Almavariációk 2.0; grízesre sikerült a vendégvárás

Még mindig kosárban tornyosodik a zöldalma nálunk. Sőt azóta már mégtöbb került ládába, mert a fa elkezdte ledobni magáról a termést. Éjszakánként halk puffanásra ébredtem, ahogy egy-egy gyümölcs megadta magát a gravitációnak, és pattogott néhányat a betonon. Sajnáltam az ütődötteket, éppen ezért gyors szedésbe kezdtem.

Persze nem csupán ezért, hanem a megtévesztés miatt is. Ede – aki nem ismerné ő egy egyéves kutyaúr – kedvenc kinti játéka egy zöld teniszlabda, de a fáról potyogó zöld gömbök megzavarták, hiszen megtévesztésig hasonlítanak a sportlabdára. Edének mindenképp.

Szóval szedésre adtam a fejem, leszüreteltem az első igazi termést. Igen ám, de újra kellett gondolnom, hogy az almaleves után mit is készítsek belőle. Mivel még mindig tart a kánikula, ezért az almás süti még várat magára, de egy gyors vendégvárót összedobtam.

Nem szeretek kidobni semmit, ezt nagyimtól. Jolikától taultam, örököltem, kinek hogy tetszik. A lényeg, szeretem, ha valamilyen maradékot újra tudok hasznosítani. Most sikerült. A napokban ugyanis megkívántam a grízes tésztát. Nem egy fantasztikus mutatvány elkészíteni – erről majd később -, de nem is mindig ez a lényeg az ételeknél. Finom volt, egyszerű, de maradt pirított gríz. Elszámoltam.

 

Gond egy szál sem, felkarikáztam az almákat, rájuk szórtam a maradék pirított grízt, meg egy kis porcukrot. Tudom, a kalóriák, de ez most sem érdekelt. Vallom, valami vagy finom, vagy fogyaszt…Persze ez csak vicc, vannak finom diétás ételek, de azért legyünk őszinték…

Végül elkészült a finom, de egyszerű vendégváró. Sokáig nem is kellett várnia a vendégeket, mert megérkeztek. Így a beszélgetéshez előkerült egy üveg jéghideg XUXU. AKi nem tudná – én sem tudtam egy hónappal ezelőttig – ez epervelővel ízesített vodka. Az íze isteni, de óvatosan vele, gyorsan fejti ki hatását. De időnként belefér.

A vérvörös, sűrű italból nem maradt, így megúsztam maradék nélkül. 🙂

 

Almavariációk 1.0; végre a pálmacukor is bizonyíthatott

Szóval megérett az alma a kertünkben. Szép zöld, hibátlan. Jóleső érzés leszedni, kosárba rakni, és azon törni a fejem, mi készüljön belőle.

Itt még csak csábított
Az első ötletem almakompót volt. Úgy, ahogy nagyim készítette, fahéjasan, szegfűszegesen. Emlékszem, az egész lakás boldog, meleg illatban úszott.
De a kompót olyan őszi, téli étel, a hosszú estéken esik jól begubózni egy tál édes, forró almakompóttal. Na de nyáron? Ezért ezt gyorsan elvetettem, még a gondolatát is száműztem. Én még nem akarom az őszt.
S mivel ez az irtózatos kánikula nem csillapodik, hideg levesre vágytam. Így lett a kerti almából leves. Persze nem ilyen egyszerűen – de nem is bonyolult recept alapján -, de elkészült
Mivel egy ideje már a kamrapolcon vár sorsára egy zacskónyi pálmacukor (szerintem kesernyésebb, karakteresebb, égettebb ízű, mint a nádcukor), azt gondoltam, itt az ideje, hogy fejest ugorjon az almalében. Megtörtént. Ettől lett barna a leves, meg persze a fahéjtól, szegfüszegtől. Azt, hogy a fűszerek megszínezték, nem bántam, mert a fehér ételekért nem vagyok oda. Ez is egyik faksznim, a sok közül

A pálmacukros almaleves pirított zabpehellyel
Egy kis habarást kapott a szirupos almalé, és már csak arra kellett várnom, hogy kihűljön a levesem. Közben azon gondolkodtam, milyen ropogós textúrát – annyira trendi most ezt használni egy gasztroblogernek – adhatnék a levesnek. Persze az almadarabok sem főttek puhára, de mégis vágytam valami levesbetétre. Végül a zabpehelyre esett a választásom, és ha már pálmacukor, végigvittem ezt a vonalat az ételemen, ezen pirítottam meg a zabpelyhet. Szerintem telitalálat, azok szerint is, akik kóstolták.
Ez lett tehát az én almavariációm 1.0-ás változata. A kosárban halomban áll még a zöldalma, gondolkodom, mi legyen a következő adagból. (Ötletek jöhetnek) A barátok almás rétest szeretnének. Könnyű nekik, nem ők állnak majd a sütő mellett De hagyom magam rábeszélni.

