Nyálcsordító nemzetközi cukrászati verseny lesz Szikszón- szeptemberben lesz az édesszájúak eldorádója

Cake de la Cake néven Magyarország első nemzetközi torta desing versenyét rendezik meg Szikszón szeptember 14-én. A Szikszó Önkormányzata támogatásával Sylvia Elba es Dr. Lenkei Ferencné szervezésében megvalósuló első ilyen hazai versenyről péntek délelőtt tájékoztatták a sajtót.

A Cake de la Cake célja többek között az, hogy külföldi és magyar cukrászoknak, ipari tanulóknak és hobbi cukrászok számára lehetőséget biztosítson nemzetközi megmérettetésre. A szikszói verseny négy nyertese jogosult majd arra, hogy Londonban részt vegyen a Cake Internationalon és Párizsban a Sugar Parison .

Takács Lászlóné alpolgármester elmondta, örömmel karolják fel ezt a versenyt, amely szervesen illeszkedik a harminc esztendős város jubileumi rendezvénysorozatába.

A versenyen való részvételről, a nevezésekről,  a zsűrizésről, részletes programról a szervezők részéről Sylvia Elba tájékoztatott. Elárulta, ő maga Londonban él, ahol nagy tradíciója van az ilyen versenyeknek . Ott például gyakran kétezernél is többen neveznek be a vetélkedőre.

Rákérdeztem, hogyan kell egy ilyen versenyt elképzelni. Elmondta, hogy az indulók nem a helyszínen, nem a nézők szeme előtt alkotnak.  A versenyre kétféle művel jelentkeznek: egy ehetővel és egy cukormázas formátumúval. Ma már ezeken a nemzetközi cukrászati  seregszemléken gondolnak a cukrosokra, a liszt- és a gluténérzékeny édesszájúakra is. Természetesen lehet majd kóstoló jegyeket is vásárolni, s a látogatók is szavazhatnak.  Lesz közönség díj is. A helyezettek egyben lehetőséget kapnak a jövőre megrendezendő londoni és párizsi tortasütő versenyen való részvételre. Sőt a verseny anyagi támogatást nyújt legalább két cukrásztanulónak is a kiutazáshoz, a versenyen való részvételhez.

Mivel magam is édesszájú vagyok és nehezen tudom elképzelni, hogy egy ünnepi ebéd után ne szeleteljünk fel egy csillagszórós, tűzijátékkal feldíszített cukrászati remekművet, okvetlenül megnézem a versenyt. Sajnos egy kérdésre nem válaszoltak, hogy kik neveznek be a régióból. Jómagam a fővárosban a Daubnerékat tartom a legjobbnak, de helyből a miskolci Kisgergely Zsolt cukrászata is az élvonalban van.

Egyébként köztudott, hogy augusztusban, Szent István napja előtt megszavazzák, megválasztják az ország tortáját. Emlékezetem szerint minden alkalommal valamilyen jellegzetes magyar gyümölccsel ízesítik, dekorálják ezeket. Az utóbbi évek nyertesei biztosan megjelennek majd a zsűri előtt. Sajnálom, hogy ebből a tisztes ítélőbizottságból  kihagytak. Kár mert ilyen ügyekben megvesztegethetetlenül korrekt vagyok.

szantograf.hu

 

Kerényi László képei

Az Avalon csapata Siófokon is tarolt: a mérleg egy arany, egy ezüst

Egy arany és egy ezüst érmet sikerült megszereznie az Avalon Ristorante csapatának a közelmúltban, Siófokon megrendezett Települési Ízek Versenyén. A megmérettetés a Nemzeti Regatta keretében zajlott, és összesen 52 város képviseltette magát. A miskolci önkormányzat felkérésére a várost az Avalon tízfős csapata képviselte, Szepesi Gábor séf újdonságokkal készült a versenyre. Négy kategóriában lehetett nevezni: grillezett hal, grillezett hús, egytálétel és komplett menüsor. Az Avalonosok mind a négyben indultak, illetve csak indultak volna, mert a teljes menüsor összeállítását rajtuk kívül nem vállalta senki, így az a versenyszám elmaradt. (Megjegyzem, egyedüli nevezőként valami jutalmat érdemelt volna a csapat.)

Bajusz Gergely, az Avalon Ristorante gasztronómiai igazgatójától megtudtuk, mivel a helyi ízeket kellett megjeleníteniük, azt kellett valamilyen módon visszaadni az ételeken kereszül, ezért ők perecesi pisztrángot készítettek, bükki szarvasgerincet grilleztek és tiszai harcsaragut főztek, amelyet mediterrán ízekkel gazdagítottak. „A harcsaraguhoz természetesen frissen kifogott halat használtunk, de került a raguba homár, tintahal, polip, rák, kagyló. A perecesi pisztrángot zöldségekkel sütöttük, azzal tálaltuk, sütés közben pedig egy helyi pincészet, a Gallay borászat borával locsoltuk a halat. Ezekről a borokról érdemes tudni, hogy a Pingyomon és Nyékládházán termesztett, azaz Miskolc környéki szőlőkből készülnek. A szarvasgerincet friss vargányával kínáltuk. Emiatt a balatoni utunk kicsit hosszabbra, 5,5 órára sikerült, mert Kácson megálltunk, hogy frissen szerezzük be az erdei gombát. Ez utóbbi ételünk olyan jól sikerült, hogy aranyérmet kapott a csapat, a pisztránggal pedig ezüstöt sikerült szereznünk. Érdemes megemlíteni, hogy a szarvashoz a szomolyai Attila pince Syrah nevű borát, a harcsaleveshez pedig a tokaji hegyvidékről származó Béres pezsgőt tettük” – sorolta Bajusz Gergely.

Az Avalon csapata már a tálalással is elnyerte a közönség tetszését, nem véletlen, hogy a legtöbben az ő standjuk előtt sorakoztak, mindenki meg akarta kóstolni a díjnyertes ételt, meg az étterem pékségéből kikerült, frissen sütött ropogós kenyereket. Ráaádásul a miskolciak egy plusz étellel is készültek, a vargányából ugyanis reggelire gombás-hagymás rántottát sütöttek. Ez is szinte azonnal elfogyott.

– A legtöbb csapat prököltöt, levest készített, ami a zsűrizés szempontjából sokkal könnyebb volt – mesélte Bajusz Gergely.- De nekünk frissen kellett sütnünk a halat és a szarvasgerincet is, ezért ez is pontosságot, odafigyelést igényelt.

Mindenesetre úgy tűnik, az Avalonosok jól időzítettek, és megmutatták, miért érdemes Miskolcra jönniük a vendégeknek.