Mirjam örökre elhajózott – embercsempészetben utaztunk

Az életnél nagyobb forgatókönyvíró még nem született. Időnként sorsunk hihetetlen fordulatokban bővelkedik. Vannak titkaink, amelyeket legalább harminc évig, vagy még tovább őriznünk kell. Magunkban. Úgy, hogy még azt a legközelebbi szeretetteinkkel se oszthatjuk meg. Ez végül akár velünk együtt a sírba száll.

A hetvenedik évembe lépve jutott eszembe, eljött az ideje a nagy visszaemlékezéseknek. Az Új életben a magyar zsidóság újságjában  tettem közé először, hogy keresem azokat a  fiatalokat, akik Jugoszlávián keresztül jutottak ki az Ígéret földjére 1972 nyarán. Ők a budapesti hitközségen keresztül jelentkezhettek egy tengerparti, nyári táborozásra. Elsőként ehhez a cikkhez, mellékelt képen látható Grósz Péter jelentkezett. Innentől kezdve máris elárasztottak a visszaemlékezésekkel, a résztvevők neveivel, az élőkével és a már elhunytakéval.  Sokan csak most, csaknem félévszázad elteltével szembesülnek, hogy miért és miként tervezték meg ezt az Exodus akciót.

Kevesen tudják, hogy 1967 nyarán, amikor meg kellett szakítanunk a diplomáciai kapcsolatot az agresszornak nyilvánított Izraellel, egyre nehezebb, körülményesebb volt a magyar zsidó fiatalok kiutazása. Többen is a tengerben vesztek, amikor Triesztnél akartak kijutni a keleti tömbből.

Mivel akkoriban a KGB megbízottak még a vidéki kapitányságokon is jelen voltak, kockázatos volt a közvetlen kapcsolatkeresés a zsidó állam megbízottaival. Az állambiztonsági szolgálatok a pártközpont legmagasabb szintű, titkos utasítására kiküldött egy ügynököt Jugoszlávia és Olaszország közötti útvonal feltérképezésére. Ez a tiszt viszont  disszidált és minden titkát felfedte az amerikai kollégáknak. Akik egyáltalán nem honorálták a bőbeszédűségét, viszont megtudták, hogy az akkori magyar vezetésnek van egy ilyen szándéka. ( Megjegyzem az ilyen önkéntes árulókat minden titkosszolgálatnál bizalmatlanul fogadják. )

Tehát csak célba ért a hír, a  párt első embere elfogadja, hogy sok zsidó fiatal Belgrádon át teljes biztonságban jusson ki Izraelbe. Csaknem félévtizedig tartott, míg ez a sokoldalú, humánus jó szándék minden részről egymásra találjon. A legnehezebb az volt, hogy a testvéri Szovjetunió minderről ne szerezzen tudomást.

Tehát olyan embert kellett találniuk, aki a szolgálatok kebelén belül teljesen „szűz” ismeretlen, és nem fordulhat elő, hogy átáll. Mivel az ilyen küldetésekre soha sehol a világon nem hirdetés útján keresnek vállalkozót, nálunk – emlékeim szerint – Ladvánszky Károly miniszterhelyettes szemelt ki.

Megjegyzem, alig húsz esztendősen tudtam meg, hogy ez a megbízás nem egy írásos megállapodás alapján zajlik majd.  Nem kapok munkakönyvet és szerződést, csak egy privát autót. Érthetőbben minden eszköz és anyagi forrás a rendelkezésemre áll, de ha bármi is történne velem, mi sohasem ismertük egymást. Mondhatok majd bármit, letagadják. A lebukás kockázata csak az enyém. Pontosabban nem kerülök leltárba, fogyóeszköz leszek.  Mint nőtlen legfeljebb majd Édesanyámnak hiányozhatok. Úgy adtak szabadságot, hogy a KISZ megyei első titkára politikai munkára kért ki az újság kiadójától. A hosszúra szabott nyaralásom okát, célját soha senkivel sem oszthattam meg. Vigasztalásul elmondták, szurkolnak nekem.

Szerencsére, a terep nem volt ismeretlen számomra.  Korábban ugyanis Bárány Vilmos, a Hungarocamion vezérigazgató helyettese többször is felkért egy–egy riport útra.  Kamionos utazásokra.  Ez se lehetett véletlen. Voltam Splitben, Koperban, becsatangoltam a kikötőket és a környező üdülőhelyeket, így mintha hazamentem volna. Társaim, segítőim, ha élnének, még most se örülnének, ha felfedném a kilétüket. A belgrádi hitközség segítségével találtunk egy tágas, de lepukkant nyaralót közel a tengerhez – a máig őrzött képeslap szerint Kastel Stariban. Vaságyakkal és pottyantós budival. Ezt a két dolgot sosem felejtem el. Ezeket mindannyiunknak szokni kellett.

Majd júniustól megkezdtük az embercsempészést. Több turnusban, általában  vonattal.  Egyénileg, csoportosan, úgy szerveztem, hogy a magyar határig mindannyian külön ültünk. Több frissen avatott rabbi növendék és zsidó árvaházi fiatal választott magának új hazát. A Szentföldet. Nagy szomorúságomra a következő esztendőben kitört Közel- keleti háborúban már többen is katonaként vesztették életüket. A lányok, fiúk, a velem egykorúak soha sem tudhatták, hogy vigyázok rájuk. Magam se lehettem biztos, hogy akad e köztük tégla. Figyelnek-e minket, vagy az ottaniaknak szemet szúrt-e már az állandó jövés, menés.

Az Exodus akció minden fejezete azzal végződött, hogy akik végleg elszánták magukat az alijázásra, egyenként találkoztak egy magas, sportos alkatú, szép, szőke hosszú hajú, szemüveges nővel egy kikötőhöz közeli vendéglőben. A nő nekem nagyon megtetszett és egyre több hasonlóságot fedeztem fel benne Mamámmal és testvéreivel. Szűkszavú, mindig szomorú hangulatú volt, és már sajátos akcentussal, de szépen beszélt magyarul. Tőlem akkor soha semmit nem kérdezett és a szolgálat szabályai szerint magam se kíváncsiskodhattam.

Nos, jóval a rendszerváltás után tudtam meg, hogy ez a nő drága édesanyám unokahúga Schiffer Mirjam. Marika, aki 1931 januárjában Miskolcon született és tizenhárom esztendősen járta meg a poklok poklát. Mamámmal és Margit nénikémmel Auschwitzon kívül hét lágert jártak meg. A kilencvenes évektől már rendszeresen hazajárt. Így derült fény arra, hogy mi már valahonnan ismerjük egymást. Ám a közös titkunkat őriztük. Remélem megbocsátja, hogy most  már leleplezem.

Marika, Margitka nénikémmel. Itthon. Édesanyámmal míg élt, telefonon naponta akár kétszer is keresték egymás . Ha Mamám nem vette fel, rögtön engem tárcsázott.

Édesanyám halála után még egyszer eljött a családjával Miskolcra. A Murphy’s étteremben, a kedvenc helyén készült ez a kép.

Marika drága most május másodikán, 88 esztendős korában hunyt el egy Haifa-i szeretetotthonban. Vasárnap este temették. Fia Ámon felhatalmazott, immár eljött az ideje, hogy talán utolsóként a világ elé tárjuk közös titkunkat.

Drága Marika, aki Édesanyám szerint a lágerek poklában gyerekként csak arról álmodozott, hogy egyszer majd jóllakik, a felszabadulás után azonnal kivándorolt. Katonaként részt vett az ország függetlenségi harcában, majd rádiótávírász lett több hajón is. Mi az Opát nevű teherhajón nem egyszer találkozhattunk. Egy képet sikerült róla megőrizni, amelyet a rádiósfülkében készítettem. Mindig, távol a spliti mólósortól, libériai zászlóval horgonyoztak le. A teherhajó nagy volt, de kis létszámú legénységgel járták a világot óceánról, óceánra. Nekem kellett hozzájuk időzíteni a táborozási turnusokat.

