Nyálcsordító nemzetközi cukrászati verseny lesz Szikszón- szeptemberben lesz az édesszájúak eldorádója

Cake de la Cake néven Magyarország első nemzetközi torta desing versenyét rendezik meg Szikszón szeptember 14-én. A Szikszó Önkormányzata támogatásával Sylvia Elba es Dr. Lenkei Ferencné szervezésében megvalósuló első ilyen hazai versenyről péntek délelőtt tájékoztatták a sajtót.

A Cake de la Cake célja többek között az, hogy külföldi és magyar cukrászoknak, ipari tanulóknak és hobbi cukrászok számára lehetőséget biztosítson nemzetközi megmérettetésre. A szikszói verseny négy nyertese jogosult majd arra, hogy Londonban részt vegyen a Cake Internationalon és Párizsban a Sugar Parison .

Takács Lászlóné alpolgármester elmondta, örömmel karolják fel ezt a versenyt, amely szervesen illeszkedik a harminc esztendős város jubileumi rendezvénysorozatába.

A versenyen való részvételről, a nevezésekről,  a zsűrizésről, részletes programról a szervezők részéről Sylvia Elba tájékoztatott. Elárulta, ő maga Londonban él, ahol nagy tradíciója van az ilyen versenyeknek . Ott például gyakran kétezernél is többen neveznek be a vetélkedőre.

Rákérdeztem, hogyan kell egy ilyen versenyt elképzelni. Elmondta, hogy az indulók nem a helyszínen, nem a nézők szeme előtt alkotnak.  A versenyre kétféle művel jelentkeznek: egy ehetővel és egy cukormázas formátumúval. Ma már ezeken a nemzetközi cukrászati  seregszemléken gondolnak a cukrosokra, a liszt- és a gluténérzékeny édesszájúakra is. Természetesen lehet majd kóstoló jegyeket is vásárolni, s a látogatók is szavazhatnak.  Lesz közönség díj is. A helyezettek egyben lehetőséget kapnak a jövőre megrendezendő londoni és párizsi tortasütő versenyen való részvételre. Sőt a verseny anyagi támogatást nyújt legalább két cukrásztanulónak is a kiutazáshoz, a versenyen való részvételhez.

Mivel magam is édesszájú vagyok és nehezen tudom elképzelni, hogy egy ünnepi ebéd után ne szeleteljünk fel egy csillagszórós, tűzijátékkal feldíszített cukrászati remekművet, okvetlenül megnézem a versenyt. Sajnos egy kérdésre nem válaszoltak, hogy kik neveznek be a régióból. Jómagam a fővárosban a Daubnerékat tartom a legjobbnak, de helyből a miskolci Kisgergely Zsolt cukrászata is az élvonalban van.

Egyébként köztudott, hogy augusztusban, Szent István napja előtt megszavazzák, megválasztják az ország tortáját. Emlékezetem szerint minden alkalommal valamilyen jellegzetes magyar gyümölccsel ízesítik, dekorálják ezeket. Az utóbbi évek nyertesei biztosan megjelennek majd a zsűri előtt. Sajnálom, hogy ebből a tisztes ítélőbizottságból  kihagytak. Kár mert ilyen ügyekben megvesztegethetetlenül korrekt vagyok.

szantograf.hu

 

Kerényi László képei

Csak itt, csak most: a hollywoodi sztár tortáját magyar cukrászmester álmodta meg

Marokkó egyik mesés luxus szállodájában mondta ki az igent Idris Elba angol színész, producer, énekes, rapper és DJ még április végén. Az esküvőre több száz ember volt hivatalos, például Davido is, aki énekelt is a háromnapos rendezvényen. Számunkra mégsem ezért érdekes az ünnepség, sokkal inkább azért, mert a menüt készítő afrikai és olasz szakácsok mellett egy magyar cukrász is segédkezett a nagynapon. Sylvia Elba mestercukrász készítette ugyanis az esküvői tortát sógora és újdonsült sógornője számára. Sylviát már ismerhetik a gasztrográf olvasói, hiszen ő az, aki Lenkey Ferencné Böbével közösen szervezi a szikszói, szeptemberi Cake de la Cake nemzetközi tortaversenyt.

