A nehéz ünnepi ételek után jöhet a könnyű hal

Nem tudom, ki hogy van vele, de én a nehéz karácsonyi ételek után, kimondottan vágyom valami könnyű finomságra. Mondjuk halra, salátára, valami egészséges, mégis tápláló köretre. Éppen ezért látogattam el újra a Bárka étterembe, ahol többféle hal közül választhattam. Ráadásul az ünnepek alatt mindenki óriási dózist kapott a hazai konyhából, így jólesett megkóstolni az ázsiai ízeket.

A választásom egy vöröstonhal steakre esett, amit bulgursalátával és mentás zöldborsópürével tálaltak. (Ízlés szerint kérhető teljesen atsütve de az étterem mediumként anánlja, és ha ez számít, én is). Megtudtam, volt olyan külföldi vendégük aki 2-2 másodpercesen kérte, ennyi idő alatt pedig csak éppen, hogy kis kérget kapott a hal felszíne.

edf


A Bárka séfje ajánlotta a kardhalsteaket is, grill zöldségekkel, zöld curry mártogatóssal. Ezt leginkább azoknak javaslom, akik teljesen átsütve szeretik a halat. A kardhalnak fehér a húsa, mennyei az íze, érdemes kipróbálni.

edf

Akik viszont nem tudnak dönteni, azoknak a Bárka Haltálat ajánlom, amin vörös tonhal és kardhalsteak, lazac, tintahal, garnéla is található. Így egyszerre sok-sok finomságot kipróbálhatunk. A séf grillezett burgonyaszeletekkel és zöldségekkel kínálja. A tál háromféle hallal kérhető, és ezek mellé még rendelhetünk tintahallat és garnélát. Nem csoda, hogy jelenleg ez az étterem legnépszerűbb étele.

edf

De a halak mellett távol-keleti tészták, börgerek, saláták, grillételek, levesek is kaphatók. Ez utóbbi közül népszerű a ramen és a marha pho, valamint a chowder, amit már remélem mindenki kóstolt karácsony előtt. Most viszont lehet repetázni.

#bárkamiskolc #halatennijó

Bárka: sushi mellé kézműves, japán gin dukál

Ma már szinte mindenki ismeri a sushit, és tudja, ez tipikus japán étel. Manapság már a kínai, thai konyha sem áll annyira távol a hazai közönségtől, bár az extrémebb ízeket azért még nehezen fogadjuk el. S miközben megismertünk számos ázsiai receptet, a Távol-Kelet italairól kevés szó esik. Persze ismerjük a szakét, a japánok ősi alkoholos italát, amely rizs erjesztésével készül, de gondoltuk volna, hogy ginben is erősek. Hogy mennyire, azt most eldönthetjük mi magunk is, hiszen a miskolci Bárka étteremben a távol-keleti ízek mellé igazi japán, kézműves gint, az ETSU-t kínálják, amit Mikolcon csak itt kóstolhatnak meg a vendégek. 

Egy kicsit utánajártam ennek a ginnek, és kiderült, az ETSU volt az egyik első japán gin, ami elérhetővé vált a piacon. Kivételes ízvilága és stílusa annak a titkos ázsiai receptnek köszönhető, amit már a kezdetek óta alkalmaznak. Az összeállításban találunk borókabogyót, keserű narancsot, japáncitromot, koriandermagot, angyalgyökeret és édesgyökeret is. Ezek közül talán a szigetországban elterjedt citrusféle, a yuzu, azaz japáncitrom a legkarakteresebb. Az ETSU Gin tisztaságának, gyümölcsös jellegének, valamint a sansho borsnak köszönheti méltán kiérdemelt népszerűségét.  Egy pohár ETSU nem csupán kiegészíti fenséges vacsoránkat – sokkal inkább megkoronázza azt – vallják a ginszakértők.

A gin tonic kedvelőinek sem kell az ázsiai ízeket keverniük a hazai, európai itallal, hiszen az ETSU méltó párja a japán tonic – Tonic Water Original -, ami citrusosabb, mint a megszokott márka. De mindenki döntse el maga, persze a Bárkában!

Néhány részlet az ETSU ital készítéséről:

  • Maximum 2500 literes adagokban desztillálják
  • Naponta egyetlen desztillációs adag készül el
  • A higítás során használt víz a Hokkaidóban található Taisetsu hegyről származik
  • Az ital alapját melaszból készült semleges szesz adja
  • Alkoholtartalom: 43 % / 70 cl

Bárka: a vietnámi PHO levestől a prémium hamburgerig

Mindig is megszállottan kerestem az új ízeket, új recepteket. Gasztrobloggerként pedig imádom felkutatni azokat a helyeket, éttermeket, ahol a séfek valami újdonsággal tudnak meglepni. Szerencsére már egyre több olyan vendéglátóhely van Miskolcon is, ahol el tudnak vonatkoztatni a különböző töltelékekkel göngyölt rántott húsoktól és rizibizi köretektől – bár azok is jólesnek néha -, és mernek valami újban, különlegesben gondolkodni. És ha ez még valamiféle megszállottsággal, elhivatottsággal is párosul, ott biztos, hogy csak valami jó sülhet-, főhet ki. Erre kiváló bizonyíték a Bárka étterem, ahova a napokban sikerült betévednem. Nem is értem, miért csak most, hiszen lassan már egy éve, hogy megnyitott a hely. De jobb később, mint soha alapon, végre kipróbáltam.