Nemrégiben még azon dolgoztam, hogy Marika idejében megkaphassa a neki méltán járó Magyarországi elismerést. Gondolom, feltételezem, soha nem árulta el, hogy ezért az akciójáért kapott-e valamilyen kitüntetést Izraelben.  Ezt magamtól már soha nem deríthetem ki. Annyit tudok, hogy ahányszor Pestre jött, az izraeli követség autója várta a repülőtéren.

Amit biztosan tudok, s már elmondhatom, hogy az izraeli speciális szolgálatok honorálták a magyarországi segítséget. Jöttek mentek az információk abban az időben is, amikor az internet és a mobiltelefonok világa még messze volt. A terroristákról és a terrorizmusról szóló titkos anyagok a bécsi izraeli légitársaság irodájában cseréltek gazdát. Ez a kölcsönösen hasznos biznisz nem sokáig maradhatott rejtve a szovjetek elől. Ám amikor megtudták, hogy ez mennyire kölcsönösen előnyős, már sokkal nagyobb biztonságban érezhettem magam.

Kedves Marika, drága nénikém soha nem felejtünk!

Az írás a szántográf.hu oldalról átvéve.

Home Stúdió: ahol mindent tudnak az otthonról

Előételként pizzakenyeret kínáltak nyúlpástétommal, humusszal, fürjtojással, főfogásként pedig báránysültet tálaltak búza rizottóval, roppanósra párolt zöldségekkel a Micorex Home Stúdió bemutató konyhájában. Előtte workshopot tartottak, amin a stúdió tulajdonosa Germán László köszöntötte a többnyire hölgyekből álló vendégsereget, majd Szász Miklós, az IRIS CERAMICA gyár képviselője ismertette legújabb termékeiket. Ezt követően Czinkné Sztán Anikó, az EA Art GALLERY tulajdonosa egy egyedülálló dekorációs lehetőséget mutatott be: cége egyedi, művészi színvonalú digitális festményt készít.

Mondanám, hogy az előadások alatt, az Anyukám Mondta étterem séfjének köszönhetően finom illatok terjengtek a konyha körül, de ez nem lenne igaz, hiszen amellett, hogy a Miele konyhatechnikai eszközök jól vizsgáztak, a tűzhelybe épített szagelszívó aratta a legnagyobb sikert a vendégek körében. Minden háziasszony rémálma az ételszag, de engem az is zavar, hogy a szagelszívó hangosan „dolgozik”. Itt ebben nem volt hiba, csendesen, precízen tette a dolgát, így a bemutatott bútorok, kiegészítők sem vették át az egyébként ínycsiklandó illatokat.

Minden frissen kszült a Miele bemutató konyhájában

A Micorex Home Stúdió 2018. áprilisában nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt. A stúdió létrehozásának ötlete az elmúlt 20 év kereskedelmi tapasztalataiból táplálkozva született meg, hiszen a MICOREX Tüzép mint anyacég,- amelyet sokan ÚJ HÁZ Centrumként ismernek – óriási gyakorlati tudásra tett szert az építőanyagok és ezen belül is a hideg burkolatok értékesítése terén.

– Stúdiónk egyediségét növeli, hogy kínálatunk a világszerte híres olasz designra épül a hidegburkolatoktól, a lámpákon a konyhatechnikán át, egészen a bútorokig – mondta a tulajdonos. – Ennek komplex bemutatása érdekében a POLIFORM olasz bútorgyártó cég kínálatára épülő “minta lakást” hoztunk létre, amelynek köszönhetően a vásárló egységében tapasztalhatja meg, hogy a minőségi építőanyagok, meleg színek, kárpitok, a kiváló technikai megoldásokkal párosulva, hogyan tudna a letisztult elegancia jegyében, egy igazán kényelmes, meleg és tartósan trendi otthont alkotni.

Egy ízléses szobabelső
Ez így egy az egyben jöhet
Egy stílusos gardrób minden nő álma
A csillárba beleszerettem
Étkező
Mondtam, hogy beleszerettem

A stúdió a régió lakberendezési dizájn centrumává szeretné kinőni magát, ezért fontos számukra, hogy vevőik minden tekintetben elégedettek legyenek szolgáltatásaikkal, ezért, a magas minőségű kínálat mellett kiváló ár- értékarányt nyújtanak vásárlóiknak.

„Magas minőséget kínálunk igazán megfizethető áron. Számunkra fontos, hogy a vevő otthon érezze magát vásárlás közben, ezért kiválóan képzett szakmai csapatunk segít a választásban, tervezésben, és a kivitelezésben, igénytől függően. Olyan egyéb szolgáltatásokkal állunk rendelkezésére (pl.: komplett 3D-s belső tervezés, egyedi digitális festmény tervezés és kivitelezés a belső enteriőrhöz igazítva), amelyek más forgalmazók kínálatában nem találhatók meg, és segítik a vevőt abban, hogy tökéletesíteni tudja lakberendezési vagy kivitelezési ötleteit” – fogalmazott Germán László.

A stúdióban az EA ART GALLERY képei is megtalálhatók, megrendelhetők
Egyedi portré, egyedi stílus
Részlet…
A stúdióban is kitavaszodott
A hölgyeket lenyűgözte a kínálat
Czinkné Sztán Anikó előadás közben
Előétel
Frissítő
A bárány még tálalás előtt
Az Anyukám Mondta étterem főétele

Az okleveles Papp Ranch, ahol már készül a sonka húsvétra – csak egy maradhat, Böbe a túlélő

Betonkerítés, zöld kapu, előtte buszmegálló. Ezek voltak a GPS-koordináták, amelyek alapján meg kellett találnom a Papp Ranchet. Valamennyivel Arnót után, de még Sajópálfala előtt húzódik meg az az öt hektáros terület, amely valamikor a helyi mezőgazdasági szövetkezeté volt. Hat éve azonban a Papp család tulajdonába került, igaz addigra már elvesztette régi fényét az óriási telek: elhanyagolt volt, a rajta lévő épületek romosak, volt olyan ház, amit észre sem vettek a gaztól, úgy benőtte. Mára azonban egy csodaszép kisbirtok, tóval, istálókkal, házakkal, fűszerkerttel. A karámok mögött angus marhák, az ólban duroc disznók, az udvaron tyúkok kapirgálnak. A kép idilli: az öt hektáros területet négy kutya védi, de sokkal inkább ők is élvezik a hatalmas birtok nyújtotta lehetőségeket.

Kezdetben ilyen romos istállók álltak a tanyán
A parasztház, távolban az istállók
A füstből „kijőve”

Papp Adrienn, a Miskolci Egyetem Marketing és Turizmus Intézetének tanársegédje, akitől számos érdekes előadást hallottunk a Gasztrotudós képzésen. Itt tudtam meg azt is, hogy van egy tanyájuk, ahol mindenféle disznóság készül, értem ez alatt a kolbászt, hurkát, szalonnát, és készítenek szarvas szalámit is. Szerencsés voltam, kóstolót is kaptam a finomságokból. Akkor már tudtam, el akarok látogatni Adriennék tanyájára. Erre kiváló alkalom volt a húsvét előtti időszak, hiszen a füstölőben már javában pihentek a húsvéti sonkák.

