Vannak tipikus vendégváró receptjeim, nagy részük könnyen, gyorsan elkészíthető. De ezek szinte mindegyikében van hús, vagy éppen valamilyen tejtermék, esetleg mindkettő. Így ezek az ételek szóba sem jöhetnek, amikor a barátnőm érkezik, aki nem elég, hogy vegetáriánus, de még vegán is. Éppen ezért, már jó előre ötletelek, mivel lepjem majd meg, mit főzzek neki, ügyelve arra, hogy változatos legyen, ami az asztalra kerül.

Így volt ez karácsony előtt is, amikor egy egész napot töltöttünk együtt, hogy több száz ischlert készítsünk az ünnepekre. Az egésznap pedig azt is jelentette, hogy ebéddel, vacsorával is elő kellett rukkolnom. Az ember azt hinné, hogy vegetáriánusnak, vegánnak nehéz főzni, pedig nem. De felejtsük el a rossz beidegződéseket, mint például a rántott gomba, rántott sajt. Sok magyar konyhában ugyanis ezek a jolly jokerek, ha olyan valakit akarunk jóllakatni, aki nem eszik húst. Ráadásul egy vegán ezekre még csak rá sem néz, nem beszélve arról, hogy több erőt, fantáziát érzek magamban, minthogy egy nem húsevőt ilyenekkel traktáljak.
Maradt tehát a zöldség, minden mennyiségben. Ez azért is kihívás, mert ahhoz, hogy valami különlegeset tegyek a vegán vendég elé, érdemes a fűszerekkel játszani. Ezt én egyébként is imádom, szeretem a különleges ízeket kombinálni, és izgalommal várni a végeredményt, mi sül ki belőle.
Eddig nem sikerült hibáznom, legalábbis a barátnőm szerint: ezt bizonyítja, hogy a recepteket elkérte, és azóta már el is készítette azokat. A napokban kaptam visszajelzést is: „Hát nem mondom, hogy nem jó, de nem lett olyan, mint a tiéd. Az sokkal izgalmasabb volt. Hiányzott az a pici kontraszt, amit az édes chili ad…”

Ez azért nagy dicséret, attól, aki kiváló szakács, és nem ma kezdte a vegánságot 🙂
Íme a receptek:
Sült zöldségek bulgurral
Mindenféle zöldséget összevágok (krumpli, padlizsán, cukkini, hagyma, fokhagyma, répa – szerintem almát is lehet), szórtam bele tökmagot, apróravágott datolyát. Készítettem egy öntetet: olajban elkevertem a tahinit, a vegetát, borsot, római köményt, petrezselymet, édes chili szószt. Ezeket jól kikevertem, és nyakon öntöttem vele a tepsiben lévő zöldségeket, át is masszíroztam őket. Pici fehér bor mehet rá, majd fólia, sütő. A végén lepirítani. Köretnek pedig kiváló hozzá a bulgur.

Egy másik recept:
Csőben sült zöldségek
Olajban megpirítom a fokhagymát, majd rárakom a zöldségeket – én borsót, zöldbabot és csicseriborsót találtam itthon, de bármi lehet. Rakok rá vegetát, borsot, curryt, szerecsendiót. Egy pici szójaszószt, balzsamecetet és tahinit. Ezeket jól összepárolom, majd egy kivajazott formába, tepsibe teszem.
Készítek besamel mártást: lisztet olajjal/vajjal megpirítom. Most egész borsot és sót raktam bele, és szerecsendiót, még a pirítás állapotában, így jobban kijön az íz. Majd felöntöm kókusz- esetleg rizstejjel, és hagyom besűrűsödni. A végén pici parmezánt reszeltem bele – ezt a vegánok elhagyhatják, sőt – és az egészet rálocsoltam a tepsiben pihenő zöldségekre. Majd be a sütőbe, és pirosra sütöttem.
