Gyertek, találkozzunk reggel az E-Fit Miskolcban, Nórinál!

Ha nehezen is, de elvonszoltam magam a hétfői edzésre. Bevallom, az egyhetes ciprusi nyaralás után nehéz volt visszatérnem a hétköznapokba, így a sporthoz is erőt kellett vennem magamon. Muszáj volt, hiszen a török konyha ízeit szeretem, ezért igyekeztem végigkóstolni sokfélét a svédasztalról. Igaz, barátaim mindennap rávettek az edzésre, de még ez is kevés volt ahhoz, hogy a baklavával felvegye a versenyt a testem. Nem vagyok édesszájú, de ennek a keleti édességnek nem tudok ellenállni, imádom, ahogy ragad a mézédes sziruptól. Minden egyes harapás egy cukorsokk, ehhez képest kellett hétfő reggel mindenképp elmennem edzeni.

A képen a következők lehetnek: Rita Szántó, állás és belső tér

Mint már többször írtam, a kardió edzések mellett nekem az e-fit jön be a leginkább. Gyors, hatékony, és a gerincsérv tüneteinek a kezelésére a legjobb. Ráadásul Nóri mindig ráérez arra, hogy mire van szükségem, ha kell erősebb, ha kell még erősebb edzést tart. Lazsálás nincs, ma reggel sem engedte. Nem is baj, így a program végén büszkén veregettem meg a saját vállam.

S hiába volt nehéz a reggeli indulás, edzés után sokkal frissebbnek éreztem magam. Korábban elképzelhetetlen volt számomra, hogy reggel, délelőtt sportoljak, de mostanában érzem, sokkal jobb így indítani a napot. Ilyenkor még van energia, kedv – jó, az nem mindig -, ráadásul egésznapra feltöltődöm.

Most pedig egy akció is segíti, hogy minél többen edzenek reggel. Az E-Fit Miskolc most napijegy akciót hirdetett. AKi reggel 9 és délután 3 óra között megy edzeni hozzájuk, annak csak 2000 forintba kerül egy alkalom. Az akció szeptember 11-től 30-ig érvényes.

 

Nyálcsordító nemzetközi cukrászati verseny lesz Szikszón- szeptemberben lesz az édesszájúak eldorádója

Cake de la Cake néven Magyarország első nemzetközi torta desing versenyét rendezik meg Szikszón szeptember 14-én. A Szikszó Önkormányzata támogatásával Sylvia Elba es Dr. Lenkei Ferencné szervezésében megvalósuló első ilyen hazai versenyről péntek délelőtt tájékoztatták a sajtót.

A Cake de la Cake célja többek között az, hogy külföldi és magyar cukrászoknak, ipari tanulóknak és hobbi cukrászok számára lehetőséget biztosítson nemzetközi megmérettetésre. A szikszói verseny négy nyertese jogosult majd arra, hogy Londonban részt vegyen a Cake Internationalon és Párizsban a Sugar Parison .

Takács Lászlóné alpolgármester elmondta, örömmel karolják fel ezt a versenyt, amely szervesen illeszkedik a harminc esztendős város jubileumi rendezvénysorozatába.

A versenyen való részvételről, a nevezésekről,  a zsűrizésről, részletes programról a szervezők részéről Sylvia Elba tájékoztatott. Elárulta, ő maga Londonban él, ahol nagy tradíciója van az ilyen versenyeknek . Ott például gyakran kétezernél is többen neveznek be a vetélkedőre.

Rákérdeztem, hogyan kell egy ilyen versenyt elképzelni. Elmondta, hogy az indulók nem a helyszínen, nem a nézők szeme előtt alkotnak.  A versenyre kétféle művel jelentkeznek: egy ehetővel és egy cukormázas formátumúval. Ma már ezeken a nemzetközi cukrászati  seregszemléken gondolnak a cukrosokra, a liszt- és a gluténérzékeny édesszájúakra is. Természetesen lehet majd kóstoló jegyeket is vásárolni, s a látogatók is szavazhatnak.  Lesz közönség díj is. A helyezettek egyben lehetőséget kapnak a jövőre megrendezendő londoni és párizsi tortasütő versenyen való részvételre. Sőt a verseny anyagi támogatást nyújt legalább két cukrásztanulónak is a kiutazáshoz, a versenyen való részvételhez.

Mivel magam is édesszájú vagyok és nehezen tudom elképzelni, hogy egy ünnepi ebéd után ne szeleteljünk fel egy csillagszórós, tűzijátékkal feldíszített cukrászati remekművet, okvetlenül megnézem a versenyt. Sajnos egy kérdésre nem válaszoltak, hogy kik neveznek be a régióból. Jómagam a fővárosban a Daubnerékat tartom a legjobbnak, de helyből a miskolci Kisgergely Zsolt cukrászata is az élvonalban van.