Egy a sok közül
Az utánpótlás

Mielőtt azonban megnézhettem volna a füst titokzatosságába burkolózó disznó combokat, Adrienn mesélt a Papp Ranchról, annak történetéről. „A testvérem, Ádám álma volt, hogy legyen egy tanyánk, szereti az állatokat, hivatásos vadász, vadgazda mérnök, így a szakértelme megvolt egy ilyen gazdasághoz. Persze kellett hozzá pénz is, a szüleink támogatták az ötletet, így hat éve miénk lett a terület. Amit most látunk, az az elmúlt évek munkája, amikor megvásároltuk a tanyát csak gaz volt és rom. A területből semmit nem láttunk, mindenhol bokor, gyomnövények. Ezt az épületet csak később, a gazdaság rendbetétele után vettük észre, annyira benőtte a gaz” – mutat Adrienn a mostanra kicsinosított, tetővel fedett, takaros parasztházra. Ebben található egy közösségi tér, ahol a család és barátok ünnepelhetnek, bulizhatnak. Valamint itt van a húsok, hústermékek előkészítésére alkalmas konyha, mögötte a füstölő. Onnan éppen gomolyog ki a bükkfa füstje… A ház tövében kemence áll, vele szemben pedig egy smoker, amit régi csövekből Adrienn testvére készített.

Saját készítésű smoker

A kilátás talán a tanya ezen részéről a legszebb, hiszen közvetlenül előttünk terül el a tó, ami kiváló horgászásra.

Tó, kilátással
Romantika
Tavasz

Egy öt hektáros területet nem egyszerű bejárni, de látszik, Adrienn nem először idegenvezet a területen. Egy újabb felújított ház következik, ahol vadászlak szerű szobákat alakítottak ki, és a tervük, hogy kiadják ezeket, ha beindulna a falusi turizmus. De ne szaladjunk ennyire előre…

Fűszerkert, a kutyák miatt megemelve
Tanyasi csendélet

– Egyelőre három szoba van, de egyelőre csak ismerősök, barátok alszanak itt – meséli Adrienn. – Most vagyunk abban a szakaszban, hogy döntenünk kell: vagy maradunk a gazdálkodás ezen szintjén, vagy továbblépünk. A továbblépés azt jelenti, hogy a falusi turizmusban látjuk a jövőt. Lenne szállás, az itt nevelt állatokból pedig ételt is készíthetünk a vendégeknek.

Angus marhák

Ez pedig nem is akármilyen étel lenne, hiszen a Papp Ranch csapata több okleveléllel is büszkélkedhet: a Vámos-Toros napok rendszeres versenyzői, hurkájuk, kolbászuk, disznótoros ételeik a látogatók egyik kedvencei.

Disznótoros

 

Képtalálat a következőre: „húsvéti sonka”
Ínycsiklandó
Félhomályban

Füstölt sonkájukat három éve készítik, többféle páccal kísérleteztek már. Az idén csak sóban érlelték a sertéscombot, négy héten keresztül, közben pedig forgatták. Majd pácolás után a füstölőbe került a sonka, és hamarosan a húsvéti asztalon köt ki. „Nyersen kevésbé szeretem, de sóspitébe kiváló. A családnak azonban nagy kedvence, egészen vékonyan szeleteljük, pont, mint az eredet védett sonkákat. Amellett, hogy finom, tudjuk, hogy az állatok mivel voltak etetve, nálunk duroc sertések vannak és csak kukoricát kapnak… Amennyi állat van, azok pont elegendőek, hogy a családot ellássák húsárúval” – mondta Adrienn.

Ízletes finomságok kerüének ki a kemencéből
Füstölögve
Csendélet

Persze nem mindegyik állat kerül az asztalra. Böbe, a vaddisznó például kivételes helyzetben van, őt befogadták a tanyára, nevet is kapott, így nagy a valószínűsége, ő a Papp Ranchon éli le az életét.

A kerítés mögött zöldséges kert lapul

– A tanya a testvérem ötlete volt, de időközben mindannyiunk álma lett – folytatta Adrienn. – A hétköznapok stresszéből jó ide kimenekülni. Nyugalom, csend van, igaz, az állatok gondozása rengeteg munkát ad, de ez egészen másfajta munka, mint amivel a hétköznapokban foglalkozom.

Helló tyúk!

A szívek szabója Londonban is sikert aratott – Sylvia Szikszóra hozza a cukrászmesterség nagyjait

Évekkel ezelőtt célul tűzte ki, hogy segíti a hazai cukrászokat – profikat, amatőröket egyaránt -, hogy nemzetközi versenyekre is kijuthassanak. Azóta is ösztönzi őket, hogy minél több megmérettetésre nevezzenek be külföldön, elsősorban Angliában, ahol Sylvia Elba él. Célja megvalósításában nagy szerepet játszott az is, hogy – első magyarként – a Cake International zsűritagjának és junior nagykövetének választották. Ez a showt – ahogy Sylvia nevezi az angol versenyt – 25 éve rendezték meg először, azóta pedig évente kétszer adnak lehetőséget a cukrászoknak, hogy versenyezzenek. Áprilisban Londonban, novemberben pedig Birminghamben rendezik meg a Cake Internationalt. Ahol a fődíj összege sem elhanyagolható, hiszen felnőtt kategóriában közel 1millió forint, a gyermekeknél pedig csaknem 100 ezer forint.

Sylvia Elba

A novemberi versenyről már korábban beszámoltam, hiszen a miskolci dr. Lenkei Ferencné Böbe negyedik helyezést ért el csokoládéból készített szobrával. Böbe az áprilisi versenyen is indult – most marcipánból készített szobrot, ami meglepte a zsűrit is, merésznek tartották -, de mellette Nyári Szandra, Móczár Piroska és Pintér Katalin is neveztek a londoni eseményre. Természetesen mindannyian Sylvia ösztönzésére, segítségével és támogatásával indultak Londonban. Nyári Szandra is már másodszor jutott ki a versenyre, Sylvia mellett a Szilágyi Györgyi Tortamissio is szponzorálta.

Sylvia, a bátor mestercukrász

A nívós verseny egyetlen magyar zsűritagja pedig nem vallott szégyent honfitársaival, hiszen arany- és bronzérmeket, valamint számos oklevelet hoztak el az áprilisi versenyről. „Kis- és nagy artisztikval neveztek, valamint gyermekkategóriában is, többek között az én fiam is, valamint volt két magyar hölgy – egyiküket csak a versenyen ismertem meg -, akik kekszet készítettek a versenyre. Nem is akármilyen kekszeket: hímestojás és hímzés motívumok voltak a süteményeken. De spanyol nő, tigris és mesevilág is készült csokoládéból… Böbe hatalmas inspiráció mind a magyarok, mind a külföldi versenyzők számára, hiszen 69 évesen is fantasztikus sikereket ér el. Most engem is meglepett, hiszen nem tudtam előre, mit készít, majd kiderült, a sógoromat, Idris Elba színészt formázta meg, amivel negyedik lett… Több éves tapasztalatom alapján bátran állítom, a magyar versenyzőknek igenis ott a helyük egy-egy ilyen nemzetközi eseményen” – fogalmazott Sylvia.

A képen a következők lehetnek: 4 ember, , mosolygó emberek, cipők és belső tér
Böbe eddigi alkotásai csokoládéból

 

A képen a következők lehetnek: étel
Móczár Piroska a Szívek szabóját mintázta meg

 

A képen a következők lehetnek: 1 személy, mosolyog
Nyári Szandra ezzel a szoborral nevezett

 

A képen a következők lehetnek: 1 személy, mosolyog, állás és belső tér
Pintér Katalin műve bronzot ért. Gratulálunk neki is!

Persze Sylvia nem csupán az angol versenyre invitálja a magyarokat, hanem Magyarországra, egészen pontosan Szikszóra is szervez egyet: a Cake de la Cake lesz az első Magyar Nemzetközi Torta Design Verseny. A megmérettetés szeptember 14-én lesz.

„Megálmodtuk ezt a versenyt, hogy lehetőséget biztosítsunk a hazai cukrászoknak nemcsak magyarországi, hanem külföldi versenyzésre is – meséli Sylvia. – Magyarországon sokan szeretnének nemzetközi versenyre menni, de nem áll módjukban, ezért úgy gondoltuk, hogy mi hozzuk el nekik a nemzetközi versenyt. Reméljük ezzel a kezdeményezéssel segíteni és támogatni tudjuk szakmai fejlődésüket és előrelépésüket. Bízunk benne, hogy magyar tortaverseny hagyományát teremthetjük meg, amely támogatja a jövő tortadesigner generációját.”