Egy ízletes padthai tészta

Miskolcon a Petőfi tér 1. szám alatti épület belső udvarából nyílik az étterem. Családias, kellemes környezet fogadja a betérőt: a belső tér hangulatában megmagyarázhatatlanul keveredik az új és a régi, a jelen és a múlt. Az éttermi rész apró, kazettás ablakai, a 180 éves fapadló egy letűnt kor hangulatát idézik, míg a kínálat – amellett, hogy más földrészekre repít – a modern, fúziós konyhát teszi a vendég elé. (Itt jegyezném meg, amikor ott jártam, éppen esett  a hó, és igazán különleges hangulata volt, ahogy az apró ablakokon át néztem a szállingózó hópelyheket, s közben a csípős, melegséget árasztó thai ízeket kóstolhattam.) Bevallom, lenyűgözött a hely és a konyhája is, olyannyira, hogy kíváncsi lettem, ki, kik és hogyan találták ki, álmodták meg a Bárkát. Nem csalódtam, kiderült, a tulajdonosok – Barta Krisztina és Barta Levente – a thai és japán konyha megszállotjai, és a hely megnyitását nem elsősorban a pénzkereset, hanem egy álom valóraváltása indokolta.

Bárka ramen leves, marhahússal

– Kezdetben a japán konyhával, sushival indultunk, emellett pedig voltak thai tésztáink és a’la carte menünk – kezdte Barta Levente. – Ez utóbbi mindig a vendégek igénye szerint változott. Majd rá kellett jönnünk, Miskolcon annyira nincs kultúrája a sushifogyasztásnak, így bővítettük a kínálatunkat más távolkeleti ízekkel és halételekkel. Egyébként is az álmom az volt, hogy egy kiváló seefood éttermet hozzak létre. A közel egy év alatt azonban – január 26-án nyitottunk – rájöttem, hogy halat sem sokan esznek ebben a régióban, így nyáron a prémium hamburgerek is felkerültek az étlapra (Angus marha, Lazac, Mangalica és Füstölt mozzarella). Ahogy a keleti tésztáinkhoz, úgy a kiváló alapanyagból készült húspogácsáinkhoz is lehet szabadon választani feltéteket, köreteket. Persze mi kínálunk egy kipróbált ízvilágot és a vendég sem bánja meg, ha ezt választja, de saját maga is összeválogathatja, mit szeretne enni.

Egy igazi vega börger

Levente és felesége évek óta készültek az étteremnyitásra, néztek a főutcán is helyiséget, de végül a Petőfi téren lévő épület mellett döntöttek. „Anyagmérnök a végzettségem, de mindig is szakács szerettem volna lenni. A szüleim azonban azt mondták, szükség van a diplomára fiam. Megszereztem, dolgoztam az építőiparban, de a főzés szeretete erősebb volt. Az étlapon szereplő ételek receptjeit saját magunk fejlesztettük ki. Vannak persze alap receptek, például vietnámiak, de picit európaivá tettük ezeket is, „kinyitottuk” a helyi ízek felé” – mesélte Levente. Hangsúlyozta azt is, az alapanyagok nagyrésze is a Távol-Keletről érkezik, a sushit helyben készítik, és a tengeri halak minőségére is kínosan ügyelnek. Ezért nem is csoda, hogy olyan visszajelzéseket kapnak, mint az alábbi: „Sok helyen ettem már lazacot, de mind közül ez volt a TOP!” Levente el is árulta, ennek az oka, hogy ők nem bőrös, darabolt lazacot, hanem egész halat vásárolnak, amelynek egy része a sushiba, másik része pedig a grillre kerül.A hal és tengeri ételek mellett tehát a vendégek kóstolhatnak még kacsát – különböző öntetekkel pirítva  – sertésszüzet és salátákat is.

Roston lazacszelet, fokhagymás olajjal, grill zöldséggel

Beszélgetésünk során kiderült az is, Levente korábban ki nem állhatta a sushit, egészen addig, amíg egy buli után, másnaposan rá nem beszélték, hogy kóstolja meg. „Egy thai leves mellé rendeltünk sushit, amihez szójaszószt hoztak, és abba mártogatva fenomenális íze volt, rájöttem, azzal együtt adja ki az igazi ízhatást. Azóta megszállottja vagyok, most pedig már a saját éttermem egyik főkínálata is ez” – tudtuk meg.

Kwack névre hallgató, sült kacsamelles, normál maki tekercs

S mint minden étterem, a Bárka is készül a karácsonyra, igaz, nem a megszokott, hazai ételekkel. „Péntektől kapható nálunk egy amerikai halleves, ami kicsit hasonlít a mi korhely halászlevünkre, azonban lazacból vagy tengeri herkentyűkből készítjük – ez opcionális lesztejszínnel, friss chilivel. Érdemes lesz megkóstolni, és rendelést is felveszünk, ha valaki szenteste ezt szeretné feltálalni az ünnepi asztalra. Ezen túl pedig egy haltálat is kínálunk majd decemberben, amin a lazac mellett kardhal és vörös tonhal is lesz. Ezt itt helyben, ízletes szószokkal, köretekkel ajánljuk a vendégeknek” – sorolta Levente.

https://www.facebook.com/barkamiskolc