Megvan az első igazi olasz minősítést szerző vidéki étterem

A miskolctapolcai Avalon Ristorante az első olyan vidéki étterem hazánkban, amely megkapta az egyik legrangosabb kulináris elismerést az Olasz Kereskedelmi Kamarától – az Ospitalitá Italiana díjat. Pénteken a 4. születésnapját ünneplő Avalon Park gasztronómiai egysége ezzel beírta magát azon nemzetközi éttermek közé, melyek méltán képviselik az eredeti olasz konyha örökségét.

Szinte minden kulináris szakértő egyetért abban, hogy az olasz konyha könnyen érthető, hiszen főleg az egyszerű receptekről, jó minőségű hozzávalókról, főzési technikáról és szenvedélyről szól.  Az olaszok hitvallása, hogy az étel nem csak étel, az „olasz stílusú” étkezés, pedig nem pusztán étkezés, hiszen a hagyományos receptek szerint főzött ételek összetevőinek egyedisége és frissessége – melyek generációs hagyományokkal átitatottak – igazi kulturális élménnyé teszik az evés-ivás ciklikus rituáléját.

Az Ospitalità Italiana egy olyan, az Olasz Kereskedelmi Kamara által megítélt kitüntetés, amely az olasz vendéglátóipari színvonal legmagasabb minőségi elismerése. A díj elnyeréséhez pedig a fentiekben felsorolt minőségi alapanyagokon és eredeti olasz recepteken kívül számtalan egyéb kritériumnak kell megfelelni. Az étteremnek többek között rendelkeznie kell legalább egy olyan alkalmazottal, aki olasz nyelven kapcsolatba tud lépni a vendégekkel, az étlapon a hagyományos olasz receptek alapján készült ételek aránya nem lehet kevesebb, mint az összes étel 50 százaléka; az itallapon szereplő boroknak legalább 30 százalékába oltalom alatt álló olasz borokat kell tartalmaznia, az étteremnek csak extra szűz olívaolajat lehet kínálni, valamint a séfnek képzettnek kell lennie az olasz ételek elkészítésében.

Olaszország nemcsak kultúrájáról, tájának szépségéről, ínyenc kiválóságairól, egyedülálló történelméről és hagyományairól nevezetes, hanem a nemzedékeken át öröklött földdel való szoros kapcsolattartásról is, amelyet az olasz kormány minden lehetséges módon támogat és véd, ennek részeként jött létre az Ospitalitá Italiana díj is.

Az olasz konyha az olasz társadalom és történelem több évszázados fejlődésének szerves része, amely mindig jelen volt az emberi civilizáció jelentős pillanataiban.

Képtalálat a következőre: „avalon etel”

Az olaszok különös hangsúlyt fektetnek az emberi kapcsolatokra és az életminőségre, így az asztal kultúrája az idő múlásával a vendégszeretet és az üdvözlés jelképévé vált, az élelmiszer pedig olyan értéket képvisel, amely egyenértékű a művészettel és a zenével.

A képen a következők lehetnek: 3 ember, köztük Bajusz Gergely, , mosolygó emberek, belső tér

Az Ospitalitá Italiana szerint az olasz ételeket fontos elemei az emberiség kulturális örökségének, és azt meg kell védeni, valamint védelmet nyújtani a hamisítás ellen, hogy megőrizhesse történelmét, kultúráját, minőségét és hitelességét.

Az olasz ízek Itálián túli nagykövetei számára hozták tehát létre az elismerő tanúsítványt azzal a céllal, hogy fejlesszék és népszerűsítsék az olasz élelmiszerek és termékek hagyományát, valamint az olasz ételek és borok kultúráját.

További céljuk még, hogy javítsák az olasz éttermek külföldi képét, amelyek garantálják az olasz vendéglátás minőségi előírásainak tiszteletben tartását.