Füzzesséri József, Szikszó polgármestere azonnal rábólintott az ötletükre, és biztosítja a helyszínt a számukra

– Sorra érkeznek a nevezések, a határidő június – mondta Sylvia. – Arra számítunk azonban, hogy sokan az utolsó pillanatban jelentkeznek majd a versenyre. Annyit mondhatok, érdemes lesz részt venni, hiszen néhányan kijuthatnak a londoni nagyversenyre, illetve a cukrásztanulók közül páran Párizsba is elutazhatnak. Hogy kik, arról a hazai szakemberek mellett egy nemzetközi zsűritag is dönt majd.

Megvan az utánpótlás, ez Sylvia fia készítette

A díjak mellett értékes tombolaajándékok is lesznek, Sylvia jóvoltából Michael Kors, Armani, Superdry, Loreal, Astor, Swarowsky, Jasper Conrad, Next termékeket sorsolnak ki.

A látogatók és versenyzők egésznap – a szikszói polgármester felajánlásának köszönhetően – ingyen üdítőt kapnak. Es a szervezők is reggelivel, kávéval várják a versenyzőket.

 

NYEREMÉNYEK
❖ A Cake de la Cake Champion-ja / Overall Champion
❖ A Gyermek Kategória Champion-ja / Children’s Category
Champion
❖ A legízesebb torta díja / The Best Tasting Cake Award
❖ A Zsűri elnök különdíja / Head Judge Award
❖ Polgármester különdíja / Mayor’s Award
❖ 3xCIL* győztese / CIL* Winner
❖ 1xSP* győztese/ SP* Winner
❖ Minden kategóriában I. -II. -III. helyezett / In every category
1
st, 2nd and 3rd places
❖ Közönségdíj / Audience Award

 

Versenykiírás:

CakeXdeXlaXCake-Szikszo-Magyar-Uj

Narancsbor, aminek semmi köze a narancshoz, mégsem átverés

Vártam, hogy megkóstolhassam. A neve alapján gyümölcsös, mézédes, csábító nedűre számítottam. Valami olyanra, amely nyáron, megfelelő hőmérsékleten hűsít, felüdít, télen pedig átmelegít. Mert a narancs nálunk téli gyümölcs, legalábbis az én korosztályomnak, évtizedekkel ezelőtt ugyanis csak télen – akkor is csak pult alól – lehetett beszerezni. De természetesen ez a mediterrán citrusféle maga a napfény, maga a nyár. De ne is vesztegessük a szót a narancsra, hiszen a narancsbornak semmi köze ehhez a gyümölcshöz, leszámítva persze a színét.

Kapcsolódó kép
Íme a narancsbor

Annak ellenére, hogy a neve alapján mézédesnek tippeltem a narancsbort, mégsem csalódtam abban, amit ízlelőbimbóim kóstoláskor felfedeztek. Száraz, gyümölcsös, kissé savanykás italba „botlottam”, ami elsőre fanyar volt, majd szőlőíz, a szőlőlevek kellemes édessége, a szőlő húsának fanyar, mégis cukros íze maradt a számban.

Képtalálat a következőre: „narancsbor bor”
Gyönyörű színek, narancs és borostyán

– Narancsboroknak a héjon erjesztett fehérborokat nevezzük, amelyek nem a klasszikus fehérbor készítési eljárással készülnek – tudtuk meg dr. Bene Zsuzsanna, egyetemi docenstől, aki a Gasztrotudós képzésen tulajdonképpen az osztályfőnököm volt. Zsuzsanna maga is borász, sőt az általa vezetett Tokajbor-Bene Pincészet már készített is narancsbort, volt szerencsém ezt megkóstolni.

Képtalálat a következőre: „narancsbor bor”
Héjon erjesztés

 

„A normál fehérborok esetében a héjjal való érintkezés csak a préselést megelőzően történik, ezt hívják áztatásnak, de nincs erjedéssel járó folyamat. A narancsborok esetében a préselést megelőzően nem történik áztatás, hanem héjon erjesztés, pont, mint a vörösboroknál. A borkészítők arra törekednek, hogy az élesztők cukorátalakító tevékenységüket megkezdjék, hosszabb ideig héjon erjedjen az alapanyag, mielőtt préselnék. Ennek  eredményeként a bor narancsszerű színt kap, íze is eltér a megszokott fehérborokétól, ugyanis a héjban található színanyagok mellett, más értékes dolgok, így fenolok és tanninok is kerülnek az így készülő borba” – sorolta.

Ha a bor és a narancsbor történetét kutatjuk, akkor érdemes egészen a Dél-Kaukázusig mennünk. A tudomány mai állása szerint ugyanis a világ borkultúrájának bölcsője ott található. A tényt, miszerint a bor Grúziából indult el a meghódítani a világot mintegy 8000 évvel ezelőtt, számtalan ott talált régészeti lelet támasztja alá. Grúziában találtak olyan magokat, amelyek termesztett szőlő magjainak tűnnek, és körülbelül Kr.e. 6000-re datálhatóak. A Dél-Kaukázus ősi népe ekkorra már felfedezte, hogy a vadszőlő leve titokzatos átváltozással borrá alakul, ha a földbe teljes terjedelmükben beásott agyagedényekben, úgynevezett kvevrikben, hagyják. Ezt a tudás aztán apránként fejlődött és finomodott az évszázadok során.

Képtalálat a következőre: „agyagedény bor”
Kvevrik

 

A kvevrik olyan borkészítésre szolgáló speciális edények, amelyeket méhviasszal impregnáltak, majd földbe temették azokat, hogy az ottani állandó, alacsony hőmérsékleten mehessen végbe az erjedés. A termelés és a fogyasztás különböző fázisait több ezer év óta, mind a mai napig fejlesztik, de a Dél-Kaukázusban a kvevri még most is ugyanolyan fontos szerepet tölt be a borkészítésben, mint egykor.

A technológiát az UNESCO 2013-ban felvette az immateriális kulturális hagyományok között nyilvántartott eljárások sorába. Sok grúz család kitartóan ragaszkodik gazdag borkészítési kultúrájához. Lakóházuk mellett van egy speciális kis épület, a “Marani”, ahol különböző méretű kvevrik vannak elásva. A kvevrinek egész kultikus jelentősége van, amikor a családban fiúgyermek születik, elásnak neki egy kvevrit, amit csak a lakodalmán bontanak fel, hogy együtt fogyassza el a család az isteni nedűt.

Képtalálat a következőre: „kvevrik”
Itt nem kistételben készül a narancsbor

Miközben a világ borászatára egyre inkább jellemző az új trendek, új irányelvek megjelenése, fontos szerepe van a hagyományoknak, amelyek visszanyúlnak a szőlő- és bortermelő kultúrák gyökereihez. Éppen ilyen innováció a narancsbor készítése is.

Képtalálat a következőre: „kvevrik”
Pihen a borostyán színű nedű

A világ új gasztronómiai trendjeit tanulmányozva a narancsbor megjelenése igazi ritkaságnak és különlegességnek számít. A fehérborok héjon erjesztési eljárásával kapcsolatban rengeteg előítélettel rendelkezünk – mondta dr. Bene Zsuzsanna. – Sokan úgy gondolják, hogy ezek a borok a narancsból készülnek, vagy narancshéjat áztatnak a már kész borokba, miközben ezek az italok szárazra erjedt, különleges aromavilággal rendelkező borkülönlegességek.