 

Sylvia és családja az esküvőn
A mestercukrász
A tortát friss virágok díszítették

A magyar származású Sylvia Angliában él és dolgozik, ahol elismert mestercukrász, számos világhírű verseny zsűritagja. Éppen ezért nem is volt kérdés, hogy világhírű sógora esküvőjére ki készítse el a többemeletes esküvői tortát. Már az ünnepi édesség megálmodása sem volt egyszerű, hiszen a modellként dolgozó menyasszony, Sabrina Dhowre és persze Idris is elmondták, milyen ízű krémeket szeretnének. A vőlegény kívánsága annyi volt: meggyes torta legyen. A menyasszony viszont olíva olajos tortát kért, mert neki az a kedvence. Sylvia pedig mindkét kívánságnak igyekezett megfelelni, így sógora számára madagaszkári vaníliás, madagaszkári vaníliás krémmel töltött édességet készített, amelybe Morello meggykrém került.

Mint a mesében…
Készül a remekmű

Sabrina kérése nagyobb fejtörést okozott a mestercukrásznak, de nem fogott ki rajta: citromos, bazsalikomos krémmel töltötte meg az olíva olajos tortacsodát. „Amikor a hotelben beszélgettem a cukrászokkal, és olíva olaj után érdeklődtem, kiderült, hogy a szálloda 20 hektáros területén olívát is termesztenek, éppen ezért van saját olajuk, így természetes volt, hogy azt használom a süteménybe. A menyasszony tehát marokkói olíva olajos tortát kapott, ebben házi citrom lekvár volt, és citromos-bazsalikomos mascarpone krémmel töltöttem meg. Minden szelet citromos-bazsalikomos (krém)quenelle-el, és Morello meggykrémmel volt tálalva, valamint ehető virággal díszítettük” – mesélte Sylvia.

A torta

Az ötemeletes esküvői torta mellé két kisebb, gluténmentes sütemény is készült. Éppen ezért Sylvia már egy héttel az esküvő előtt megérkezett a marokkói szállodába, hogy elkészíthesse a tortákat. A szálloda konyhájában férje segített neki, illetve az ottani szakemberek: Hamouda El Hammoudi, Charaf El Boujlaidi főcukrász, Abdelouahed Benbousalham, Simo Moukil, Mouloudi Zakaria és az esemény event managere, Hassania Laraichi.

Sylvia két és fél bőrödnyi cukrászeszközzel indult útnak, és mivel a torta emeletenként három piskótából állt, így jó előre el kellett készítenie az alapokat, ráadásul többet is, ha időközben megsérülne valamelyik, legyen tartalék. Mivel a szálloda konyhájában napközben dolgoztak, így leginkább éjszaka tudott sütni, tortát díszíteni. Mint mesélte, a szombati esküvőre délután fél hatkor kellett indulni, de ő még négy órakor a konyhában dolgozott, épp csak annyi ideje volt, hogy felkapja az estélyi ruháját.
Végül minden fantasztikusan sikerült, az ünnepi tortával elégedett volt a násznép és persze a friss házasok is. Bár Sylvia azért is izgult, hogy a sütemény külleme bírja a megpróbáltatást, a sok embert, a marokkói meleget.
Az egyhetes munka végül megérte, hiszen a magyar mestercukrász művéről az angol Vogue is beszámolt, megemlítve hazánkat is, illetve Martha Stewart, a tévés főzőműsor vezetője is érdeklődött a recept iránt.
A tortára friss virág került

A gasztrográf azonban abban a szerencsében részesült, hogy Sylvia mesélt magáról az esküvőről is. A háromnapos rendezvény első estéje az afrikai hagyományok jegyében telt, mindenkinek afrikai öltözéket kellett viselnie. Idris és felesége ugyanis afrikai származású. Majd szombaton volt az esküvő, ahová természetesen sztárok is érkeztek. A harmadik napon white partyt tartottak, ahol Vera Vang is megjelent, aki a mennyasszonyi ruhát tervezte.

S míg a felnőttek buliztak, a gyerekek szórakoztatására mini cukrásztanfolyamot szervezett Sylvia.