Egyébként köztudott, hogy augusztusban, Szent István napja előtt megszavazzák, megválasztják az ország tortáját. Emlékezetem szerint minden alkalommal valamilyen jellegzetes magyar gyümölccsel ízesítik, dekorálják ezeket. Az utóbbi évek nyertesei biztosan megjelennek majd a zsűri előtt. Sajnálom, hogy ebből a tisztes ítélőbizottságból  kihagytak. Kár mert ilyen ügyekben megvesztegethetetlenül korrekt vagyok.

szantograf.hu

 

Kerényi László képei

Miért jött el újra a jósok ideje? Ha már mágia, akkor mit válasszunk?

Ki tud ajánlani megbízható jóst? Ismer-e valaki jövendőmondót? Ezekkel a kérdésekkel egyre gyakrabban találkozom a közösségi oldalakon. Arról nem beszélve, hogy a tévécsatornák is egyre-másra hirdetik a magukat jövőbelátóként aposztrofáló varázslókat, meg a mindenféle pénzenergiával hitegető mágusokat, vagy sokkal inább álmágusokat. Éppen ezért elkezdett érdekelni, miért is tért vissza a jósok ideje, miért hiszünk nekik, miért akarjuk szinte rögeszmésen tudni a jövőt, miért akarjuk mindenáron, mágikus segítséggel befolyásolni az életünket. Hiszem, nincsenek véletlenek, ezért, amikor egy közösségi oldalon összeakadtam Sibillával – így nevezi magát -, akkor gondoltam, itt az ideje, hogy egy „szakmabelitől” kapjak válaszokat a kérdéseimre. Majd később kiderült, ő maga elítéli a jóslást, és óva int tőle mindenkit. Hogy miért?
„Mert túl nagy kárt tudnak okozni a léleknek, a testnek és a szabad akaratnak” – érkezett a gyors válasz Sibillától. Aki vallja, az életünket igenis tudjuk irányítani, szabad akarattal döntéseket hozhatunk. Viszont, ha közben jósoltatunk, máris letérünk a helyes útról, mert arra koncentrálunk amit a jós mondott, mindegy, hogy az jó, vagy rossz, és itt már beindul a vonzás törvénye.
Képtalálat a következőre: „jóslás”
Sibilla szerint is ma már szinte divattá vált, hogy jósokhoz fordulunk, ha valami nem sikerül az életünkben. „Bár mindig is léteztek jövendőmondók, de korábban csak kevesen hittek nekik. Most egyre többen keresnek fel jósokat, mágusokat, mert ahogy az emberek egy bizonyos problémához érnek, tőlük várják a megoldást. Sőt, egyre többen kérnek szerelmi kötést, ami hatalmas bűn – figyelmeztet Sibilla. – A célszemély szabad akaratát eltérítik, és tévútra küldik, amiből később csak boldogtalanság lesz mindkét fél számára. Viszont a kötés által egy életre össze vannak kötve, és ez már sajnos igazi fekete mágia.
Képtalálat a következőre: „angyali segítők”
A kérdés persze adódott, mivel ő maga lelkitisztítást „kínál”, akkor hogyan dolgozik, amit ő végez, miben különbözik egy jós munkájától. „Az általam végzett rituálék a fehér mágián belül vannak, amihez az angyalok áldásukat adják, és segítik a munkánkat. Minden egyes vendég kérése előtt a legfontosabb megvizsgálni az adott problémát, és az angyalok segítségével, áldásukkal tovább lehet dolgozni, megoldani a kialakult helyzetet. Ha egy munkára nem kapok angyali engedélyt, nem végzem el, hiszen anélkül már fekete mágia lenne. Az Isten és az angyalok tudják jól, hogy ki az, akinek, és akin lehet segíteni. A jóslást én konkrétan fekete mágiának tartom, mert az Isten nem fogja a kártyákból megmutatni senkinek a jövőt, ez egy hatalmas tévhit. Persze életvezetési tanácsadással vázolhatjuk a vendégnek a ráváró feladatokat, így segíthetjük őt” – sorolta.

Képtalálat a következőre: „szibilla”

Mi az, amit ő kínál a tőle segítséget kérőknek? „Lélektisztítást, szerelmi harmonizálást, túlvilági lények átjuttatását a fény felé, felhalmozott negatív energiák eltávolítását, különböző problémák megoldását, természetesen a fehér mágia keretein belül maradva” – válaszolta. Hozzátette: „Ezekhez a rituálékhoz elsősorban hitre van szükség. Minden rituálé személyreszabott, mindenki a saját hálószobájában kell, hogy elvégezze, miközben telefonon tartjuk a kapcsolatot. Egy friss fotóra van szükségem, abból látom a vendég szemeit. A szem a lélek tükre. Megvizsgálom és elmondom, mi az amiben tudok segíteni, és miben nem. Amiben úgy gondolom hogy tudok, ahhoz először engedélyt kérek az angyaloktól, illetve áldásukat kérem a munkánkhoz. Ha az adott kérésemre nem adnak áldást, akkor ellátom a vendéget életviteli tanácsokkal, az már rajta múlik, hogy megfogadja, vagy sem.