Képtalálat a következőre: „avalon restaurant”

„Már jóval az Avalon Ristorante nyitása előtt tudtuk, hogy az Avalon Parkban igazi, autentikus olasz éttermet akarunk nyitni, de eleinte az olasz élelmiszer beszállítók nem vettek minket komolyan, mert nem látták bennünk a potenciált. Az évek során viszont sikerült olyan hírnevet szereznünk az olasz éttermek között, hogy ma már sorban állnak a beszállítók, akik velünk szeretnének dolgozni. Nagyon büszkék vagyunk erre az elismerésre főleg azért, mert az olasz kormánytól kaptuk, ez pedig ékes bizonyítéka, hogy vidéken is lehet olyan itáliai konyhát vinni, amit maguk az olaszok is elismernek. Vendégeink imádják pizzáinkat, tésztáinkat, melyek megtöltik az emberek szívét-lelkét melegséggel és az otthon érzetének komfortjával. Sosem felejtem el, amikor pár éve egy édesapa azt mondta, hogy a nálunk fogyasztott pizza az első, amit a kisfia úgy evett meg, hogy nem kért rá ketchupot, egyszerűen imádta, ahogy van! Ez a mi munkánkban a legnagyobb öröm és legegyszerűbb küldetés is: finomat főzni hiányérzet nélkül” – nyilatkozta Bajusz Gergely, gasztronómiai igazgató.

Kapcsolódó kép

 

Az Avalon Park hotelje lett az év tematikus szálláshelye

A miskolctapolcai Avalon Resort & SPA számos hazai és nemzetközi díjat tudhat már magáénak. Rangos elismeréseinek listája ezúttal a Gastro & Hotel Design Award kiemelt kategóriájának elnyerésével bővült, amivel büszkén viselheti immáron „Az év legjobb tematikus szálláshelye” címet is!

A Gastro & Hotel Design Award Magyarországon az egyetlen olyan nemzetközi szinten mért megmérettetés, amely átfogó módon közelít a dizájnhoz, és annak minden területét értékeli a vendéglátó- és szállodaiparon belül. A hazai HORECA szektor területén egyedülálló versenyen a beadott pályaműveket idén is ismert, nemzetközi szakemberekből álló zsűri értékelte.

Az idei rekordszámú, 80 pályázó közül a miskolctapolcai Avalon Park szállodája azonnal belopta magát a szakmédia képviselőinek szívébe. Egyedülálló szolgáltatásai és a park dolgozóinak messze földön híres vendégszeretete révén nem volt kérdéses a győzelem. Nincs még egy – az Avalon Resort & SPA-hoz – hasonló hotel, ami olyan szórakozási lehetőségeket biztosít, mint például az 561 méter hosszú elektromos gokart pálya, a szabadtéri, 2500 négyzetméteres játszópark, a közelmúltban “Közép-Európa legjobb olasz konyhája” címet elnyert étterem, vagy az elsősorban street food és grillezett ételeket kínáló Sörkert. Az aktív kikapcsolódást nyújtó szolgáltatások mellett az erdei környezetben található szálloda bel- és kültéri wellness részlege is tökéletes nyugalmat áraszt, ahol garantált a testi-lelki feltöltődés.

A versenynek idén is kétfordulós elbírálási menete volt, és a magas rangot adó, független bírálatot biztosító eljárás is folytatódott – a hazai zsűritagok mellett a világon ismert és elismert szakmai nagyságok is részt vettek a pályázatok elbírálásában. A zsűri munkáját idén is Varró Zoltán több díjjal kitüntetett designer, belsőépítész vezette. Az ünnepélyes díjátadóra a Larus Étterem és Rendezvényközpontban került sor, ahol több, mint száz fő volt jelen és a shortlistesek, díjazottak egy elegáns gálavacsora keretén belül vehették át a kitüntetéseket.