Képtalálat a következőre: „orange wine”
Borok

Számunkra a narancsborok nevükkel hívták fel a figyelmet, mert a megtévesztő elnevezéssel és színnel a mediterrán gyümölcsre asszociál a fogyasztó és mediterrán életérzésre, ami örömöt, bájt, jókedvet és nem utolsó sorban eleganciát, egyediséget hordoz. A fogyasztó mindig vágyik valami újra, különlegesre, de szem előtt tartva természetességet, a hagyományokat és egészségességet.

Képtalálat a következőre: „orange wine grill”
Grillezett rák mellé is ajánlják

Ma már a borkészítők, borszakértők mellett természetesen a gasztronómia is egyre több figyelmet fordít az agyagedényben és amfóratartályban erjesztett és érlelt borkülönlegességekre. De a gasztroszakemberek mit is ajánlanak a narancsborhoz?

Képtalálat a következőre: „héjon erjesztés”
Mihez is illik?

Dr. Bene Zsuzsanna két elismert szakembert kérdezett erről: Ruprecht László séfet, a SVÉT (Stílusos Vidéki Éttermiség elnöke) és gasztronómiai szakértőt és Angerman László sommeliert, az ÉV Sommelier 2016 és Év Sommelier 2018 címek birtokosát. Nem véletlenül, hiszen mindketten a magyar gasztronómia kiválóságai, akik nemcsak elméletben, hanem gyakorlati tapasztalatokkal is rendelkeznek a hazai vendéglátás terén.

Az ő ajánlásuk alapján a grillezett zöldségek, aszalt gyümölcsök, csirkemell, hal, kávés édességek mellé kiváló lehet. De beilleszthető tartalmas húsalapú levesek, kacsa, bárány, esetleg nem túl domináns egzotikus fűszerezéssel készült ételek mellé is, valamint kiváló salátákhoz is.

Képtalálat a következőre: „kávés édesség”
Kávés édesség mellé is kiváló

A szakemberek elmondták azt is, a narancsborokra úgy tekintenek, mint az újítás egy kiváló eszközére. A borászat ugyanis sokkal hamarabb reagál az innováció kihívásaira, mint a gasztronómia, így nem az ételek mellé keresnek új társat, hanem sokkal inkább egy borászati újdonsághoz próbálnak ételeket alkotni.

Képtalálat a következőre: „bárány étel”
Húsvétkor kipróbálhatjuk egy finom báránysült mellé

Ezeknek a boroknak a gasztronómiai megjelenése új irányokat jelölt ki a séfek számára, mert teljesen más az ízviláguk, mint a normál fehérboroknak, rendkívül elegáns a megjelenésük, viszont száraz borhoz mérten szokatlanul magas az áruk. Poharakba kitöltve nem tükrös, csillogók, hanem szűretlenek és semmilyen kémiai tartósítószert, segédanyagot nem tartalmaznak. Készítőik organikus gazdálkodást folytatnak, éppen ezért az organikus, kis ökológiai lábnyomú termékek piacán pozícionálódnak. Ma még sokszor nemcsak a fogyasztók, hanem a séfek számára is ismeretlenek ezek a borok.

Képtalálat a következőre: „fine dining”
Fine dining menüsorban is elképzelhető

Angerman László a narancsborokat egy fine-dining menüsorban tudja elképzelni. „Mindenképpen fontos, hogy felkerüljenek az étlapokra a narancsborok, még ha nem is nagy választékban, de ott legyenek és lehetősége legyen a vendégnek megkóstolni. A héjon erjesztett fehérborokat például aperitifként lehet a hideg előételek kísérője, mert vannak közöttük könnyedebb frissebbek, üdébbek. De egy tartalmas, aranysárga húsleves párja is lehet egy szép héjonerjesztett rizling, vagy a vaníliás jegyekben gazdag chardonnay. Mivel széles skálán mozog a narancsbor-étel párosíthatósága, így bármelyik fogáshoz találhatunk megfelelő ízkombinációt. De ne feledkezzünk meg a főételünkről, amely lehet szuvidált szűzpecsenye sáfrányos rizottóval és kapros mártással, ehhez milyen szépen harmonizál egy Tramini narancsbor fanyar, diós, karamell aromájával. Desszertként elképzelve egy könnyedebb mousse-t, szépen tudnak harmonizálni a narancsborok zöldalma és körte ízjegyei” – fogalmazta meg.

Képtalálat a következőre: „aranysárga húsleves”
Aranysárga húsleves mellé is ajánlva

 

Amennyiben valakit bővebben érdekel a narancsbor, most olvashat is róla. A kötet elektronikus formában érhető el az alábbi hivatkozáson: http://real.mtak.hu/91346/

 

Kijöttünk Olaszba’ – Reméljük, megmenekül a lagúnák királynője

Kiruccani Velencébe igazán őrült ötlet, nem is fordul elő minden hétvégén (sajnos), de szülinapra szép meglepetés. Főleg így tavasszal, amikor még viselhető a turisták tömege, viselhető a meleg. Amikor még csak éled Olaszország, de már levonult a velencei karneváli tömeg, amikor a tavasz első napsugarai melegítik a Szent Márk teret, és a több száz éves kávézók teraszain egy jeges koktél is jólesik.

Irány a belváros!
Ilyen egy vízitaxi

Olaszország a szívemcsücske, annak ellenére, hogy van már két évtizede, hogy utoljára ott jártam. Imádom az olasz életstílust, az olasz konyhát, az emberek mentalitását, az eleganciájukat, stílusukat, és valljuk be, az olasz pasik extrán jóképűek. Éppen ezért már régen terveztem, hogy újra elutazom a taljánok földjére. Barátaim pedig kitalálták, menjünk Velencébe. A hosszúhétvége pont alkalmas volt egy gyors városnézésre. Igazából tényleg csak egy gyorsra, de még így is megérte.

A Szent Márk-székesegyház, és az elmaradhatatlan árusok

A Szent Márk tértől alig 50 méterre volt a szállásunk, az árkádok alatt csak átgyalogoltunk, és elénk tárult a képeslapokról jólismert látkép: a Szent Márk-székesegyház, a harangtorony és a Dózse-palota. Az árkádok alatt pedig a múlt század eleji hangulatot árasztó cukrászdák, világmárkákat kínáló ékszerboltok és muránói üvegeket árusító üzletek váltották egymást. Ezekbe a boltokba nem volt érdemes betérni, nem a mi pénztárcánkra méretezték az árakat, de a kirakat előtt jó volt gyönyörködni egy-egy míves ékszerben, több millió forintot érő órában, vagy éppen a muránói üvegművesek kezei alól kikerült üvegtárgyakban. Volt olyan márkabolt, ahova nem csupán azért nem mentünk be, mert nem akartunk, de ha akartunk volna se tehettük volna meg. Biztonsági őr állt az ajtóban és előre be kellett jelentkezni ahhoz, hogy valaki elfoglalhassa az aprócska, de annál drágább üzlet két elegáns foteljét. A szerencsések ezekben a kényelmes ülőalkalmatosságokban válogathattak a milliós ékszerek, karravalók között. Még egy pohár pezsgő, kávé, aprósütemény is jutott nekik, nehogy megunják a válogatást. Ezek az apró figyelmességek belefértek az árba.

Úton…

Mintahogy a velencei kávézók ajándékai is: házi chips, földimogyoró, édes- és sós teasütemények. A Szent Márk térbe benyúló teraszok mindegyikén ilyen apró figyelmességekkel próbálták lenyűgözni a vendégeket. Sikerült is. Nem nagy dolgok, de jóleső érzés volt, ahogy a jeges koktél, vagy éppen a hamisítatlan olasz kávé mellé került egy kis nassolni való, és amint kifogytak a finomságok, a figyelmes pincérek azonnal pótolták ezeket. Persze az apróságokon kívül nem hagyhattuk ki a tiramisut, a ricottás tortát, na és persze az olasz fagyit. Hibát ezekben sem találtunk. Persze a környezet, a napfény, Velence díszlete, és a dolce vita érzés is csak fokozta az ízeket, az élményt.