Képtalálat a következőre: „angyali jóslatok”
– Negyedszázada végzem az angyalsegítői munkámat, ha nevezhetem így, mert igazából ez az életem is, amit tiszta szívből végzek minden vendégemnek – mondta Sibilla. – A visszajelzéseim nagyon pozitívak, amit köszönök nekik és az angyaloknak. El is várom tőlük, hogy ne csak akkor hívjanak, amikor probléma adódik, hanem örülni is szeretnék velük együtt az új, boldogabb élettörténéseiknek. Általában mindenkivel kapcsolatban maradok, aki hagyja, és nem választja tanácsaim ellenére a fekete mágiát. Angyali lelkitisztítás során minden ember megszabadul a felhalmozott negatív energiáktól, ami blokkolást eredményez az élet területein. Vannak jósok, akik más hatalmú erőkkel dolgoznak. Amit tanácsolok, mindenképp győződjenek meg arról, hogy a segítő személy angyalok segítségével végzi-e a rituálékat.
Képtalálat a következőre: „angyali segítők”
Sibilla, bár nem miskolci, de már több embernek segített itt is. „Nem jósolt, de megmutatta az irányt, vázolva, hogy van választási lehetőségem. Megnyugtató, hogy nem csak akkor hívhatom, ha baj van, nem csak addig tart a „kezelés”, amíg fizetek, hanem bármikor, bármivel megkereshetem, segít. Azt hiszem, ez az igazi angyali tulajdonság” – fogalmazta meg egyikük.
Ha többre is kíváncsiak, Sibillat a Facebookon is megtalálják. Kérdezzék bátran!

A Gönci Barack Vigasság kicsiben, de Budapestre is ellátogat

A Czakó Kert szombati Piaczán július 13-án, a budapesti Gönci Barack Nap keretén belül őstermelők kajszibarackjai játsszák majd a főszerepet.

Idén nyolcadik alkalommal rendezték meg a Gönci Barack Vigasságot, amely idén kicsiben Budapestre is ellátogat. A szervezők a hazai kulinária különlegességeire, valamint a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozásra, a fenntarthatóságra való ösztönzésre, továbbá a tudatos fogyasztásra és a környezetvédelemre is kiemelt figyelmet fordítanak.

A jó hírünk pedig, hogy a Czakó Piacz otthont ad majd a Gönci Barack Napnak is, ahol bárki megvásárolhatja a frissen leszedett, ízletes kajszibarackokat. Igaz, a térség látványát – a völgy és a hegyek lankáit – nem lehet reprodukálni, de a régió egyik kincsét, az eredetvédett kajszibarackot Budapestre lehet vinni. Közkívánatra szombaton 8 és 14 óra között a Czakó Piaczon Gönci Barack Nap kerül megrendezésre: „Rengeteg ilyen irányú kérdést érkezett hozzánk és sokan kérték, hogy hozzuk Budapestre a barackot, hiszen nem mindenki tud leutazni Boldogkőváraljára. Ráadásul jóval kisebb is az ökológiai lábnyoma, ha mi, egyben visszük a fővárosba a friss, gönci kajszibarackot, mintha a családok egyesével, autóval utaznak el érte, bár hozzáteszem, mindenkit bármikor örömmel látunk” – meséli Czakó Mónika, a Gönci Barack Vigasság főszervezője és a BESTILLO társtulajdonosa. A szervezők örömmel csatlakoztak a műanyagmentes júliushoz és száműzik a műanyag csomagolást a Piaczról: a barackokat igény esetén papírdobozokban vihetjük majd haza.

A piacon több, helyi őstermelő barackjait lehet majd megvásárolni, és mindenki a saját szája ízlés szerint készíthet el belőle – bármit. Elő a családi receptekkel és (be)főzésre fel!

Tudatos táplálkozás a Gönci Barack Vigasságon

Az elmaradhatatlan kajszibarack mellett a július 6-i rendezvényen az egészséges táplálkozás, a tudatos vásárlás és fogyasztás ösztönzése is főszerepet játszik majd a BESTILLO-kertben.

A boldogkőváraljai térség gasztronómiai esszenciájának bemutatása, a családi programok és a vidám hangulat mellett a szervezők a hazai kulinária különlegességeire, valamint a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozásra, a fenntarthatóságra, továbbá a tudatos fogyasztásra is kiemelt figyelmet fordítanak.