„Rendkívül nagy megtiszteltetés számunkra, hogy egy ilyen rangos szakmai zsűri, egy ilyen rangos mezőnyben, minden kétséget kizáróan a mi szállodánkat gondolta „Az év legjobb tematikus szálláshelye” cím méltó tulajdonosának. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy az Avalon Resort & SPA mindenkinek a nyugalom szigetét jelentse, ahol teljes mértékben kikapcsolódhat és új erőre kaphat a Bükk lombkoronái között. A sok munka ismét meghozta a gyümölcsét, ami ezúttal is csak további motivációt és löketet ad vendégeink minél profibb kiszolgálásához!” – nyilatkozta az Avalon Resort & SPA szállodaigazgatója, Poncsák Pál.

Az Avalon Ristorante lett Közép-Európa legjobb olasz étterme

A miskolctapolcai Avalon Ristorante nyerte el Közép-Európa legjobb olasz étterme címet 2018-ban. Július 14-én osztották ki a World Luxury Restaurant Awards idei díjait Belfastban, amellyel a világ legkiválóbb gourmet ételeket és exkluzív szolgáltatást nyújtó éttermeit részesítik elismerésben. Idén az észak-írországi Galgorm Resort&Spa-ban hirdették ki a díjazottakat, ahol az Avalon Ristorante két kategóriában is a legjobbnak bizonyult: bezsebelte a legjobb olasz konyha és legszebb belsőépítészeti megoldásokkal rendelkező étterem címet Közép-Európában.
A World Luxury Restaurant Awards-ot minden évben a vendégek és a szakma kiválóságainak szavazatai alapján ítélik oda a legjobbaknak. Idén 84 kategóriában osztották ki a díjakat. A miskolctapolcai Avalon Ristorante autentikus „olasz konyha” és „belsőépítészet” kategóriákban nevezett a World Restaurant Luxury Awardsra. Várakozásokhoz mérten mindkét díjat sikerült elnyernie, így a „World Luxury Italian cuisine” és a „Luxury Interior Design/Architecture” kategóriában is regionális győztes lett. A díjat az Avalon Ristorante két séfje, Albók Gyula és Szepesi Gábor vette át a Belfastban megrendezett ünnepélyes átadón, amelyre 42 országból érkeztek a díj várományosai.

“Óriási élményben volt részünk ezen a hétvégén, még talán teljesen fel sem dolgoztuk a történteket. Úgy érzem most érett be a
munkánk gyümölcse!” – mondta Szepesi Gábor creative séf hozzátéve azt is, hogy ez az elismerés óriási erőt ad a csapatnak és tudják, az idő előrehaladtával még jobbak és jobbak lesznek. Albók Gyula executive séf örömmámorban úszva nyilatkozta, milyen fantasztikus érzés volt a vörös szőnyegen végigvonulva átvenni a nemzetközi kitüntetést. “Karrierem egyik legboldogabb pillanata volt, mikor az Avalon Ristorante nevét meghallottam a ceremónián a regionális nyertesek között. Hatalmas boldogsággal töltött el, hogy részt vehetünk egy ilyen nívós rendezvényen, ráadásul hatalmas siker ez az Avalon Park gasztrocsapatának.”


Az Avalon Ristorante 2015 novemberében nyitotta kapuit. Az étterem különlegessége a munkatársak elképesztő profizmusában és vendégszeretetében rejlik, melyhez párosul a gyönyörű erdei környezet és persze a fantasztikus ízharmónia, melyet az ételek nyújtanak. Nem csoda, hogy szeretik a vendégek a miskolctapolcai kulináris gyöngyszemet és a legjobbnak szavazták meg a nívós nemzetközi versenyen. Az ételek szívvel-lélekkel készülnek és kerülnek fogyasztóik elé, az étterem belsőépítészeti megoldásai a luxust tükrözik, az ízek, a tálalás pedig „maga a csoda”, idézve több vendég szavait is. Mindezt a gasztronómiai élményt csodás környezetben, a Bükk szívében élhetik át a gasztro-rajongók.