A Szent Márk tér egy része

Természetesen nem hagyhattuk ki a jólismert nevezetességeket: Szent Márk-székesegyház, Dózse-palota, Sóhajok hídja…Annak ellenére sem, hogy csapatunk minden tagja már nem először járta végig ezeket a helyeket. A székesegyházba ingyen jutottunk be. Nem azért, mert szemfülesek voltunk, hanem, mert az ingyenes.

A székesegyház

Bizánci stílusban épült, és a Google-nak köszönhetően még számos érdekességet leírhatnék róla, de a keresés örömét meghagyom mindenkinek. Inkább a hangulatára térnék ki, ami amellett, hogy lenyűgöző, félelmetes is. Belépve szinte megelevenedik előttünk a zord, sötét középkor. Építészetileg persze valóban lenyűgöző, és egyben felfoghatatlan, hogy a XI. században hogyan tudták elkezdeni a templom építését, valamiért mégis rossz érzést kelt az emberben. Szinte halljuk, látjuk a bizánci kor papjait, főméltóságait, ahogy bevonulnak a bazilikába, ahogy hajbókolnak, és elgondolkodunk, mennyi fájdalomnak, könyörgésnek adott már helyet ez az épület.

Csak egy kávézó
Dolce vita
Tipikus olasz kávéterasz

Gondolkodásunkból pedig időről-időre felocsúdunk, mert nem árt a lábunk elé nézni. A székesegyház padlózata ugyanis megsüllyedt. Helyenként óriási mélyedések figyelmeztetik a turistákat arra, hogy Velencében semmi sem örök, ha csak csoda nem történik, a város Atlantisz sorsára juthat. Csak az elmúlt században 10 centit süllyedt a lagúnák királynőjeként is emlegetett Velence.

Hát mit mondjak, az a terasz 🙂

Igaz, az is csoda, hogy eddig bírta. A velencei házakat elnézve pedig érthetetlen, hogy statikailag hogy nem dőlnek össze. Szállondákban a padló sem volt egyenes, az ágy eleje és vége között csaknem 5 centis szintkülönbség volt, a lift plafonján ugyancsak jelentős eltérést figyelhettünk meg. A Dózse-palotában sétálva többször nagyot rezgett a padló, ráijesztve a turistákra. A házak aljzata szinte mindenhol penészes, átázott, a rácsok rozsdások, a néhol kikandikáló cölöpöket is benőtte a moha. Mindezek ellenére, vagy éppen ezért Velence maga a csoda. Tele titokkal, legendával, történelemmel.

Kilátás a Dózse-palotából
Fények, hangulat, lagúna

A város szűk utcái színházi díszletek. Valamiért nem lehet komolyan venni ezeket a romantikus sikátorokat. Nem evilági, nem ebben a korban „játszódnak”. Hiába a Gucci, Dior, Louis Vuitton – és egyéb világmárkák – üzletei, valamiért ezek sem zökkentik vissza a turistát a jelenbe. A spalettás ablakok, a színes üvegablakok, az apró erkélyek, a halvány esti fények, a gondolások mind mind gondoskodnak arról, hogy a vendég belecsöppenjen valami földöntúliba. A csendről nem is beszélve, ami elsőre fel sem tűnik az embernek. Hiszen hiába a több százezer turista, a belváros nyüzsgése, valami mégis megmagyarázhatatlanul más, amikor az apró spalettákat kinyitjuk a szállodai szoba ablakán. S amikor megkondul a Szent Márk-székesegyház harangja, amikor elüti az időt, és már csak az apró utórezdülések visszhangoznak, akkor esik le, mi az, amit nem hallunk Velencében: a kocsik zaját. S ez megmagyarázhatatlan nyugalmat áraszt, más hangok felerősödnek, másra fókuszálunk, s talán ez is más dimezióba helyezi az ott töltött időt.

Arra meg a Rialto
Még egy terasz

Autó nincs, de persze vannak gondolák. Szállondánk előtt parkolt vagy negyven, s minden reggel, reggeli közben, ezek látványa tárult elénk. A gondolások már korán nekikezdtek a járművek takarításának, majd rövid pihenés után, indult a munka. Hétköznapi ruhájukat csíkos pólóra váltották, fejükre felkerült a velencei kalap, és az első vendégekkel már ki is eveztek a szűk lagúnákba. Az egyórás út 80 euró volt, de ehhez ma már nem jár énekszó. A gondolások leginkább a telefonjukat nézik, vagy éppen arra ügyelnek, hogy az alacsony hídaknál lehúzzák a fejüket. Később azt is megtudtam, évente csak 2-3 új evezős kap engedélyt arra, hogy ezt a vízijárművet vezesse. Egyrészt, mert nehéz megtanulni a gondolázást, másrészt gondolom, ezzel is védik a gondolásokat a konkurenciától.

Kilátás a reggelihez
Bizonyíték, hogy kulturálódtam is 🙂

Valaki tudta, hogy mi a csillagjegyem 🙂

Dózse-palota
Na ez plafon
Ezt nem volt egyszerű cipelni

(Folyt.köv.)

Osiék másodszor is megcsinálták: több mint kétmilliót gyűjtöttek a kisbetegeknek

Másodszor is megcsináltuk – adták hírül Osváth Tibor Osi és Fekete Zsolt, a Miskolci Nemzeti Színház tagjai. A tavalyi siker után ugyanis az idén is elindították a Segítsünk közösen egy mosolyért! akciójukat, amelynek keretében a GYEK-ben fekvő gyermekeknek gyűjtöttek pénzadományt. Az idén összegyűjtött több mint kétmillió forintból – félezer ember adakozott – vásárolt ajándékokat hétfőn adták át a GYEK-ben.

Osi és Zsolt kezdetben mindenkit arra kértek, csak száz forinttal támogassa kezdeményezésüket, de többen ennél is nagyobb összeget utaltak, volt, aki 300 ezer forinttal segítette az akciót. Ennek és persze a sok-sok adakozó embernek köszönhetően az idén 2 225630 forint gyűlt össze, ami 120 ezer forinttal több, mint a tavalyi összeg.

A több mint kétmillió forintból négy LED Tv-t vásároltak, ezekből kerül majd a gyermekrendelőkhöz, valamint az intenzív osztályra is. Az adományokból jutott játékokra, könyvekre, lázmérőkre, babakifogókra, etetőtányérokra, a csecsemőosztályra pedig zenélő forgók kerültek. „Vásárlás előtt a GYEK-ben dolgozó orvosokkal és ápolókkal egyeztettünk – éppúgy, mint tavaly -, hogy mire is lenne szükségük” – mondta Osi. 

A pénzből még maradt, így az idén a Nagybarcai Gyermekotthon lakóit is megajándékozza Osi és Zsolt. Már eltervezték, oda játszószőnyeget, bébijátékokat, cumisüvegeket visznek, valamint tartós élelmiszereket. 

„A tavalyi akciónk alkalmával jó volt látni a mosolyt a gyermekek arcán, olyannyira, hogy ez arra inspirált minket, az idén is elindítsuk a gyűjtést, a hétfői átadás ugyanilyen élmény volt, olyan jól sikerült, hogy nem kérdés, jövőre is megszervezzük az akciót” – árulta el Osi.  



Tuniszi sógornője lepte meg az adventi gyertyákkal

Egy életet nem lehet 23 kilónyi csomagba belepakolni. Ez Soltész Gabriellának sem sikerült, ezért két bőrönddel és kiskutyájával vágott neki új életének még október végén. Harmincadik születésnapját már férjével, Wathek Kanzarival (Willy) a tunéziai Sousse-ban ünnepelte. Ennek már két hónapja. Gabi és Wili még soha nem éltek ilyen hosszú ideig együtt, pedig már 2016. szeptemberétől házasok. 