A világhírű, Magyarországon őshonos mangalica húsa egészséges, könnyebben emészthető, az emberi szervezet számára létfontosságú telítetlen zsírsavakat (ez meggátolja a rossz koleszterin lerakódását az évfalakon) és E-vitamint is tartalmaz. Ráadásul kevesebb benne a koleszterin, mint más sertéshúsokban. A Gönci Barack Vigasság lesz az egyik állomása az Agrármarketing Centrum sertés fogyasztásösztönző kampányának, ahol ízletes kóstoló falatokkal csábítják majd a látogatókat a standjukhoz. A magyar gasztrokultúra tradicionális eleme, a sertéshús az egészséges és kiegyensúlyozott emberi táplálkozás fontos része, rendszeres fogyasztását az élelmezési szakértők is javasolják.

A sertésen kívül a halat is érdemes rendszeresen beilleszteni az étrendbe. Európában a magyarok fogyasztják a legkevesebb halat, holott a halhúsnak magas az A, D, B12, B1, B2 és D-vitamin tartalma, amelyek fontos szerepet játszanak az immunrendszer megfelelő működésében és az allergiás megbetegedések számának csökkentésében.  Azokban az országokban, ahol gyakran fogyasztanak halat, sokkal kevesebb szív- és érrendszeri megbetegedés fordul elő. A halban található omega-3 és omega-6 telítetlen zsírsavak pedig elengedhetetlenek a központi idegrendszer, a máj és a szem megfelelő működéséhez  és jótékony hatással van a keringésre, a vérnyomásra és a memóriára, valamint a koncentrációs képességre is. Ki mondta, hogy ne alkothatna tökéletes ízkombinációt az édes barack és a hal? A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) éttermeinek sztárszakácsai akár ízletes hazai fogassal is párosítják a mennyei barackot. A július 6-án megrendezendő eseményen így halas finomságokkal is várják a barackimádókat. Aki ellátogat a Kapj rá! standhoz, mindent megtudhat az édesvízi halak fogyasztásának fontosságáról, miközben meg is kóstolhatja a halból készült fogásokat, amelyeket tökéletes kiegészítenek a BESTILLO minőségi pálinkái.

A mennyei barack természetesen nem csak a hallal illik kitűnően össze. A Stílusos Vidéki Éttermiség 15 vendéglátóegysége vállalkozott arra, hogy a Gönci Barack Vigasságot megelőző hetekben valamilyen kreatív módon beépíti egyik legnépszerűbb levesébe, főételébe, desszertjébe a BESTILLO-tól kapott ízletes, friss barackot. A közös akció amellett, hogy bámulatosan egyedi ételkreációkat inspirál, – melyek fotóit folyamatosan megcsodálhatjuk a közösségi oldalakon -, a hungarikum gönci kajszibarackot is népszerűsíti.

Az egészséges táplálkozás és a tudatos fogyasztás mellett a környezettudatosságra is kiemelten figyelnek a szervezők: éppen ezért a műanyagmentes július kihívásához csatlakozva az italokat – pálinkákat, borokat és koktélokat – üvegpoharakba kérhetjük.

A rendezvény látogatása ingyenes, viszont regisztrációhoz kötött.

További információ és regisztráció: www.goncibarack.hu

 

Étkezés, életmódváltás és E-Fit, nekem most ez a szentháromság

Csodák márpedig nincsenek, hiába is szeretnénk. Évtizedek alatt magam is kipróbáltam számos diétát, volt, amelyik használt is, látványos fogyást eredményezett, de később valamiért mindig visszajött néhány – na jó, nem mindig csak néhány – kiló. Bevallom, nem vagyok a sport megszállottja, és akkor még nagyon óvatosan fogalmaztam. De amióta a miskolci E-Fitbe járok, boldogan megyek az edzésre. Úgy vagyok vele, azt a 20 percet bármikor lenyomom, főleg, ha eredménye is van. Márpedig úgy tűnik, végre van.

Reggelire görög joghurt, málna, müzli

Igaz, ehhez az étrendemen is változtatni kellett. Én, aki szenvedélyesen szeretem a kenyeret, örömmel jelentem, három hete már nem eszem. Ha mégis megkívánom, akkor valami nagyon barnából, nagyon magvasból engedélyezek magamnak egy fél szeletet, de azt is csak reggel, pirítva. A többi étkezés pedig salátából, főleg paradicsomból, magvakból, gyümölcsökből és halból áll. Azt hittem, rossz lesz, de nem, kellett ugyan pár nap az átállásra, de ma már bátran nyúlok a zöldségekhez, kreatívan készítek belőlük igazi ízletes ebédet, uzsonnát. A lényeg ugyanis az, hogy ízek kerüljenek az ételeinkbe, és akkor biztos, jól lakunk velük.

