondoltam, itt az ideje, hogy fejest ugorjon az almalében. Megtörtént. Ettől lett barna a leves, meg persze a fahéjtól, szegfüszegtől. Azt, hogy a fűszerek megszínezték, nem bántam, mert a fehér ételekért nem vagyok oda. Ez is egyik faksznim, a sok közül

A pálmacukros almaleves pirított zabpehellyel
Egy kis habarást kapott a szirupos almalé, és már csak arra kellett várnom, hogy kihűljön a levesem. Közben azon gondolkodtam, milyen ropogós textúrát – annyira trendi most ezt használni egy gasztroblogernek – adhatnék a levesnek. Persze az almadarabok sem főttek puhára, de mégis vágytam valami levesbetétre. Végül a zabpehelyre esett a választásom, és ha már pálmacukor, végigvittem ezt a vonalat az ételemen, ezen pirítottam meg a zabpelyhet. Szerintem telitalálat, azok szerint is, akik kóstolták.
Ez lett tehát az én almavariációm 1.0-ás változata. A kosárban halomban áll még a zöldalma, gondolkodom, mi legyen a következő adagból. (Ötletek jöhetnek) A barátok almás rétest szeretnének. Könnyű nekik, nem ők állnak majd a sütő mellett De hagyom magam rábeszélni.

Megérett a csábításra…

Az alma nekem őszi, téli gyümölcs, annak ellenére, hogy kimondottan kedvelem a nyári változatát is. De valamiért mégis az év második felét idézi az illata. Talán azért, mert annak idején ez volt a gyümölcs, hiszen ősszel és télen csak ritkán jutott banán és narancs az asztalra. Alma meg mindig volt, ezért talán nem is értékeltük olyan sokra.
Nagymamám gyümölcsös kosarában feltornyozva várta sorsát a Jonatán és a Delicsesz. Az utóbbi nem volt a kedvencem, olyan kásásnak éreztem, merthogy az is. De formára kitűnt a többi közül, hiszen piroslott a halomban, és apró kis fodrok díszítették az alját. (Persze ez nem múlt idő, most is.)
A zöldalma valamiért csak később került az utamba, de gyorsan összebarátkoztunk. Savanykás, lédús, finom. Apa pár éve ültetett egy almafát az udvaron. Mivel nem kertész, és köze sincs a kertműveléshez, ezért csak random ásott egy helyet a vékonyka vesszőnek. Egy régi síbotommal támasztotta meg, amit azóta körbe is nőtt a fa törzse. Merthogy a vesszőcskéből mára fa lett, meg termés is. Roskadozik a zöldalmától.
Olyan jó reggelente leugrani egy almáért, leszakítani az érett gyümölcsöt. Kicsit megdörzsölni, beleharapni a roppanós húsába. Vagy éppen a ruhámban tartva felhozni vagy tízet, hogy leves vagy sütemény készüljön belőlük. Szépek, zöldek, ízletesek, meg persze saját.
Kezdem megérteni Évát…

Az Avalon Ristorante lett Közép-Európa legjobb olasz étterme

A miskolctapolcai Avalon Ristorante nyerte el Közép-Európa legjobb olasz étterme címet 2018-ban. Július 14-én osztották ki a World Luxury Restaurant Awards idei díjait Belfastban, amellyel a világ legkiválóbb gourmet ételeket és exkluzív szolgáltatást nyújtó éttermeit részesítik elismerésben. Idén az észak-írországi Galgorm Resort&Spa-ban hirdették ki a díjazottakat, ahol az Avalon Ristorante két kategóriában is a legjobbnak bizonyult: bezsebelte a legjobb olasz konyha és legszebb belsőépítészeti megoldásokkal rendelkező étterem címet Közép-Európában.
A World Luxury Restaurant Awards-ot minden évben a vendégek és a szakma kiválóságainak szavazatai alapján ítélik oda a legjobbaknak. Idén 84 kategóriában osztották ki a díjakat. A miskolctapolcai Avalon Ristorante autentikus „olasz konyha” és „belsőépítészet” kategóriákban nevezett a World Restaurant Luxury Awardsra. Várakozásokhoz mérten mindkét díjat sikerült elnyernie, így a „World Luxury Italian cuisine” és a „Luxury Interior Design/Architecture” kategóriában is regionális győztes lett. A díjat az Avalon Ristorante két séfje, Albók Gyula és Szepesi Gábor vette át a Belfastban megrendezett ünnepélyes átadón, amelyre 42 országból érkeztek a díj várományosai.

“Óriási élményben volt részünk ezen a hétvégén, még talán teljesen fel sem dolgoztuk a történteket. Úgy érzem most érett be a
munkánk gyümölcse!” – mondta Szepesi Gábor creative séf hozzátéve azt is, hogy ez az elismerés óriási erőt ad a csapatnak és tudják, az idő előrehaladtával még jobbak és jobbak lesznek. Albók Gyula executive séf örömmámorban úszva nyilatkozta, milyen fantasztikus érzés volt a vörös szőnyegen végigvonulva átvenni a nemzetközi kitüntetést. “Karrierem egyik legboldogabb pillanata volt, mikor az Avalon Ristorante nevét meghallottam a ceremónián a regionális nyertesek között. Hatalmas boldogsággal töltött el, hogy részt vehetünk egy ilyen nívós rendezvényen, ráadásul hatalmas siker ez az Avalon Park gasztrocsapatának.”


Az Avalon Ristorante 2015 novemberében nyitotta kapuit. Az étterem különlegessége a munkatársak elképesztő profizmusában és vendégszeretetében rejlik, melyhez párosul a gyönyörű erdei környezet és persze a fantasztikus ízharmónia, melyet az ételek nyújtanak. Nem csoda, hogy szeretik a vendégek a miskolctapolcai kulináris gyöngyszemet és a legjobbnak szavazták meg a nívós nemzetközi versenyen. Az ételek szívvel-lélekkel készülnek és kerülnek fogyasztóik elé, az étterem belsőépítészeti megoldásai a luxust tükrözik, az ízek, a tálalás pedig „maga a csoda”, idézve több vendég szavait is. Mindezt a gasztronómiai élményt csodás környezetben, a Bükk szívében élhetik át a gasztro-rajongók.