Csak itt, csak most: a hollywoodi sztár tortáját magyar cukrászmester álmodta meg

Marokkó egyik mesés luxus szállodájában mondta ki az igent Idris Elba angol színész, producer, énekes, rapper és DJ még április végén. Az esküvőre több száz ember volt hivatalos, például Davido is, aki énekelt is a háromnapos rendezvényen. Számunkra mégsem ezért érdekes az ünnepség, sokkal inkább azért, mert a menüt készítő afrikai és olasz szakácsok mellett egy magyar cukrász is segédkezett a nagynapon. Sylvia Elba mestercukrász készítette ugyanis az esküvői tortát sógora és újdonsült sógornője számára. Sylviát már ismerhetik a gasztrográf olvasói, hiszen ő az, aki Lenkey Ferencné Böbével közösen szervezi a szikszói, szeptemberi Cake de la Cake nemzetközi tortaversenyt.

 

Sylvia és családja az esküvőn
A mestercukrász
A tortát friss virágok díszítették

A magyar származású Sylvia Angliában él és dolgozik, ahol elismert mestercukrász, számos világhírű verseny zsűritagja. Éppen ezért nem is volt kérdés, hogy világhírű sógora esküvőjére ki készítse el a többemeletes esküvői tortát. Már az ünnepi édesség megálmodása sem volt egyszerű, hiszen a modellként dolgozó menyasszony, Sabrina Dhowre és persze Idris is elmondták, milyen ízű krémeket szeretnének. A vőlegény kívánsága annyi volt: meggyes torta legyen. A menyasszony viszont olíva olajos tortát kért, mert neki az a kedvence. Sylvia pedig mindkét kívánságnak igyekezett megfelelni, így sógora számára madagaszkári vaníliás, madagaszkári vaníliás krémmel töltött édességet készített, amelybe Morello meggykrém került.

Mint a mesében…
Készül a remekmű

Sabrina kérése nagyobb fejtörést okozott a mestercukrásznak, de nem fogott ki rajta: citromos, bazsalikomos krémmel töltötte meg az olíva olajos tortacsodát. “Amikor a hotelben beszélgettem a cukrászokkal, és olíva olaj után érdeklődtem, kiderült, hogy a szálloda 20 hektáros területén olívát is termesztenek, éppen ezért van saját olajuk, így természetes volt, hogy azt használom a süteménybe. A menyasszony tehát marokkói olíva olajos tortát kapott, ebben házi citrom lekvár volt, és citromos-bazsalikomos mascarpone krémmel töltöttem meg. Minden szelet citromos-bazsalikomos (krém)quenelle-el, és Morello meggykrémmel volt tálalva, valamint ehető virággal díszítettük” – mesélte Sylvia.

A torta

Az ötemeletes esküvői torta mellé két kisebb, gluténmentes sütemény is készült. Éppen ezért Sylvia már egy héttel az esküvő előtt megérkezett a marokkói szállodába, hogy elkészíthesse a tortákat. A szálloda konyhájában férje segített neki, illetve az ottani szakemberek: Hamouda El Hammoudi, Charaf El Boujlaidi főcukrász, Abdelouahed Benbousalham, Simo Moukil, Mouloudi Zakaria és az esemény event managere, Hassania Laraichi.

Sylvia két és fél bőrödnyi cukrászeszközzel indult útnak, és mivel a torta emeletenként három piskótából állt, így jó előre el kellett készítenie az alapokat, ráadásul többet is, ha időközben megsérülne valamelyik, legyen tartalék. Mivel a szálloda konyhájában napközben dolgoztak, így leginkább éjszaka tudott sütni, tortát díszíteni. Mint mesélte, a szombati esküvőre délután fél hatkor kellett indulni, de ő még négy órakor a konyhában dolgozott, épp csak annyi ideje volt, hogy felkapja az estélyi ruháját.
Végül minden fantasztikusan sikerült, az ünnepi tortával elégedett volt a násznép és persze a friss házasok is. Bár Sylvia azért is izgult, hogy a sütemény külleme bírja a megpróbáltatást, a sok embert, a marokkói meleget.
Az egyhetes munka végül megérte, hiszen a magyar mestercukrász művéről az angol Vogue is beszámolt, megemlítve hazánkat is, illetve Martha Stewart, a tévés főzőműsor vezetője is érdeklődött a recept iránt.
A tortára friss virág került

A gasztrográf azonban abban a szerencsében részesült, hogy Sylvia mesélt magáról az esküvőről is. A háromnapos rendezvény első estéje az afrikai hagyományok jegyében telt, mindenkinek afrikai öltözéket kellett viselnie. Idris és felesége ugyanis afrikai származású. Majd szombaton volt az esküvő, ahová természetesen sztárok is érkeztek. A harmadik napon white partyt tartottak, ahol Vera Vang is megjelent, aki a mennyasszonyi ruhát tervezte.

S míg a felnőttek buliztak, a gyerekek szórakoztatására mini cukrásztanfolyamot szervezett Sylvia.

A vendégeknek pedig nem lehetett okuk panaszra, hiszen luxus szállodában szállásolták el őket, a Mandarin Oriental Hotel Marrakechben.
A virágdíszek