Egy kis bulgur,padlizsán, sok zöldfűszer

Nem akarom magam fitness-tanácsadónak feltüntetni, mert nagyon messze állok ettől a titulustól. Egyszerűen szeretném, ha az általam megtapasztalt módszerrel segítehetnék másoknak. Már csak azért is, mert alig egy hónap alatt nyolc kilót sikerült leadnom. Étkezés, életmódváltás és E-Fit, nekem most ez a szentháromság. És még a nasiról sem maradok le, mert a miskolci E-Fit vezetője, Markov Zámpory Nóra sok finomságot ajánlott, amit bátran fogyaszthatnak a fogyókúrázók is. Ilyen például a humus chips, ami többféle ízben kapható, és állítom, jobb, mint a krumplis változat. Én a DM-ben vettem, de egészségboltokban is beszerezhető. Arról nem beszélve, hogy szerencsés időszak van a fogyókúrához, hiszen a piac tele van zöldséggel, gyümölccsel, és ebédre egy dinnye is kiváló, uzsonnára pedig számos gyümölcs közül válogathatunk. Én mostanában a cseresznyefánkat dézsmáltam, de mára csak a madaraknak maradt némi aszalt gyümölcs a fa tetején. Sebaj, a málna, barack, körte még most indul be.

Jobb a kedv is

Korábbi cikkem kapcsán többen kérdezték, hogy az E-Fit-et elkezdhetik-e azok is, akiknek csípőprotézisük van. Ilyen esetekben Nóra azt ajánlja, egyeztessenek az orvosukkal, ha a kezelőorvos javasolja, akkor semmiféleképpen nem árthat ez a fajta edzés.

Gyerünk, induljatok el, találkozzunk az E-Fit-ben!

Remegő kezek, ízletes ételek, jó borok – a diákok vizsgáztak, mi finomakat ettünk

Valakiknek a nyolcadik volt, nekem az első. Nem is tudtam, pontosan, mire számítsak. Vizsgavacsorára hívtak, de én olyan bankett-szerűségre gondoltam, ahol a hallgatók majd jól megünneplik a vizsgájukat. Tévedtem, az ünneplés ugyan nem maradt el, de a hallgatóknak ez kőkemény vizsga volt. Mi vendégek, azonban jól éreztük magunkat. Finomakat ettünk, pár kedves szóval próbáltuk nyugtatni a diákokat, akik a végén annyira profik voltak, hogy észre sem vettük, hogy egy vizsgán vagyunk. Az est végére kellemes, baráti vacsora kerekedett.

A Gazdaságtudományi Kar és azon belül a Marketing és Turizmus Intézet múlt héten szerdán tartotta a Turizmus-vendéglátás szakon végzős hallgatók vizsgavacsoráját a Hotel Calimbra Szálloda éttermében. Mint dr. Piskóti István, a Marketing és Turizmus Intézet igazgatója, a Turizmus és Vendéglátás Tanszék vezetője elmondta, képzésük gyakorlat-orientált, és sok évre visszanyúló régi hagyomány, hogy hallgatóik a vendéglátás alapjai tárgy gyakorlati készségeiből, „éles helyzetben lebonyolított” vizsgavacsora keretében tesznek bizonyságot.
ű
A több mint húsz hallgató az alkalomhoz megfelelően öltözve – fehér ing, fekete alsó -, fogadta a vendégeket, és rövidke eligazítás után kezdődhet is a felszolgálás. Még szakkifejezést is tanultam, ugyanis tükörszervízt alkalmaztak a vizsgázók. Fogalmam sem volt, ez mit jelent, de a szakemberek elmagyarázták, ezt gálavacsorákon alkalmazzák. Lehet, nem pontos a megfogalmazásom, de nem is vagyok szakmabeli, de valahogy úgy képzeljük el, hogy a felszolgálók egyszerre teszik az ételeket a vendégek elé.
Míg a diákok izgultak, mi jól szórakoztunk, hiszen igazi különlegességek kerültek az asztalra. Előételként parajos-kecskesajtos tésztakosárkát tálaltak magvas kerti salátával, majd fácánerőleves következett, ezt követte az eper sorbet. A főfogás mangalicaszűz volt zelleres burgonya gratinnal, házilag savanyított zöldségekkel. Desszertnek pedig millefeuille-t tálaltak.
Igaz, remegő kézzel, de borokat is kínáltak a vizsgázók. Elsőként Bárdos és Fia Irsai Olivérjét, majd az etyeki Haraszthy Pincészet chardonnay-at, végül pedig a Grand Tokaj késői aranyát. Hiába, én a Tokaj-hegyaljai borok szerelmese vagyok, így a kedvencem az utóbbi volt.
Bár a vizsgavacsora végén nem derült ki, hogy mindenki számára sikeres volt-e a megmérettetés, de Bene Zsuzsanna egyetemi docens és Vantal Gábor, a diákok felkészítő tanára azt elárulták, eredményes volt a vizsga. Annak viszont nem örültek a diákok, amikor megjegyezték, jövőre találkozunk. Igaz, nem is a hallgatóknak szánták, hanem a vendégeknek.
Ha rajtam múlik, jövőre is megyek, élmény volt, és megtiszteltetés.