Megérett a csábításra…

Az alma nekem őszi, téli gyümölcs, annak ellenére, hogy kimondottan kedvelem a nyári változatát is. De valamiért mégis az év második felét idézi az illata. Talán azért, mert annak idején ez volt a gyümölcs, hiszen ősszel és télen csak ritkán jutott banán és narancs az asztalra. Alma meg mindig volt, ezért talán nem is értékeltük olyan sokra.
Nagymamám gyümölcsös kosarában feltornyozva várta sorsát a Jonatán és a Delicsesz. Az utóbbi nem volt a kedvencem, olyan kásásnak éreztem, merthogy az is. De formára kitűnt a többi közül, hiszen piroslott a halomban, és apró kis fodrok díszítették az alját. (Persze ez nem múlt idő, most is.)
A zöldalma valamiért csak később került az utamba, de gyorsan összebarátkoztunk. Savanykás, lédús, finom. Apa pár éve ültetett egy almafát az udvaron. Mivel nem kertész, és köze sincs a kertműveléshez, ezért csak random ásott egy helyet a vékonyka vesszőnek. Egy régi síbotommal támasztotta meg, amit azóta körbe is nőtt a fa törzse. Merthogy a vesszőcskéből mára fa lett, meg termés is. Roskadozik a zöldalmától.
Olyan jó reggelente leugrani egy almáért, leszakítani az érett gyümölcsöt. Kicsit megdörzsölni, beleharapni a roppanós húsába. Vagy éppen a ruhámban tartva felhozni vagy tízet, hogy leves vagy sütemény készüljön belőlük. Szépek, zöldek, ízletesek, meg persze saját.
Kezdem megérteni Évát…

Az alma mindenkit elcsábított

Az alma a csábítás gyümölcse. Igaz, nem tudni, Éva zöld vagy piros gyümölccsel kínálta Ádámot, de kedden minket egy zöldalmával sikerült levennie a lábunkról az Avalon Ristorante egyik csapatának. Ráadásul az alma nem is alma volt, hanem mentával (is) ízesített hab, zöldalmás zselével bevonva, közepében fagyasztott almával, körülötte édes morzsával. Mindezt kőlapon tálalták fel, ami még különlegesebbé tette az első menüsor utolsó fogását.

Nem véletlenül kezdtem ezzel a cikket, nem csak finom volt, de el is gondolkodtatott. Rá kellett jönnöm, a vendéglátó szakma fiataljai – séfek, szakácsok, cukrászok – távol kerültek a régi, nem túl színvonalas hagyományoktól. Jó érzéssel töltött el – és talán ez volt a keddi vacsoracsata legnagyobb tanúsága számomra -, hogy szép lassan eltűnnek majd a krémmel, tartósítószerekkel felturbózott műanyag édességek, és helyükre lépnek a minőségi desszertek.

Jó érzéssel töltött el, hogy a fiatal szakácsok, fiatal cukrászok mernek újítani, gondolkodni, mernek kreatívak lenni, elrugaszkodni az iskolában megtanult receptektől, és merik a hagyományokat újragondolni.

IMG_1482

IMG_1485

Persze ilyen filozófikus hangulatba már csak itthon kerültem, amikor muszáj volt elmélkednem, mert kajára – kedden is 10 fogás volt – már nem tudtam gondolni. Az első csapat, a FakAnál Team Kft. ugyanis egy almás koktéllal indított, ami az Alma Magic nevet kapta, nem véletlenül. Ehhez szendvicset és sandwingset kínáltak. Az utóbbi három különféle módon ízesített, rántott csirkeszárnyat takart.

IMG_1487

Tanulva a hétfőből, már csak kóstolgatott a zsűri, bár nehéz volt megállni, hogy ne együk meg az egész fogást. Majd egy csalánleves következett, almás, medvehagymás raviolival. Bevallom, csalánt csak teában kóstoltam, de ezt a fogást is szívesen látnám később az Avalon étlapján.

IMG_1495

Egy borosüveg címkéjére nyomtatott menükártya utalt rá, hogy mi lesz a főfogás. A sebesvíziből egyből kitaláltam – jó nem volt nehéz -, hogy pisztráng következik. Azt persze nem sejtettem, hogy pisztráng tekercsek, ropogós bőrükbe visszatöltve, egy kis répapürével, cukorborsóval.

IMG_1490

Az édesség nem az én műfajom, ha igen, abból én jobban kedvelem a sósat, de az almasziget, na az tényleg megnyerte a zsűrit magának, vagy inkább a csapatnak. Nem véletlenül azzal kezdtem az írást, és nem véletlenül tűnt el mindenki tányérjáról, kőlapjáról azonnal. Csak remélni merem, hogy ez felkerül az Avalon étlapjára, és akkor mindenki eldöntheti, jogos volt a 10 pont erre a desszertre, vagy sem. Szerintem igen.

IMG_1493

Nem volt könnyű dolga a második csapatnak, hiszen öt fogás után nehéz újabb ötöt értékelni. De azért mindent megkóstoltunk, kezdve a sonkás-rákos szendvicstől, a szarvas ragulevesen keresztül egészen a zöldfűszeres sertés szűzig, amit kacsamájjal, lecsóval szolgáltak fel. Méltatlanul keveset bírtunk enni ezekből, pedig a sertéssült tálalása is különleges volt. Vasedényben, lezárva szolgálták fel, és amikor a tető lekerült a lábasról, kellemes, fűszeres füstillat szállt fel a „tányérból”.

IMG_1494

IMG_1489

IMG_1497

Hogy mi lehet az az intelligens krémes, már akkor elkezdtük találgatni, amikor a menülapon először megláttuk. Az intelligens telefonokból kiindulva volt pár ötletünk, de nem voltunk annyira intelligensek, hogy kitaláljuk. Ráadásul ez a csapat szakácsának, Buri Marcinak a családi receptje volt, és mint magyarázta, a sütéstől lesz intelligens ez a piskóta fajta. Először hirtelen kell sütni, majd lejjebb venni a hőfokot, és így válik el a tészta. Nekem egy kicsit a tejpitére emlékeztetett, de ez nem vált hátrányára, sőt. A túróhab és a rozmaringos eper pedig csak hab volt a tortán, hogy ilyen képzavarral éljek.

IMG_1499

A hétnek még mindig nincs vége. Igaz, mérlegre nem állok egy darabig. 🙂