Az Avalon csapata Siófokon is tarolt: a mérleg egy arany, egy ezüst

Egy arany és egy ezüst érmet sikerült megszereznie az Avalon Ristorante csapatának a közelmúltban, Siófokon megrendezett Települési Ízek Versenyén. A megmérettetés a Nemzeti Regatta keretében zajlott, és összesen 52 város képviseltette magát. A miskolci önkormányzat felkérésére a várost az Avalon tízfős csapata képviselte, Szepesi Gábor séf újdonságokkal készült a versenyre. Négy kategóriában lehetett nevezni: grillezett hal, grillezett hús, egytálétel és komplett menüsor. Az Avalonosok mind a négyben indultak, illetve csak indultak volna, mert a teljes menüsor összeállítását rajtuk kívül nem vállalta senki, így az a versenyszám elmaradt. (Megjegyzem, egyedüli nevezőként valami jutalmat érdemelt volna a csapat.)

Bajusz Gergely, az Avalon Ristorante gasztronómiai igazgatójától megtudtuk, mivel a helyi ízeket kellett megjeleníteniük, azt kellett valamilyen módon visszaadni az ételeken kereszül, ezért ők perecesi pisztrángot készítettek, bükki szarvasgerincet grilleztek és tiszai harcsaragut főztek, amelyet mediterrán ízekkel gazdagítottak. “A harcsaraguhoz természetesen frissen kifogott halat használtunk, de került a raguba homár, tintahal, polip, rák, kagyló. A perecesi pisztrángot zöldségekkel sütöttük, azzal tálaltuk, sütés közben pedig egy helyi pincészet, a Gallay borászat borával locsoltuk a halat. Ezekről a borokról érdemes tudni, hogy a Pingyomon és Nyékládházán termesztett, azaz Miskolc környéki szőlőkből készülnek. A szarvasgerincet friss vargányával kínáltuk. Emiatt a balatoni utunk kicsit hosszabbra, 5,5 órára sikerült, mert Kácson megálltunk, hogy frissen szerezzük be az erdei gombát. Ez utóbbi ételünk olyan jól sikerült, hogy aranyérmet kapott a csapat, a pisztránggal pedig ezüstöt sikerült szereznünk. Érdemes megemlíteni, hogy a szarvashoz a szomolyai Attila pince Syrah nevű borát, a harcsaleveshez pedig a tokaji hegyvidékről származó Béres pezsgőt tettük” – sorolta Bajusz Gergely.

Az Avalon csapata már a tálalással is elnyerte a közönség tetszését, nem véletlen, hogy a legtöbben az ő standjuk előtt sorakoztak, mindenki meg akarta kóstolni a díjnyertes ételt, meg az étterem pékségéből kikerült, frissen sütött ropogós kenyereket. Ráaádásul a miskolciak egy plusz étellel is készültek, a vargányából ugyanis reggelire gombás-hagymás rántottát sütöttek. Ez is szinte azonnal elfogyott.

– A legtöbb csapat prököltöt, levest készített, ami a zsűrizés szempontjából sokkal könnyebb volt – mesélte Bajusz Gergely.- De nekünk frissen kellett sütnünk a halat és a szarvasgerincet is, ezért ez is pontosságot, odafigyelést igényelt.

Mindenesetre úgy tűnik, az Avalonosok jól időzítettek, és megmutatták, miért érdemes Miskolcra jönniük a vendégeknek.

Szerző:

Szántó Rita

n.szanto.rita@gmail.com