Megvan az első igazi olasz minősítést szerző vidéki étterem

A miskolctapolcai Avalon Ristorante az első olyan vidéki étterem hazánkban, amely megkapta az egyik legrangosabb kulináris elismerést az Olasz Kereskedelmi Kamarától – az Ospitalitá Italiana díjat. Pénteken a 4. születésnapját ünneplő Avalon Park gasztronómiai egysége ezzel beírta magát azon nemzetközi éttermek közé, melyek méltán képviselik az eredeti olasz konyha örökségét.

Szinte minden kulináris szakértő egyetért abban, hogy az olasz konyha könnyen érthető, hiszen főleg az egyszerű receptekről, jó minőségű hozzávalókról, főzési technikáról és szenvedélyről szól.  Az olaszok hitvallása, hogy az étel nem csak étel, az „olasz stílusú” étkezés, pedig nem pusztán étkezés, hiszen a hagyományos receptek szerint főzött ételek összetevőinek egyedisége és frissessége – melyek generációs hagyományokkal átitatottak – igazi kulturális élménnyé teszik az evés-ivás ciklikus rituáléját.

Az Ospitalità Italiana egy olyan, az Olasz Kereskedelmi Kamara által megítélt kitüntetés, amely az olasz vendéglátóipari színvonal legmagasabb minőségi elismerése. A díj elnyeréséhez pedig a fentiekben felsorolt minőségi alapanyagokon és eredeti olasz recepteken kívül számtalan egyéb kritériumnak kell megfelelni. Az étteremnek többek között rendelkeznie kell legalább egy olyan alkalmazottal, aki olasz nyelven kapcsolatba tud lépni a vendégekkel, az étlapon a hagyományos olasz receptek alapján készült ételek aránya nem lehet kevesebb, mint az összes étel 50 százaléka; az itallapon szereplő boroknak legalább 30 százalékába oltalom alatt álló olasz borokat kell tartalmaznia, az étteremnek csak extra szűz olívaolajat lehet kínálni, valamint a séfnek képzettnek kell lennie az olasz ételek elkészítésében.

Olaszország nemcsak kultúrájáról, tájának szépségéről, ínyenc kiválóságairól, egyedülálló történelméről és hagyományairól nevezetes, hanem a nemzedékeken át öröklött földdel való szoros kapcsolattartásról is, amelyet az olasz kormány minden lehetséges módon támogat és véd, ennek részeként jött létre az Ospitalitá Italiana díj is.

Az olasz konyha az olasz társadalom és történelem több évszázados fejlődésének szerves része, amely mindig jelen volt az emberi civilizáció jelentős pillanataiban.

Képtalálat a következőre: „avalon etel”

Az olaszok különös hangsúlyt fektetnek az emberi kapcsolatokra és az életminőségre, így az asztal kultúrája az idő múlásával a vendégszeretet és az üdvözlés jelképévé vált, az élelmiszer pedig olyan értéket képvisel, amely egyenértékű a művészettel és a zenével.

A képen a következők lehetnek: 3 ember, köztük Bajusz Gergely, , mosolygó emberek, belső tér

Az Ospitalitá Italiana szerint az olasz ételeket fontos elemei az emberiség kulturális örökségének, és azt meg kell védeni, valamint védelmet nyújtani a hamisítás ellen, hogy megőrizhesse történelmét, kultúráját, minőségét és hitelességét.

Az olasz ízek Itálián túli nagykövetei számára hozták tehát létre az elismerő tanúsítványt azzal a céllal, hogy fejlesszék és népszerűsítsék az olasz élelmiszerek és termékek hagyományát, valamint az olasz ételek és borok kultúráját.

További céljuk még, hogy javítsák az olasz éttermek külföldi képét, amelyek garantálják az olasz vendéglátás minőségi előírásainak tiszteletben tartását.

