Vasárnapi piknik a Népkertben: húsleves “csavarral”, csillagánizzsal

Hogy nálunk mi lesz a vasárnapi ebéd? Úgy tűnik, nem valami hétköznapi, bár a vasárnapi húsleves nem marad el. Igaz, az sem hagyományos , hanem vietnámi formában kerül az asztalra, ráadásul nem is az asztalra kerül. Most vasárnap ugyanis a Népkertben fogyasztjuk el az ebédet, hiszen először rendezik meg a Miskolci Pikniket, ahol a város éttermei, cukrászdája és számos borászat is bemutatkozik. A programot a Miskolci Gasztro Klaszter rendezi, amit az encsi Anyukám mondta étterem és a miskolci Pizza, Kávé, Világbéke egyik tulajdonosának, Dudás Szabolcsnak az ötlete alapján hívtak életre. A klaszterhez csatlakozott A Leves Gasztroműhely, a Végállomás Bistro és Restaurant, a Vigadó, a Desszertem Cukrászműhely, a Drót Bisztró és a lillafüredi Tókert étterem. A vasárnapi pikniken azonban az ételek mellett italok is várják a vendégeket: Sándor Zsolt organikus pincészete és a Barkland borászat gondoskodik a finom italokról.

De visszatérve, mit is fogyaszthatunk vasárnap. A Leves Gasztrműhely hozza a húslevest, persze egy kis “csavarral”: vietnámi pho levest készítenek az alkalomra. A kacsahús mellett csillagánizs, fahéj is ízesíti majd a különleges tésztával jól megrakott levest. De nyárra gondolva – bár nem tudni, az idő milyen lesz hétvégén -, egy hideg levessel is megkínálják a látogatókat: katalán gaspacho készül a gasztroműhely “előadásában”.

A Drót Bisztró séfje barbecues csirkét süt, amit tortilla tekercsben tálalnak. A Pizza, Kávé, Világbéke természetesen pizzával érkezik: utazó kemencéjükben igazi nápolyi margharita pizzát sütnek majd, amit érlelt sonkával is lehet kérni. A Végállomás standjánál ragacsos malacoldalast kínálnak, kovászolt zöldbabbal. A Tókert séfje egy magyar klasszikust “hangol át”: bográcsos lecsóval, rostlapon sült szűzérmével és krumplilángossal várják a vendégeket. A desszertet a Desszertem készíti: meggyes-cseresznyés pitét, laktóz- és gluténérzékenyeknek pedig passio gyümölcskrémet.

A csütörtöki sajtótájékoztatón ízelítőt is kaphattunk a finomságokból, meg a piknikhangulatból. Kipróbálhattuk a szalmabálákat, amik ülőalkalmatosságként szolgálnak majd, de aki akar, az akár egy pokrócra is leheveredhet a város parkjában. Kellemes hétvégi programnak ígérkezik a piknik, már csak a jó időt kellene elhívni díszvendégnek.

Szerző:

Szántó Rita

n.szanto.rita@gmail.com