Történetüket még 2017-ben írtam meg az Észak-Magyarországba: „Van egy miskolci lány, aki egy tunéziai férfihoz ment feleségül. De csak másfél havonta találkozhatnak, hiszen a férj nem jöhet Magyarországra, a hatóságok szerint ugyanis érdekházasság köttetett. A fiatalok hiába szeretik egymást, egyelőre több időt töltenek a telefonjukkal, mint együtt. A mobilt mindenhova viszik magukkal, és szinte félóránként hívják egymást, hogy megmutassák, éppen mit csinálnak, hol vannak, és kivel. A bürokráciának köszönhetően most csak így tudnak együtt lenni, így tudnak jelen lenni egymás életében….Soltész Gabriella szívesen mesélte el, hogy az elmúlt két évben hogyan változott meg az élete. Persze a szerkesztőségbe is „hozta magával” férjét, Skype-on folyamatosan kommunikáltak.”

Indulásra készen

Pár hete újra megkeresett Gabi, hogy elpanaszolja, azóta még kétszer próbáltak vízumot igényelni, de mindannyiszor elutasították őket, úgy véli, mondvacsinált indokok miatt. „Jelenleg ott tartunk, hogy október óta kint lakom, kiköltöztem, hogy végre együtt élhessek azzal az emberrel , akit szeretek, akit társnak választottam, és akit Magyarország kormánya megbízhatatlannak titulált, ezzel elutasítva a vízumkérelmét. Kiérkezésem után írtam egy levelet az itteni magyar nagykövetségnek, segítséget kértem a kinti életemhez, egy levelet kaptam, ennek lényege: csak akkor segítenek, ha bajba jutok, egyébként meg forduljak segítségért a férjemhez. Nos ennyit Magyarországról, a nemzeti összetartozásról…”

A szülinapi csokorral

Ha a nagykövetség nem is, de Willy és családja sokat segítenek Gabinak a beilleszkedésben. A miskolci nő már munkát is talált Tunéziában, egy német cég ügyfélszolgálatán dolgozik. Itt németül kell beszélnie, férjével angolul kommunikál, de már arabul is megért sok mindent, igaz, az olavasás még nem megy neki. Mint mondta, egyszerre négy nyelv van a fejében. 

Munka közben

Kérdésemre, hogy érzi magát Tunéziában, azt válaszolta, minden nagyon jó, szeret kint élni, de mostanra előjött a kajahiány, azaz a hazai ízekre vágyik. „A szüleim küldtek csomagban szalonnát, kolbászt, de otthon külön polcon kell tárolnom, mert a kinti családom „fél” ezektől” – mesélte viccesen. Elárulta, szívesen főzne magyar ételeket, de sok alapanyag hiányzik, így a helyi szállodában, ahol a férje animátor, próbál európai ételekhez jutni. Azért néha kerül csirkehúsleves, magyaros máj is a családi asztalra.

Férje azonban igyekszik széppé varázsolni Gabi első kinti karácsonyát. Szerzett neki fenyőfát, egy barátjuktól kaptak rá égősort, és Gabi szülei is küldtek ki ünnepi díszeket. „Willy testvére meglepett négy gyertyával, hogy készítsek belőle adventi koszorút. Azt minden vasárnap meggyújtom, ilyenkor a férjemnek is kötelezően otthon kell lennie” – árulta el.

Az advent kint sem maradhat el

Itt most 23 fok van napközben, így nincs igazi karácsonyi hangulat – mesélte. – De a szívemben érzem, hogy közeleg az ünnep. Eszembe jutnak az otthoni karácsonyok, de az idén nem utazhatok haza, azért jó lenne egy kis hazai töltött káposzta, gulyásleves, de még a sajtburger is hiányzik.

Gabi idei karácsonyfája

„Néha kicsit egyedül érzem magam itt, de már otthon sem volt jó. Dönteni kellett, vagy kijövök, vagy elválunk. Harminc éves vagyok, nem lehetett tovább úgy folytatni az életem, hogy telefonon beszélgetek csak a férjemmel” – mondta. 

Készen a nagykalandra
Tengerparti séta

Hogy visszajön-e valaha Magyarországra? Erre csak annyit válaszolt: „Otthon kialakítottam az életem, de el kellett jönnöm, ha itt kialakítom, már nem fogok visszatérni.”

Jó itt játszani…
Gabit a család is befogadta

Gabiékról írt korábbi cikkemet itt olvashatják el.

A Vodafone idén is 400 gyermeket lepett meg Mikuláskor

Micimackó, Malacka, Füles, Nyuszi és Tigris várták együtt a Mikulást a Miskolci Nemzeti Színházban csütörtökön. Énekeltek, táncoltak, de a Jégtündéren, a hópelyheken, Holle Anyón és a hóemberen kívül mást nem sikerült elérniük. Egészen addig, amíg a közönség, csaknem négyszáz gyerek nem segített nekik. A Mikulás hívószava ugyanis a közös ének volt, amitől csak úgy zengett a közel kétszáz éves színházterem. Olyannyira, hogy kisvártatva megérkezett a Nagyszakállú is, táncoló rénszarvasai vontatta szánján. A gyerekek izgatottan találgatták, vajon az igazi Mikulás érkezett-e hozzájuk, de gyorsan megegyeztek abban, hogy a színpadon csakis az igazi, az egyetlen lehet. A kiosztott ajándékcsomagok pedig csak megerősítették ebben a hitükben a közönséget.

Azt bátran állíthatjuk, hogy a Miskolci Nemzeti Színházban minden évben december 6-án van jelen a legboldogabb közönség. Ekkor tartja ugyanis a Vodafone Magyarország Alapítvány és a színház a közös Mikulás ünnepségét, amelyen az ország minden tájáról több száz rászoruló gyerek vesz részt. Idén sem volt ez másképp: közel 400 örömtől ragyogó arc sorakozott a nézőtéren az ünnepi színházi előadáson, hogy aztán a várva várt ajándékozáson tetőzzön a hangulat.

Miskolc a Vodafone második otthonaként ismert, itt van ugyanis a szolgáltató Regionális Ügyfélszolgálati Központja, amelynek 600 munkatársa minden évben lelkesen veti bele magát a már hagyománnyá érő, Miskolci Nemzeti Színházzal közös Mikulás ünnepély előkészületeibe. A Vodafone társadalmi szerepvállalása azonban ennél jóval bővebb több tevékenységet foglal magába itt, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is. Az elkötelezett önkéntes csapat rendszeres munkája mellett a Vodafone Magyarország Alapítvány Digitális Iskola Programjával is igyekszik segíteni a régió fejlődését: a Bükkaranyosi Általános Iskola és a hejőkeresztúri IV. Béla Általános Iskola diákjai is részt vesznek a programban, melynek célja azon fiatalok digitális tudásának fejlesztése, akik önerőből nehezen jutnak hozzá digitális eszközökhöz. A civil életben való jártasság mellett a kulturális életet, a fiatal művészek képzését is fontosnak tartja a Vodafone. Ezért idén is megújították a Miskolci Nemzeti Színházzal 2014-ben kötött támogatói szerződést, melynek keretein belül a szolgáltató 5 millió forinttal támogatta a színházat, és átadták a Vodafone Művész Ösztöndíjakat is hat tehetséges fiatal művésznek. A jövő generációjának támogatása rendkívül fontos a Vodafone-nak – a Mikulás idei miskolci látogatásával is nekik szerzett örömet.

Az idei zenés-táncos előadást Seres Ildikó rendezte, a közönség soraiban pedig a Miskolci Gyermekváros lakói, a Berentei Tündérkert Óvoda Alacskai Kastélykerti Tagóvodájának ovisai, az Éltes Mátyás Egységes Gyógypedagógiai és Módszertani Intézmény és a Vodafone Digitális Iskola Programban résztvevő Hejőkeresztúri IV. Béla Általános Iskola tanulói mellett Miskolc város nagycsaládjainak gyermekei foglaltak helyet. Az előadást követően a Mikulás ajándékozta meg a kicsiket, akik felejthetetlen élményekkel térhettek haza.