Képtalálat a következőre: „avalon restaurant”

„Már jóval az Avalon Ristorante nyitása előtt tudtuk, hogy az Avalon Parkban igazi, autentikus olasz éttermet akarunk nyitni, de eleinte az olasz élelmiszer beszállítók nem vettek minket komolyan, mert nem látták bennünk a potenciált. Az évek során viszont sikerült olyan hírnevet szereznünk az olasz éttermek között, hogy ma már sorban állnak a beszállítók, akik velünk szeretnének dolgozni. Nagyon büszkék vagyunk erre az elismerésre főleg azért, mert az olasz kormánytól kaptuk, ez pedig ékes bizonyítéka, hogy vidéken is lehet olyan itáliai konyhát vinni, amit maguk az olaszok is elismernek. Vendégeink imádják pizzáinkat, tésztáinkat, melyek megtöltik az emberek szívét-lelkét melegséggel és az otthon érzetének komfortjával. Sosem felejtem el, amikor pár éve egy édesapa azt mondta, hogy a nálunk fogyasztott pizza az első, amit a kisfia úgy evett meg, hogy nem kért rá ketchupot, egyszerűen imádta, ahogy van! Ez a mi munkánkban a legnagyobb öröm és legegyszerűbb küldetés is: finomat főzni hiányérzet nélkül” – nyilatkozta Bajusz Gergely, gasztronómiai igazgató.

Kapcsolódó kép

 

Egyszercsak azt vettem észre, a sérvem tünetei eltűntek – júniusban ingyenes próbaedzés az E-Fit-ben

Írásaimból nyilván már kiderült, szeretek főzni, de még inkább enni. Negyven fölött azonban ezt már nem lehet büntetlenül. Fiatalabb koromban nem hittem azoknak, akik azzal rémisztgettek, hogy a korral a kilók is felszaladnak, de ma már saját bőrömön tapasztalom, sajnos, igazuk volz. Éppen ezért keresnem kellett magamnak valami mozgásformát. Bevallom, a sportok közül – egészen tíz évvel ezelőttig – a sakkot preferáltam, de rá kellett jönnöm, ha valóban eredményt szeretnék elérni, fel kell állnom a karosszékből.

Már csak azért is, mert a tíz évvel ezelőtt megállapított sérvem jelezte, neki mozgásra van szüksége. Eleinte a szokásos gyógytorna segített, de ennek ellenére évente egyszer mindig jelentkeztek a tünetek: derékfájás, zsibbadás, becsípődés, mozgásképtelenség. Már kezdtem elfogadni, ennek minden évben így kell lennie. Négy évvel ezelőtt azonban rátaláltam az E-Fit-re. Nem a betegségem miatt kezdtem el, hanem azért, mert a számomra megfelelő sport volt: rövid ideig tart, de hatékony. Majd egyszercsak azt vettem észre, a sérv okozta tünetek nem jelentkeznek.

A képen a következők lehetnek: egy vagy több ember
Ettől a hastól azért még messze vagyok

De mi is ez az E-Fit? Az E-Fit mindössze heti 2×20 percben segítséget nyújt mindazok számára, akik sportosabb, egészségesebb, tudatosabb életmódra törekszene. Az E-Fit nem csupán a sport és mozgás terén nyújt újabb lehetőséget, de a sérülések utáni rehabilitációra, valamint környezeti, munkahelyi hatások okozta rossz testtartás kezelésére is alkalmazható. Mindemellett a meggyengült gerinctartó és vázizmok preventív megerősítésére, illetve a már kialakult kóros állapot kezelésére lett kifejlesztve.

Látványos eredmény

A mostani személyi edzőm, Markov-Zámpory Nóra röviden összefoglalta, mit is jelent ez az edzésforma: „A tudatos testmozgás és sportolás közben az agy üzeneteit elektromos ingerületek továbbítják az izomzat motorikus vezérlőihez az idegpályákon keresztül. Az EMS technológia (Electrical Muscle Stimulation, azaz elektromos izomstimuláció) közvetlenül az izmokhoz juttat elektromos stimulációt, amelynek hatására az izmok ugyanúgy összehúzódnak és elernyednek, mint sportolás közben. Az EMS technológia már régóta létezik, több évtizedes kutató- és fejlesztő munkán alapul. Sok eltérő elektromos impulzust alkalmaznak a gyógyászatban, kozmetológiában és sport rekreációban. Ezek az ingeráramnak vagy galvánáramnak nevezett különböző hullámformák egy-egy célzott hatás kiváltására alkalmasak, és rendeltetésszerű használatuk során nemkívánatos mellékhatások nélkül segítik az izmok és kötőszövetek regenerálódását, fejlődését, a trombózis megelőzését. Az E-Fit Classic (EF-1280) és E-Fit Dual Trainer (EF-2080) készülékek egy speciális, 10 elektródapárral ellátott technikai ruházatból és egy feszültséget és frekvenciát szabályozó korszerű kezelőpultból állnak. A speciális elektródákat orvosi fizikoterápiás kezelések során is használják, a kényelmes, szellőző anyagból készült ruha pedig lehetővé teszi a szabadabb mozgást és tökéletesen a helyén, a megfelelő izomcsoporton tartja az elektródákat.”