A vendégeknek pedig nem lehetett okuk panaszra, hiszen luxus szállodában szállásolták el őket, a Mandarin Oriental Hotel Marrakechben.
A virágdíszek

„Jó, hát nagyi csak egy van…”

Nem minden hétfőn dob össze az ember lánya egy diótortát. Főleg nem délre időzíti, amikor mások már javában utálják a hét első napját. Azért sem ilyenkor sütjük meg, mert egy diótorta olyan ünnepi, annak alkalom kell. Pláne, ha az a nagyi receptje szerint készül, arról nem is beszélve, ha először sütjük, annak szeretnénk megadni a módját.

Mi is megadtuk, de mi pontban hétfőn délben. Az ünnepi alkalmat pedig az szolgáltatta, hogy emlékeztünk egy nagymamára, egy gyerekkorra, és talán most először beszélgettünk Dobos Timivel úgy igazán csajosan.

Timi azt kérte, süssünk nála, ott kényelmesebb neki, tudja, mi hol van. Így is lett. Mire odaértem, a dió már kimérve, ledarálva, több részre elosztva kis tálkákban várta, hogy a tésztába és a krémbe kerüljön. Ott sorakozott a konyhapulton a vaj, a rum aroma, vanília, tojások, sütőpor és a sütőpapírral kibélelt kerek tortaforma. Na és persze a recept, amit Timi emlékezetből írt le. Próbálta felidézni, hogy nagymamája annak idején hogyan készíthette ezt az ünnepi desszertet, hiszen mindig valami alkalom kellett ahhoz, hogy a diótorta a családi asztalra kerüljön. Nem mintha nem hittem volna neki, azért régi fényképekkel is bizonyította, hogy ez a krémes, diós piskóta mindig az ünnepek fénypontja volt. Igaz, a mára megfakult családi fotókon nem kerek formában látható, hanem téglalap alakú. Megjegyzem, a 70-es, 80-as években a háziasszonyok valamiért szívesebben választották ezt a tortaformát.

IMG_1304

– Ő itt a nagymamám, nagyapám, anyukám és a húgom – sorolja Timi, kik vannak a fekete-fehér fényképeken. – Ezen meg pont gombát szedünk nagyimmal. Na és itt a torta…- mutat egy ünnepi asztalt. – Nagymamám volt a sütőmester a családban, szülinapokra, alkalmakra mindig ő készítette az édességet. Képzeld, őt is Jolánnak hívták, mint a te nagyidat.

Én még a képeket nézegetem, de közben Timi nekilát a sütésnek. Szétválasztja a tojásokat, külön a sárgája, külön a fehérje. Gyakorlott háziasszony, látszik, nem az első süteménye. „A nagyi sütőtudományát én vittem tovább a családban. Anyukám fantasztikusan főz, de ha alkalmakra süteményt kell készíteni, az az én feladatom. Van, hogy Sacher-tortát készítek, vagy éppen marcipánosat. A recept igazából csak egy kiindulási pont, szeretem azt még kiegészíteni, megvariálni. Főzésnél pedig inkább alapanyag függő, mit készítek, ha látok valami szép zöldséget, akkor ahhoz keresek receptet” – árulja el.

Közben kever, kavar, habosít. A műanyagtálban szép lassan halvány sárgává válik a piskótatészta. A könnyű tojáshabot belekeveri, ettől, mint egy puha paplan olyan lesz a krém. Majd jöhet a darált dió, ami elkeverve apró pöttyöket hagy a lágy tésztában. Már így is csodálatos a látvány, és azonnal meghittebb a konyha hangulata is. Timi figyeli a receptet, de mint gyakorlott háziasszony egyből kiszúrja, hogy a receptet rosszul írta, ezért kenyérmorzsa helyett inkább lisztet tesz bele. Mi mást, mint Nagyi titkát…ez nem a reklám helye, csak illett a hangulathoz.

IMG_1311

A levegős, könnyű tészta formába kerül, majd a sütőbe. Most van egy szusszanásnyi időnk, hogy beszélgessünk. Szóba kerülnek a pasik, a szerelmi csalódások, az ismerkedési bakik, és a röhejes udvarlók. (Létezik még egyáltalán ez a szó?)