Felelős vállalatként a Vodafone Magyarország társadalmi felelősségvállalási tevékenysége igen széleskörű és lokálisan is sok területre kiterjed. Mivel Miskolc a vállalat második otthonának számít, ez a régió mindig is kiemelt szerepet töltött be ebben. A regionális Ügyfélszolgálati Központ minden lehetséges eszközzel, nagy erőbedobással segíti a város gazdasági és kulturális fejlődését; a Mikulás ünnepség sem valósulhatott volna meg az önkéntes dolgozók és a Miskolci Nemzeti Színház művészei nélkül.

Alacskáról tíz nagycsoportos érkezett a csütörtöki ünnepségre, többen már nem először jártak a Vodafone Mikulás partiján. Hédi, Levente és Ancsa boldogan mesélték, hogy reggel az óvodában, délelőtt pedig a színházban is találkozhattak a Nagyszakállúval. Oroszné Zsóka, a tagóvoda vezetője gyorsan hozzátette, azért, mert  a jó gyerekekhez többször is megy a Mikulás.

Az alacskai jó gyerekek pedig boldogan mutatták a Mikulás-csomagjukat, amiben színes ceruza, sok-sok csokoládé és természetesen csoki Mikulás lapult. De csillogó szemmel meséltek az előadásról is, a lányoknak a táncoló hópelyhek voltak a kedvenceik, míg a fiúkat a mókás rénszarvasok szórakoztatták leginkább.

 

Bárka: a vietnámi PHO levestől a prémium hamburgerig

Mindig is megszállottan kerestem az új ízeket, új recepteket. Gasztrobloggerként pedig imádom felkutatni azokat a helyeket, éttermeket, ahol a séfek valami újdonsággal tudnak meglepni. Szerencsére már egyre több olyan vendéglátóhely van Miskolcon is, ahol el tudnak vonatkoztatni a különböző töltelékekkel göngyölt rántott húsoktól és rizibizi köretektől – bár azok is jólesnek néha -, és mernek valami újban, különlegesben gondolkodni. És ha ez még valamiféle megszállottsággal, elhivatottsággal is párosul, ott biztos, hogy csak valami jó sülhet-, főhet ki. Erre kiváló bizonyíték a Bárka étterem, ahova a napokban sikerült betévednem. Nem is értem, miért csak most, hiszen lassan már egy éve, hogy megnyitott a hely. De jobb később, mint soha alapon, végre kipróbáltam.

Egy ízletes padthai tészta

Miskolcon a Petőfi tér 1. szám alatti épület belső udvarából nyílik az étterem. Családias, kellemes környezet fogadja a betérőt: a belső tér hangulatában megmagyarázhatatlanul keveredik az új és a régi, a jelen és a múlt. Az éttermi rész apró, kazettás ablakai, a 180 éves fapadló egy letűnt kor hangulatát idézik, míg a kínálat – amellett, hogy más földrészekre repít – a modern, fúziós konyhát teszi a vendég elé. (Itt jegyezném meg, amikor ott jártam, éppen esett  a hó, és igazán különleges hangulata volt, ahogy az apró ablakokon át néztem a szállingózó hópelyheket, s közben a csípős, melegséget árasztó thai ízeket kóstolhattam.) Bevallom, lenyűgözött a hely és a konyhája is, olyannyira, hogy kíváncsi lettem, ki, kik és hogyan találták ki, álmodták meg a Bárkát. Nem csalódtam, kiderült, a tulajdonosok – Barta Krisztina és Barta Levente – a thai és japán konyha megszállotjai, és a hely megnyitását nem elsősorban a pénzkereset, hanem egy álom valóraváltása indokolta.

Bárka ramen leves, marhahússal

– Kezdetben a japán konyhával, sushival indultunk, emellett pedig voltak thai tésztáink és a’la carte menünk – kezdte Barta Levente. – Ez utóbbi mindig a vendégek igénye szerint változott. Majd rá kellett jönnünk, Miskolcon annyira nincs kultúrája a sushifogyasztásnak, így bővítettük a kínálatunkat más távolkeleti ízekkel és halételekkel. Egyébként is az álmom az volt, hogy egy kiváló seefood éttermet hozzak létre. A közel egy év alatt azonban – január 26-án nyitottunk – rájöttem, hogy halat sem sokan esznek ebben a régióban, így nyáron a prémium hamburgerek is felkerültek az étlapra (Angus marha, Lazac, Mangalica és Füstölt mozzarella). Ahogy a keleti tésztáinkhoz, úgy a kiváló alapanyagból készült húspogácsáinkhoz is lehet szabadon választani feltéteket, köreteket. Persze mi kínálunk egy kipróbált ízvilágot és a vendég sem bánja meg, ha ezt választja, de saját maga is összeválogathatja, mit szeretne enni.

Egy igazi vega börger

Levente és felesége évek óta készültek az étteremnyitásra, néztek a főutcán is helyiséget, de végül a Petőfi téren lévő épület mellett döntöttek. „Anyagmérnök a végzettségem, de mindig is szakács szerettem volna lenni. A szüleim azonban azt mondták, szükség van a diplomára fiam. Megszereztem, dolgoztam az építőiparban, de a főzés szeretete erősebb volt. Az étlapon szereplő ételek receptjeit saját magunk fejlesztettük ki. Vannak persze alap receptek, például vietnámiak, de picit európaivá tettük ezeket is, „kinyitottuk” a helyi ízek felé” – mesélte Levente. Hangsúlyozta azt is, az alapanyagok nagyrésze is a Távol-Keletről érkezik, a sushit helyben készítik, és a tengeri halak minőségére is kínosan ügyelnek. Ezért nem is csoda, hogy olyan visszajelzéseket kapnak, mint az alábbi: „Sok helyen ettem már lazacot, de mind közül ez volt a TOP!” Levente el is árulta, ennek az oka, hogy ők nem bőrös, darabolt lazacot, hanem egész halat vásárolnak, amelynek egy része a sushiba, másik része pedig a grillre kerül.A hal és tengeri ételek mellett tehát a vendégek kóstolhatnak még kacsát – különböző öntetekkel pirítva  – sertésszüzet és salátákat is.

Roston lazacszelet, fokhagymás olajjal, grill zöldséggel

Beszélgetésünk során kiderült az is, Levente korábban ki nem állhatta a sushit, egészen addig, amíg egy buli után, másnaposan rá nem beszélték, hogy kóstolja meg. „Egy thai leves mellé rendeltünk sushit, amihez szójaszószt hoztak, és abba mártogatva fenomenális íze volt, rájöttem, azzal együtt adja ki az igazi ízhatást. Azóta megszállottja vagyok, most pedig már a saját éttermem egyik főkínálata is ez” – tudtuk meg.

Kwack névre hallgató, sült kacsamelles, normál maki tekercs

S mint minden étterem, a Bárka is készül a karácsonyra, igaz, nem a megszokott, hazai ételekkel. „Péntektől kapható nálunk egy amerikai halleves, ami kicsit hasonlít a mi korhely halászlevünkre, azonban lazacból vagy tengeri herkentyűkből készítjük – ez opcionális lesztejszínnel, friss chilivel. Érdemes lesz megkóstolni, és rendelést is felveszünk, ha valaki szenteste ezt szeretné feltálalni az ünnepi asztalra. Ezen túl pedig egy haltálat is kínálunk majd decemberben, amin a lazac mellett kardhal és vörös tonhal is lesz. Ezt itt helyben, ízletes szószokkal, köretekkel ajánljuk a vendégeknek” – sorolta Levente.

https://www.facebook.com/barkamiskolc