Olvadnak le a kilók

Ez tehát a magyarázat arra, hogy a sérvem tünetei szinte teljesen megszűntek, arról nem is beszélve, hogy sokkal fitebbnek érzem magam, energikusabb vagyok, és kevésbé fáradékony. Persze az igazi alakformáláshoz, fogyáshoz diétára is szükség van. Erre mondom én, csodák nincsenek, ha a tökéletes nyári alakra vágyunk, a magunkét nekünk is mellé kell raknunk. Aki úgy érzi, szeretné kipróbálni a módszert, az most egy ingyenes próbaedzésen megteheti, Nóra június 1-től várja a jelentkezőket.

  • Bátran mondhatom, minimális diéta tartásával már az ötödik alkalom után látszik a változás – mondta Nóra. – Abban is tudok segíteni vendégeimnek, hogy milyen ételt válasszanak, tudok javasolni, ajánlani termékeket.

Az sem hátrány, hogy nem kell egyedül edzenünk, ha valaki szeretné, páros edzésre is van mód. Én például rendszeresen a barátnőmmel járok: egyszer én edzek, ő kardiózik, majd fordítva.

A képen a következők lehetnek: egy vagy több ember és álló emberek
A strandszezon előtt öröm, ha ezt tapasztaljuk a nadrágunkon

Az edzőterem a város közepén van, ingyenes parkolás biztosított, és mivel minden felszerelést helyben kapsz meg, így edzőtáskára sincs szükség. Hajrá, próbáljátok ki!

Cím:

https://www.facebook.com/efithungary/videos/2121419977954534/?t=12

Az Avalon Ristorante serclit is visz a gourmet-knak

Kétcsillagos bécsi séf, a koreai, az orosz és az albán konyha fenegyerekei és a legjobb olasz pezsgő is bemutatkozik a május 16-19. között tartott OTP Bank Gourmet Fesztiválon – hagyományosan a Millenárison -, ahol kilencedszer találkoznak egymással az ország kiemelkedő séfjei, borászai, cukrászai és az igényes gasztronómiáért rajongók.

No, de minket borsodiakat nem is igazán a bécsi séf érdekel, sokkal inkább az, hogy az Avalon Ristorante most először vesz majd részt a rendezvényen. A miskolci éttermet ugyanis meghívták a fesztiválra, így az Avalon konyhájában már javában készülnek a hétvégi programra. Albók Gyula és Szepesi Gábor, a ristorante két séfje jó előre megálmodta, mivel kápráztatják el a fesztivál gourmet közönségét.

Persze egy ilyen nagyszabású bemutatkozáson nem csak úgy kitalálnak valamit – bár az Avalonban azzal sem szokott gond lenni -, hanem a szervezők jó előre megadták az idei fesztivál tematikáját. Az pedig nem más, mint a paprika, sercli és a sör. Ezen slágertémák köré kellett ételeket felépítenie a két séfnek, és elsőként a gasztrográfnak árulták el, mi kerül a tányérra.

Az Avalon standjának látogatói megkóstolhatnak egy igazi olasz street food kaját, az arancinit, ami nem más, mint rántott rizsgolyó. Ebben a paprikát és a serclit keressék a vendégek, hiszen a rizsbe paprika kerül majd, illetve sercliből készített panírban lesz megforgatva, zöldborsó pürével tálalva. Kétféle rizsgolyó lesz: az egyik vegetáriánus, sajttal töltve, a másik húsos.

Képtalálat a következőre: „arancini”

A másik ételük egy Bagatto felvágott tál lesz, ahol a sör és a sercli kap szerepet. A barna sörből ugyanis malátás kenyér készül, ehhez hamisítatlan olasz felvágott, parmezán, olivabogyó jár majd. A Bagatto termékeit egyébként az Avalon Ristorante vendégei is megkóstolhatják. A sonka, szalámi San Daniele-ből érkezik Miskolctapolcára, egy olasz családi sonkamanufakturából.

Képtalálat a következőre: „bagatto san daniele del friuli”

A harmadik és negyedik fogás panzanella lesz, kétféle feltéttel lehet rendelni: garnélával és – hogy a helyi ízeknek is hírét vigyék – gesztelyi mangalicával.

Képtalálat a következőre: „panzanella”

A séfektől megtudtam azt is, a Gourmet Fesztivál szervezői minden évben egyre inkább törekednek a környezettudatosságra, éppen ezért a tányérok, evőeszközök is csak lebomló alapanyagból készülnek. S persze a sercli sem véletlen, hiszen fontos szempont: kenyeret nem dobunk ki. Az Avalonban nem is történhet ilyen, hiszen ott nem csak a fesztivál miatt készül panír a kenyérvégből, de egyébként is hasznosítják valamilyen módon a megmaradt pékárut.

Képtalálat a következőre: „gourmetfesztivál”