Olyan igazi csajos sütögetéssé válik a délután, hol nevetünk, hol könnyes a szemünk. Hol emlékezünk, hol felejteni próbálunk…

Közben finom süteményillat tölti meg a konyhát. A sütőt nem lehet még kinyitni, nehogy összeessen a piskóta. Timi csak bekukucskál az üvegen, és elégedetten ül le, és mesél tovább az ő Jolikájáról: „Imádtam nagyimat, sokat segített nekem. Lányom, Zsófi két éves volt, amikor visszamentem dolgozni a rádióba. Így nagymamám vigyázott a lányomra, majd a fiamra, Mátyásra is. Bár akkor már nehezebben bírta, de meg volt sértődve, amikor azt mondtam, bölcsődébe adom a gyereket” – meséli.

Majd előjönnek a gyerekkori emlékek, a nagymama martintelepi otthona, a szomszéd Karola néni, aki miatt nem lehetett szaladgálni a lakásban. „Mai napig szállóige köztünk, hogy vigyázz, mert feljön Karola néni!”

Minden nyarat nagymamámnál töltöttünk – folytatja. – Diana sósborszeszt tartott otthon, amiből csepegtetett kockacukorra, azt annyira szerettük, hogy amikor nem látta, akkor is loptunk magunknak. De soha nem szólt ránk. A lemezeit hallgattuk, olyan számokat, mint a János legyen, fent a János-hegyen…beöltöztünk a ruháiba, felvettük a magassarkú cipőit, láncait, abban táncoltunk.

A diós piskóta az illatával is jelzi, hogy elkészült, de biztos, ami biztos, Timi tűpróbával is ellenőrzi. A tészta tökéletes, kiveszi, és nekilát a krém kikavarásának. Tejben vajat melegít, egy tojást újra szétválaszt, a krémbe csak a sárgája kell. A kamrából előkerül egy pudingpor, a krém szép lassan besűrűsödik, jöhet a dió, rum aroma. Alig tudjuk abbahagyni a krém kóstolgatását, de muszáj, hogy a tortára is jusson belőle. A dió és rum jó párosítás, eteti magát, mi meg etetnénk vele magunkat. Ezért Timi gyorsan úgy dönt, a fazék menjen inkább a hűtőbe hűlni. Mi másért, ugye?

IMG_1317

„A sütiken kívül nagymamám isteni leveseket készített, de a főzésben édesanyám verhetetlen. A húslevese, töltött káposztája, kocsonyája utánozhatatlan, igazi nagy főzőmester. Ezért ezekhez megveszem az alapanyagokat, és megkérem, készítse el ő” – beszélgetünk tovább. Majd Timinek eszébe jut még egy sütemény, amit nagymamája sütött: a kókuszos krémes. „Azt én is szoktam készíteni. A tésztája kókuszos, vaníliás krém kerül rá és a tetejére csoki. Fú, az de finom” – mondja, és látom, elgondolkodik, hogy valamikor újra kellene ilyen édességet is sütnie.

Amíg hűl a krém és a piskóta, megkérdezem, maradt-e valami konyhai eszköze a nagymamájától. „Várj…- kotorászik a fiókban -, ez az ezüstkanál, amit mindig a cukortartóban tartott.”

IMG_1316

Megvizsgálom az elszürkült kanalat, forgatom, közben a fényképeket nézem. A fekete-fehér képek színesek lesznek, megelevenednek a szereplők, vagy legalábbis próbálom elképzelni azt az örömet, amit a fotók vetítenek a jövőbe.

– A munkahelyemen is én vagyok a nagy tortavágó – zökkent ki gondolataimból Timi, aki éppen egy késsel vágja ketté a kihűlt tortalapot. Rögtön kettő tökéletes kör lesz belőle, és jöhet a krém. Pikk-pakk megkeni, az oldalára is kerül, a tetejére pedig dióreszelék, diószemek és csokoládé forgács. Büszke vagyok magamra, mert tudok újat mutatni a vendéglátómnak: zöldségpucolóval segítek a tortára csokiforgácsot formázni.

Nem várunk, csak annyit, míg gyorsan lefotózom a még érintetlen tortát. De ezután előkerül a nagy kés, két tányér, kis villa és megkóstoljuk Timi diótortáját. „Nagyié azért jobb volt” – mondja az első falat után Timi. Nekem nincs összehasonlítási alapom, nekem ez is nagyon ízlik. De azért összenevetünk: „Jó, hát nagyi csak egy van…”

IMG_1332

 

Nyitó kép: freepik.com, további képek Dobos Tímea